web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van agar agar

De voedingswaarde van agar agar

Voedingswaardetabel van agar agar per 100 gram:

Per 100 g Agar agar ADH*
kcal 336 16,80%
Kj 1422 16,93%
Water (g) 8,7 0,44%
Eiwit (g) 6,2 11,07%
Koolhydraten (g) 73,2 28,15%
Suiker (g) 3
Vet (g) 0,3 0,43%
Verzadigd (g) 0,1
E.O.V. (g) 0
M.O.V. (g) 0,1
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 7,7 22,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,22 14,67%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 588 196,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 5 50,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 102 10,20%
Kalium (mg) 1125 32,14%
Calcium (mg) 625 62,50%
Fosfor (mg) 52 6,50%
IJzer (mg) 21,4 267,50%
Jodium (ug) 41000 27333,33%
Magnesium (mg) 770 256,67%
Koper (mg) 0,61 67,78%
Selenium (ug) 7 12,73%
Zink (mg) 5,8 38,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over agar agar
Agar agar is een geleiachtige substantie die wordt gebruikt als een natuurlijke plantaardige tegenhanger van gelatine. Het kan ook het plantaardige pectine vervangen. Een ander veelgebruikt woord voor agar agar is kanten. Agar betekent ‘gelei’ in het Maleis. Agar agarpoeder is wit van kleur, maar in een gerecht is het kleurloos en smakeloos. Agar agar wordt meestal gebruikt voor het maken van gelei, jams, soepen, pudding en custards. Ook wordt agar agar veel gebruikt in de Japanse keuken, bijvoorbeeld in het nagerecht anmitsu. Bij ons kun je agar agar aantreffen in een vega kaaskroket, kokosreep of chocolade mousse. Ook kun je agar agar tegenkomen in een veganistische slagroom. Agar agar lost boven de 85 °C  op in water en stolt vervolgens onder ongeveer 35 °C. Bij het maken van gelei wordt het in water gekookt tot de vaste deeltjes zijn opgelost. Agar agar is een polysacchariden verkregen uit de celwanden van rode algen, zoals ogonori (Gracilaria) en tengusa (Gelidiaceae). Net als agar agar is ook carrageen een geleiachtige stof uit rode algen. Beiden worden gebruikt als plantaardige bind- en verdikkingsmiddel. Agar agar wordt in Europa onder het E-nummer E406 toegevoegd aan voedsel. Agar agar wordt meestal verkocht als poeder, maar wordt soms ook aangeboden als geperste staven of vlokken. De bindkracht van agar agar is ongeveer vier tot vijf keer sterker dan gelatine. Daarnaast geleert agar agar ongeveer twee keer krachtiger dan gelatine. Met één gram agar agar kun je ongeveer 1 dl water doen geleren. Alternatieven voor agar agar zijn kuzu en arrowroot. Sommigen combineren ze ter verbetering van de vastheid. De meeste supermarkten verkopen agar agar, al is de kans erop in de biologische supermarkt het grootst. Sommigen menen dat agar agar vanwege de vezels gunstig is voor het microbioom (darmflora) in de darmen. Veel vezels zoals deze in agar agar voorkomen kan een laxerend effect hebben Daarbij bevat agar agar  bijzonder veel jodium, waardoor het verstandig is de inname hiervan niet te overdrijven.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: