web
statistics

5 fabels over margarine

De afgelopen dagen ontving ik vele vragen over een artikel op Gezondheidsnet.nl getiteld ‘5 fabels over roomboter’. Met zo’n titel zou je verwachten dat roomboter ontmaskerd wordt, maar dat is niet het geval: margarine wordt juist opgehemeld. Gezondheidsnet stuurde het artikel rond in hun nieuwsbrief naar 128.223 lezers en zorgde hiermee voor veel verwarring.

Het eerste waar ik achter kwam is dat het artikel niet van de hand is van Gezondheidsnet zelf, maar dat het is ingestuurd door het Voedingscentrum. Dit staat er namelijk boven vermeld:

Onduidelijk is of dit artikel nu wel of niet gesponsord is. De mediapartner Mediaplus BV biedt iedereen de mogelijkheid om tegen betaling via hen het mailbestand van Gezondheidsnet te benutten, waardoor je een “exclusieve aanbieding kan doen”. Becel betaalt nieuwssite Nu.nl wel voor het plaatsen van positieve nieuwsberichten over margarine. Het kan ook zijn dat het Voedingscentrum gewoon content verzorgd heeft zonder daarvoor te betalen. Ik zal het artikel met de 5 fabels over roomboter daarom hieronder per ‘fabel’ bespreken:

#1 Voedingscentrum over de vraag “Vet in roomboter is gezonder dan in halvarine of margarine“:

Mijn reactie:
Traditiegetrouw wordt door het Voedingscentrum roomboter weer helemaal afgebrand en margarine opgehemeld. Hier wordt gesuggereerd dat roomboter foute boel is voor je aderen. Dat allemaal door de cholesterol. Daarom even wat rechtzetten:

 1. Dat cholesterol een directe link heeft met hart- en vaatziektes is niet bewezen. Het is slechts een risicomarker.
 2. Een verhoogd cholesterol ontstaat met name door laaggradige ontstekingen in het lichaam. Een recent artikel in de British Medical Journal beschrijft dat niet verzadigd vet de boosdoener is van hart- en vaatziekten, maar ontstekingen in het lichaam (1). Een hoog LDL-cholesterol is een symptoom, geen oorzaak.
 3. Cholesterolverlagers werken onder meer doordat deze ontstekingen verminderen (2). Ontstekingen kunnen ook op andere manieren worden verminderd dan met medicijnen (3).

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het effect van verzadigd vet en de gezondheid. Dat roomboter of verzadigd vet schadelijk is voor de aderen konden onderzoekers in vele studies niet vaststellen (4, 5, 6, 7, 8). Roomboter bevat bijzonder veel vitamine K2 en margarine niet, volgens de NEVO-voedingswaardetabel van het RIVM (9). Vitamine K2 remt ontstekingen in de aderen (10, 11). K2 gaat het calcificeren van de aderen tegen (12). Vitamine K kan volgens onderzoek juist hart- en vaatziektes remmen (13). Het aller domste vind ik nog dat margarine zelf ook vol zit met verzadigd vet. Het RIVM meldt het volgende:


In boter zit per 100 gram dus 52,9 gram verzadigd vet en in margarine tussen de 14,4 en 33,1. Een portie boter of margarine is 5 gram. Een portie boter levert dus 2,6 gram verzadigd vet. Een portie margarine levert tussen de 0,72 en 1,6 gram verzadigd vet. Volgens het voedingscentrum zou je dus ook aan margarine gewoon hartstikke dood kunnen gaan toch?

 

#2 Voedingscentrum over de vraag “Halvarine/margarine is ongezond vanwege de transvetten die erin zitten“:

Mijn reactie:
Transvetten vinden we inderdaad niet meer in margarine. Het heeft wel jarenlang in margarine gezeten. Transvetten zijn bewezen schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten (14). Hebben het voedingscentrum of Unilever ooit hun excuus aangeboden voor het aanprijzen van margarine waar transvetten in zaten? Niet dat ik weet. Margarine bevat nog altijd wel de mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD (15). Te veel plantaardige omega 6 olie kan ontstekingen aanjagen in het lichaam (16, 17, 18, 19). Deze ontstekingen kunnen juist het cholesterolniveau in het lichaam verhogen. Daarbij kan een overdaad aan omega 6 in de voeding de omzetting van omega 3 blokkeren (20, 21). We hebben juist omega 3 nodig om ontstekingen in het lichaam te remmen (22, 23, 24). De omega 3 – 6 balans van deze margarine is volgens de NEVO van het RIVM heel ongunstig te noemen:

 

#3 Voedingscentrum over de vraag “Je boterham besmeren met halvarine/margarine draagt amper bij aan je vitamine D-inname“:

Mijn reactie:
In margarine zit inderdaad vitamine D. Dit omdat deze vitamine er kunstmatig aan is toegevoegd. Per 100 gram bevat margarine 7,5 mcg vitamine D. Vitamine D kan je lichaam gewoon in de zomer zelf maken door zonlicht. Je kunt ook vis eten, daar zit meer vitamine D in dan in margarine. Eieren, yoghurt, champignons of kaas zijn ook prima bronnen van vitamine D. Oja, in roomboter zit ook gewoon vitamine D, al is het ietsje minder dan in margarine. Het best is om in de winter wat vitamine D bij te slikken.

 

#4 Voedingscentrum over de vraag “In halvarine zit plastic“:

Mijn reactie:
Margarine is inderdaad geen plastic. Als er geen synthetische vitamines aan zouden zijn toegevoegd, was de voedingswaarde wel vergelijkbaar met plastic: deze is namelijk helemaal 0. De makers van margarine adverteren met het feit dat margarine een plantaardig alternatief is. Nou, de vetten uit margarine worden inderdaad uit planten gehaald, maar ondergaan daarna uitgebreide bewerkingen zoals deodoriseren, bleken, dewaxen en stomen. Dit is ook nodig om de hexaan (oplosmiddel voor het verkrijgen van olie) eruit te verwijderen. Alles wordt eruit verwijderd, dus ook de gezonde polyfenolen, vitamines en mineralen. Het blijkt juist dat de natuurlijke antioxidanten in ongeraffineerde olie beter hun werk doen dan de chemische antioxidanten in geraffineerde olie die onder meer in margarine voorkomen (25). Geraffineerde plantaardige olie is minder gezond dan ongeraffineerde (26). Margarine bevat geraffineerde oliën, waar ik met een grote boog omheen zou lopen.

#5 Voedingscentrum over de vraag “Een natuurproduct is gezonder dan iets kunstmatigs dat uit soms wel zes ingrediënten is samengesteld“:

Mijn reactie:
Margarine is wel degelijk geknutselde voeding. Er zitten slechts een handjevol ingrediënten in, terwijl er in volwaardige voeding tienduizenden stoffen kunnen zitten. Groenten en fruit kunnen beschermen tegen kanker. Ga je er nu een stofje uithalen en daarmee isoleren, zoals bijvoorbeeld betacaroteen (zit ook vaak in margarine) dan kan dat juist weer kanker aanjagen bij bepaalde groepen mensen zoals rokers (27, 28). Daarom kunnen we beter kiezen voor volwaardige voeding. Geknutselde voeding is inferieur aan de natuur.

Het moge duidelijk zijn: ik laat margarine liever in de winkel staan en kies voor roomboter. En jij?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

39 gedachten over “5 fabels over margarine”

  • ik ben blij en dankbaar om je deskundigheid en duiding van voedingsmiddelen…
   ik ben een trouwe lezer en voel me gesteund in mijn leefwijze…….ook en vooral naar voeding toe.
   Jouw inzet en website, maakt wel degelijk een verschil in de keuze van voeding..heel veel respect hiervoor….

  • Hoi Juglen,
   Ik heb met volle interesse jouw bevindingen gelezen en deel jouw standpunt mee. Ik als voormalig gewichtsconsulent werkte voorheen vanuit het standpunt van het Voedingscentrum, terwijl ik gevoelsmatig tegen allerlei zaken aanliep waar ik het absoluut niet mee eens was. Dat betrof o.a. hun visie op roomboter en kokosvet welke producten inderdaad door hun met de grond worden kleingemaakt. Ik weet nu beter. Natuurlijke producten zijn veel eerlijker en gezonder. Spijtig voor Unilever, maar die werkt alleen maar onze jaarlijkse ziektekostenpremie steeds verder omhoog met hun, door voedingscentrum aangeprezen ziekelijke producten. Er bestaan veel eerlijker bronnen ben ik inmiddels ook achter. Ga zo door jij!

  • Wat leuk om het zo te lezen! Mijn opa zei 45 jaar geleden al “aan margarine gaat Nederland nog eens aan dood,dit is alleen goede wagensmeer”. Ik heb dus mijn hele leven roomboter gegeten.

 1. Was mij idd ook opgevallen Juglen. Het ging in feite niet over roomboter, maar het promoten van margarine en halvarine vanuit het Voedingscentrum. Buiten dat roomboter uit verzadigde vetten bestaat wisten ze er niets meer over te vertellen. Was in staat om het Gezondheidsnet te blokkeren als zijnde onzin-informant. Maar anderzijds houdt dergelijke informatie ons scherp en weten we dat er nog heel veel werk te verrichten is…

 2. Steeds meer kom ik er achter hoe bezeten, krom, contra, achterbaks en wat meer zijt de wereld en officiële nieuws cq informatie in elkaar zit. Om het even alleen bij het onderwerp boter te houden. Ik gebruik inmiddels alweer zo’n 5 jaar geloof ik alleen maar roomboter, ghee , cocosolie, en olijfolie die ik afwissel met advocadoolie en of walnoot.
  Het nieuws en of informatie die het voedingscentrum hanteert heb ik allang achter me gelaten en besteed ik geen aandacht meer aan.
  Juist door mijn eigen verantwoording te nemen, in te lezen en mensen te volgen die veel onderzocht hebben, zoals jij bv en puur op mijn eigen ervaringen af te gaan wat bij mij Past, waar ik mijn wel bij voel en vol energie, ben ik wijs geworden. Na zoveel jaar te leven met ordentelijk vet wat je hersenen ozo nodig hebben, ben ik nog steeds op 60 jarige leeftijd superslank, vol energie, vertoon ik nog geen tekenen van vergeetachtigheid of verminderent concentratievermogen en heb ik hartkloppingen achter me gelaten. Veel mensen denken dat ik van het padje af ben en niet helemaal van deze tijd ben en maken me soms belachelijk , maar dat doet me niet zo heel veel. Dus voor mij alleen boter die zo echt mogelijk is.

 3. Ik was op een congres voor cardiologen en daar werd het gebruik van Becel sterk gepromoot. Ik vond het bijzonder :-)

 4. Gooi eens een stukje roomboter en een stukje margarine in een bakje met mieren. Kijk eens waar de beestjes naar toe gaan. Behalve roomboter is de rest smerige troep. Ik begrijp nog steeds niet dat mensen dit op hun brood smeren.

 5. Ik gebruik ook liever roomboter. Van BECEL is nog nooit bewezen dat het goed is voor hart en bloedvaten en toch wordt daar heel veel reclame mee gemaakt. Schandalig!

 6. Heel fijn artikel weer, juglen. Dankjewel. Zou je misschien ook wat kunnen vertellen over die deeltjes die vrij komen bij roomboter als je het teveel verhit? Ik ben pro roomboter, maar toen ik dat van je las, ben ik wat terughoudender geworden en gebuik ik meer ghee.

   • Ja maar ik denk toch dat we hiermee niet te ver mee moeten gaan want ik vind het maar onduidelijk. Ten eerste waar komt dat fijnstof nu precies vanaf? Vanuit een ongezonde pan, pesticiden uit niet bio-groenten, welke oliën worden er gebruikt, ook waarschijnlijk niet bio-vlees, enz. Ik zie er niets in ivm. boter en ik vind het maar een mainstream verhaal want de echte problemen zijn de finstoffen van de auto’s, fabrieken, ongezond materialen binnenshuis zoals lijmen tussen behangpapier, hout (keuken, slaapkamer, enz…) en zo wordt de aandacht afgeleid in mijn ogen van de echte ongezonde oorzaken van fijnstof. Een feit is dan weer wel dat de binnenlucht slechter is dan buiten maar voldoende ventileren en dit met de juiste planten binnenshuis met een goede luchtfilter is de raad hierbij maar dat vergeten blijkbaar die wetenschappers. Zoek de planten maar eens voor binnenshuis die NASA heeft uitgetest en daar heb je veel meer aan dan je zorgen te maken van braden met boter. Ik braad met boter en palmolie en zal ermee blijven braden. Moet echt niet zotter meer worden hoor.

