Hoofdpagina » Nieuws » Glyfosaat veilig? Pannellid beoordelingsgroep nam 500.000 dollar aan van Monsanto

Glyfosaat veilig? Pannellid beoordelingsgroep nam 500.000 dollar aan van Monsanto

Glyfosaat MonsantoVorige week verscheen er een rapport van de Verenigde Naties en World Health Organisation waaruit blijkt dat het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat volkomen veilig is. Een expertpanel van de Verenigde Naties oordeelde in het rapport dat het “weinig waarschijnlijk” is dat glyfosaat kankerverwekkend is. De VN en de WHO hebben deze JMPR groep opgericht om te beoordelen hoe het zit met de veiligheid van glyfosaat.

De voorzitter van deze groep is professor Alan Boobis. Nu blijkt dat deze professor van de VN/WHO twee petten op heeft. Hij is namelijk ook nog vicepresident bij het International Life Science Institute (ILSI). Het ILSI heeft in 2012 een donatie van Monsanto aangenomen van 500.000 dollar. Monsanto is de producent van glyfosaat. Hier zien we toch een ernstige vorm van belangenverstrengeling.

De ILSI heeft naast de 500.000 dollar van Monsanto ook nog 528.500 dollar aangenomen van Croplife International. Deze groep vertegenwoordigt de belangen van bedrijven zoals Dupont, Syngenta, Bayer en werderom Monsanto.

Uit een recent rapport van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) blijkt juist dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.

Het Europees Parlement zou deze week een beslissing nemen over de hernieuwde toelating van het glyfosaat , maar dit is voor de tweede keer uitgesteld. Vermoedelijk zit de media er te veel bovenop. Duidelijk is wel dat Nederland voor de toelating van glyfosaat stemt.

Ook volgens de Europese voedselwaakhond EFSA vormt glyfosaat geen enkel gevaar voor de menselijke gezondheid. Helaas blijkt echter, dat meer dan 60% van de panelleden van de EFSA banden heeft met de industrie. Het EFSA rapport dat de veiligheid zou moeten garanderen van glyfosaat blijkt eveneens door monsanto zelf te zijn opgesteld. Voor het gemak zijn drie bevolkingsstudies die een toename van lymfeklierkanker bij boeren aantonen geschrapt uit het rapport.

Een recente review en meta-analyse noemt wel degelijk een stijging van kanker na blootstelling aan glyfosaat. Een Monsantolobbyist beweert dat het middel zo veilig is, dat het zelfs door mensen gedronken kan worden. Toen journalisten de proef op de som namen, weigerde de beste man en liep boos weg.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.