Hoofdpagina » Nieuws » Omega 3 vetzuren kunnen helpen tegen migraine

Omega 3 vetzuren kunnen helpen tegen migraine

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het BMJ, kan een dieet dat omega 3 vetzuren uit vis bevat, de frequentie en de ernst van migraineaanvallen helpen verminderen. Zalm, haring, makreel, tonijn en sardines bevatten hogere concentraties van deze vetzuren.

De studie duurde 16 weken, was dubbelblind en placebogecontroleerd van omzet en telde 182 deelnemers (88% vrouwen, gemiddelde leeftijd 38 jaar) die 5-20 dagen per maand last hadden van migraine.

De deelnemers met chronische en episodische migraine in de Verenigde Staten werden willekeurig verdeeld in het H3-dieet (meer omega 3 in de vorm van EPA+DHA), het H3-L6-dieet (meer omega 3 in de vorm van EPA+DHA en minder omega 6 in de vorm van linolzuur) en een controledieet (gemiddelde inname van omega 3 en omega 6 vetzuren in de VS).

De vermindering van hoofdpijn was aanzienlijk bij de H3- en H3-L6-diëten, maar vooral bij het H3-L6-dieet was het voordeel enorm. Moderne geïndustrialiseerde diëten hebben de neiging laag te zijn in omega 3 eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), en hoog in omega 6 linolzuur. Omdat de vermindering van hoofdpijn in de H3-L6 groep sterker was dan die in de H3 groep, wijst dit erop dat het verlagen van omega 6 in de vorm van linolzuur een belangrijke dieetmaatregel kan zijn. De natuurvoeding hamert al langer om het belang van een juiste omega 3/6 ratio in de voeding.

De originele conclusie van het onderzoek
We testten twee actieve dieetinterventies die gericht waren op biochemische mechanismen waarvan bekend is dat ze pijnprikkels reguleren. Beide diëten veroorzaakten biochemische veranderingen die consistent zijn met verminderde pijnprikkels. Hoewel de diëten de kwaliteit van leven niet significant verbeterden, zorgden ze voor grote, robuuste reducties in frequentie en ernst van hoofdpijn in vergelijking met het controledieet. Het H3-L6 dieet was effectiever dan het H3 dieet voor sommige uitkomsten. Deze studie levert een biologisch plausibel bewijs dat pijn kan worden behandeld door gerichte dieetaanpassingen bij mensen. De gezamenlijke bevindingen suggereren causale mechanismen die n-3 en n-6 vetzuren in verband brengen met pijnprikkels, en openen de deur naar nieuwe benaderingen voor de behandeling van chronische pijn bij mensen (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.