 7. gifstoffen in dieren wordt opgeslagen in vet. daarom kan roomboter wel iets meer schadelijke stoffen bevatten dan margarine. Het beste is biologische (gras) boter. Bij eieren is hetzelfde het geval. Biologische eieren bevatten meer dioxine dan gewone eieren.

 8. Margarine is ontwikkeld om kalkoenen vet te mesten. De kalkoenen overleefden het niet!!!
  De research had behoorlijk wat geld gekost…het eindproduct werd niet weggegooid.
  Nee, het werd in papier gewikkeld en…aan de mens verkocht. Weggooien is zonde!!!
  Weet je wat zonde is zei mijn oma altijd…roomboter op je kont smeren en droog brood eten!!!
  Hier kind een lekker stuk roggebrood met een flinke lik boter en boerenkaas met appelstroop, glas geitenmelk voor als je je boterham op hebt.
  Heerlijk zo’n oma!

 9. Hallo Juglen,

  Weer een top artikel.
  Er word beweerd dat roomboter uit een kuipje (bij de supermarkt vandaan) net zo ‘slecht’ zou zijn als halvarine/margarine.
  En dat alleen roomboter direct bij de boer vandaan beter zou zijn.
  Wat is jou mening daar over?

  Met vriendelijke groet,

  Jordi

  • Dank je wel Jordi! Roomboter uit een kuipje lijkt me beter dan margarine uit een kuipje. Er bestaat wel smeerbare roomboter in een kuipje. Hierbij hebben ze bepaalde vetzuren gescheiden en de samenstelling hiervan wat gewijzigd. Oliën en vetten bevatten een mengsel van verschillende vetzuren. Het scheiden hiervan is niet schadelijk voor de gezondheid. Zie het als dat kaas ook meerdere fracties heeft zoals caseïne en wei. Het scheiden hiervan is volledig natuurlijk en geen gevaar voor de gezondheid. Het beste is om roomboter thuis over te zetten in een botervloot van RVS of gemailleerde keramiek.

   • Nou, als de boter nog warm is wanneer het overgoten wordt in het kuipje in het fabriek, dan is dit toch af te raden. Goede boters zitten ook eerder in een gewone verpakking en ik denk dat dit beter is…

    • Mee eens, maar als ik moet kiezen tussen roomboter of margarine in een kuipje, dan kies ik toch echt voor de roomboter ;)

   • Enkele jaren geleden heeft het voedingscentrum WEL aangegeven dat roomboter beter is dan margarine. Ik weet dat omdat mijn zus (voedingsdeskundige) daar zo verbaasd over was. Kennelijk zijn ze daarna van mening veranderd c.q. tot de orde geroepen.

 10. Toch soms wat lastig, dat roomboter-verhaal. Ik heb het een tijdje gebruikt, maar ben ermee gestopt omdat ik toch meer op de veganistische tour wil. Vegetarisch eet ik al 35 jaar. Een echt alternatief heb ik nog niet gevonden, dus nu gebruik ik weer alpro halvarine. Wil ik eigenlijk ook niet gebruiken, maar heb vooralsnog geen andere keus voor op mijn brood. Ook al gebruik ik het heel weinig. Omdat ik mijn eigen brood bak, die toch wat droger is als supermarktbrood, wil toch een beetje halvarine gebruiken. Heeft iemand een beter alternatief?

