web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van agar agar

De voedingswaarde van agar agar

Voedingswaardetabel van agar agar per 100 gram:

Per 100 g Agar agar ADH*
kcal 336 16,80%
Kj 1422 16,93%
Water (g) 8,7 0,44%
Eiwit (g) 6,2 11,07%
Koolhydraten (g) 73,2 28,15%
Suiker (g) 3
Vet (g) 0,3 0,43%
Verzadigd (g) 0,1
E.O.V. (g) 0
M.O.V. (g) 0,1
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 7,7 22,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,22 14,67%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 588 196,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 5 50,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 102 10,20%
Kalium (mg) 1125 32,14%
Calcium (mg) 625 62,50%
Fosfor (mg) 52 6,50%
IJzer (mg) 21,4 267,50%
Jodium (ug) 41000 27333,33%
Magnesium (mg) 770 256,67%
Koper (mg) 0,61 67,78%
Selenium (ug) 7 12,73%
Zink (mg) 5,8 38,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over agar agar
Agar agar is een geleiachtige substantie die wordt gebruikt als een natuurlijke en plantaardige tegenhanger van gelatine. Het kan ook het plantaardige pectine vervangen. Een ander woord voor agar agar is kanten. Agar betekent ‘gelei’ in het Maleis. Agar agarpoeder is wit van kleur, maar in een gerecht is het kleurloos en smakeloos. Agar agar wordt meestal gebruikt voor het maken van gelei, jams, soepen, pudding en custards. Verder wordt agar agar veel gebruikt in de Japanse keuken, bijvoorbeeld in het nagerecht anmitsu. Bij ons kun je agar agar aantreffen in een kokosreep, in chocola of in een vega kaaskroket. Ook kun je agar agar tegenkomen in veganistische slagroom. Agar agar lost boven de 85 °C  op in water en stolt weer onder ongeveer 35 °C. Bij het maken van gelei wordt het in water gekookt tot de vaste deeltjes zijn opgelost. Agar agar is een polysacchariden uit de celwanden van rode algen, zoals ogonori (Gracilaria) en tengusa (Gelidiaceae). Net als agar agar is ook carrageen een geleiachtige stof uit rode algen. Beiden worden gebruikt als plantaardig bind- en verdikkingsmiddel. Agar agar wordt in Europa onder het E-nummer E406 toegevoegd aan voedsel. Agar agar wordt meestal verkocht als poeder, maar wordt soms ook aangeboden in de vorm van geperste staven of vlokken. De bindkracht van agar agar is ongeveer vier tot vijf keer sterker dan van gelatine. Daarnaast geleert agar agar ongeveer twee keer krachtiger dan gelatine. Met één gram agar agar kun je ongeveer 1 dl water geleren. Alternatieven voor agar agar zijn kuzu en arrowroot. Soms worden ze gecombineerd om zo de vastheid te verbeteren. De meeste supermarkten verkopen agar agar, al is de kans dat je het inderdaad vindt groter in een biologische supermarkt. Sommigen menen dat agar agar vanwege de vezels gunstig is voor het microbioom (darmflora) in de darmen. Vezels, zoals die in agar agar, kunnen laxerend werken. Daarbij bevat agar agar bijzonder veel jodium. Gebruik er daarom niet al te veel van.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: