web
statistics

Glyfosaat veilig? Pannellid beoordelingsgroep nam 500.000 dollar aan van Monsanto

Glyfosaat MonsantoVorige week verscheen er een rapport van de Verenigde Naties en World Health Organisation waaruit blijkt dat het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat volkomen veilig is. Een expertpanel van de Verenigde Naties oordeelde in het rapport dat het “weinig waarschijnlijk” is dat glyfosaat kankerverwekkend is. De VN en de WHO hebben deze JMPR groep opgericht om te beoordelen hoe het zit met de veiligheid van glyfosaat.

De voorzitter van deze groep is professor Alan Boobis. Nu blijkt dat deze professor van de VN/WHO twee petten op heeft. Hij is namelijk ook nog vicepresident bij het International Life Science Institute (ILSI). Het ILSI heeft in 2012 een donatie van Monsanto aangenomen van 500.000 dollar. Monsanto is de producent van glyfosaat. Hier zien we toch een ernstige vorm van belangenverstrengeling.

De ILSI heeft naast de 500.000 dollar van Monsanto ook nog 528.500 dollar aangenomen van Croplife International. Deze groep vertegenwoordigt de belangen van bedrijven zoals Dupont, Syngenta, Bayer en werderom Monsanto.

Uit een recent rapport van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) blijkt juist dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.

Het Europees Parlement zou deze week een beslissing nemen over de hernieuwde toelating van het glyfosaat , maar dit is voor de tweede keer uitgesteld. Vermoedelijk zit de media er te veel bovenop. Duidelijk is wel dat Nederland voor de toelating van glyfosaat stemt.

Ook volgens de Europese voedselwaakhond EFSA vormt glyfosaat geen enkel gevaar voor de menselijke gezondheid. Helaas blijkt echter, dat meer dan 60% van de panelleden van de EFSA banden heeft met de industrie. Het EFSA rapport dat de veiligheid zou moeten garanderen van glyfosaat blijkt eveneens door monsanto zelf te zijn opgesteld. Voor het gemak zijn drie bevolkingsstudies die een toename van lymfeklierkanker bij boeren aantonen geschrapt uit het rapport.

Een recente review en meta-analyse noemt wel degelijk een stijging van kanker na blootstelling aan glyfosaat. Een Monsantolobbyist beweert dat het middel zo veilig is, dat het zelfs door mensen gedronken kan worden. Toen journalisten de proef op de som namen, weigerde de beste man en liep boos weg.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

5 gedachten over “Glyfosaat veilig? Pannellid beoordelingsgroep nam 500.000 dollar aan van Monsanto”

 1. Laten we deze informatie zo veel mogelijk verspreiden zodat zo veek mogelijk mensen er kennis van nemen.

 2. Goed dat je het gedoe rond Glyfosaat (RoundUp) aan de orde stelt.
  Aardig om te weten dat bij een test van de urine van 49 leden van het Europese Parlement alle monsters positief testten op aanwezigheid van Glyfosaat in de urine tot 17 maal de drinkwaternorm! (zelfs alle “deskundigen” waren verbaasd over deze hoge gehalten!)
  https://europa.partijvoordedieren.nl/news/100-procent-europarlementariers-heeft-kankerverwekkend-glyfosaat-in-lichaam

  Bovendien blijkt dat het afbraakproduct van Glyfosaat dat AMPA genoemd wordt nauwelijks meer afbreekt in het milieu en erg schadelijk is voor allerlei organismen. Over de schadelijkheid van AMPA voor mensen is weinig bekend.

 3. Ongeveer zoiets, gebeurde jaren geleden ook met DDT.
  Ook een bestrijdingsmiddel, waarvan men aannam dat het “veilig” was.
  Totdat ze er achter kwamen dat dit middel het (menselijk) lichaam niet meer verliet…dat het zich “gewoon” opstapelde….en dat we het binnenkregen via ons voedsel en water…

 4. Het grootste probleem met glyfosaat is dat het werkt als een “antibiotica” waarbij in de microbiotica van de darmen de goede darmbacteriën vernietigd worden. Het menselijke immuumsysteem is voor ca. 80% gevestigd in de dikke darm. Door langdurige blootstelling van glyfosaat aan de darmflora verzwakt het immuumsysteem dusdanig dat op termijn de kans op het ontstaan van chronische ziekten zoals kanker, diabetis, obesitas etc. aanzienlijk toeneemt.

Reacties zijn gesloten.