  • Echte goede kokosolie Marleen van de Witte Parel of Amanprana (de grote potten zijn zonet 6 euro verlaagd in prijs) maar het beste is om eigenlijk niet te veel brood te eten. Granen zijn niet voor iedere dag. Eet liever meer groenten met olijfolie, kruiden, … en af en toe een visje. Mensen die van jongs af aan waarlijk geen vet, vlees,.. lusten, die lichamen kunnen zonder maar er zijn er ook die denken dat het waarlijk zo gezond is om vlees te laten terwijl hun lichamen dit gewoonweg nog nodig hebben. Merk je aan hun verzwaktheid, sufheid, enz. dus zo slecht is vlees nog niet maar kan je het perfect laten, dan laten. Weer iets minder om je zorgen over te maken maar ik geniet er nog regelmatig van :)

 11. Ach de makers van Becel Unilever, is ontstaan uit van den Berg en Jurgens dit waren van origine Boter makers en verkopers maar ja melk is natuurlijk erg duur….

  • Nou, Dennis, ik ben 66 en in mijn jeugd had van der berg en jurgens zo,n troep in de blue band gestopt dat de halve Nederlandse bevolking met jeuk en uitslag zat. Zegt opa: zie je wel ik zei nog dat je die troep niet moet eten.
   5 jaar geleden had ik vlgs dokter te hoog cholesterol. Ben gewoon terug overgestapt naar de roomboter, echtgenoot bleef margarine eten, en goeie olijfolie. 3/4 jaar later cholesterol prima.

 12. Juglen, bedankt. Marleen, je kunt ook avocado nemen als vervanger van boter (of alpro soya) op brood/ crackers. Voor iedereen geschikt trouwens.. Ik vind het heerlijk, bv. rijstewafels of amandel/zadencrackers bedekt met geprakte avocado, mosterd en een plakje geitenkaas:-) Rijstewafels zijn niet erg gezond, ik weet het, maar met dik en goed beleg wel ok zo nu en dan.

 13. In hoorde laatst van Bloggers dat ze betaald worden om iets positief te schrijven over margarine. Unilever wil dectak verkopen en niemand wil het nog kopen.

 14. TRANSVETTEN in margarine en becel, UNILEVER WEET ER ALLES VAN, MAAR VERTELLEN DAT NIET.
  Het is dus NIET zo dat we van nature transvetten eten!!!!! Pas sinds de uitvinding van margarine (begin 20e eeuw, op testdieren 100% dodelijk) eten we transvetten: er was geld aan te verdienen, dus er werd gezwegen over de mogelijke schadelijke gevolgen.
  Van nature eten we WEL verzadigde vetten, die vormen een goede, rustige energiebron. We zijn vleeseters, dat zit in ons DNA. Als we planteneters zouden zijn, zouden we minder dunne darm en meer dikke darm moeten hebben, net als apen. Ook zij kunnen niet helemaal zonder dierlijk eiwit, maar eten en-passant voldoende insecten.

 15. Ik ben een boter fan,maak ook zelf Ghee uit boter van gelukkige koeien (gras eters)??
  Ik ben 64 en probeer zoveel mogelijk gezond te leven, ga om de twee dagen sporten.
  Het resultaat een goed gevoel en een slank lichaam

 16. Alpro soya, daar ben ik vanaf gestapt omdat alle soja tegenwoordig genetisch gemanipuleerd is. Geen alternatief voor roomboter lijkt mij. Ik ga nu wel meer voor grasboter. Heerlijk op zelfgebakken speltbrood!

 17. Natuurlijk is roomboter een stuk gezonder, maar vergeten jullie niet iets? De smaak! Margarine en halvarine smaken toch gewoon verschrikkelijk vies? Waarom zou je dat willen eten als er een goede en gezonde vervanger is?

 18. Van huis uit een roomboter eter ,mijn vrouw een margarine eter,dus bij het ontbijt staat een kuipje margarine en een pakje boter
  De kindjes zijn natuurlijk wild en onvoorzichtig dus komt er eentje een keer met een snel groeiende buil aan gebruld
  Oma (mijn moeder)zegt smeer er boter op
  Dus vrouw smeert er margarine op,het gevolg enorme uitslag en de buil alleen maar groter en pijnlijker, ook door de uitslag
  Had ik nooit, bij mij werkte het wel en geen allergische reactie ,maar margarine is dan ook geen boter

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend