Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van garnalen

De voedingswaarde van garnalen

Voedingswaardetabel van garnalen per 100 gram:

Per 100 g / ml Garnalen ADH*
kcal 91 4.55%
Kj 384 4.57%
Water (g) 78.6 3.93%
Eiwit (g) 18.5 33.04%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 1.9 2.71%
Verzadigd (g) 0.5
E.O.V. (g) 0.4
M.O.V. (g) 0.7
Omega 6 (g) 0.028
Omega 3 (g) 0.6
Cholesterol (mg) 235
Vezels (g)
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0.05 4.55%
B2 (mg) 0.03 2.00%
B3 (mg) 1.7 10.63%
B5 (mg) 0.3 6.00%
B6 (mg) 0.13 8.67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 7 2.33%
B12 (ug) 0.8 28.57%
C (mg) 1.9 2.53%
D (ug) 0.5 5.00%
E (mg) 5.1 51.00%
Vitamine K (ug) 0.3 0.25%
Natrium (mg) 150 15.00%
Kalium (mg) 250 7.14%
Calcium (mg) 90 9.00%
Fosfor (mg) 220 27.50%
IJzer (mg) 1.7 21.25%
Jodium (ug) 55 36,67%
Magnesium (mg) 70 23.33%
Koper (mg) 0.24 26.67%
Selenium (ug) 31 56.36%
Zink (mg) 2.3 15.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over garnalen
Garnalen zijn kleine kreeftachtigen. De meeste soorten leven op zandbodems in zee. De meest bekende soort is de ‘gewone garnaal’. Gamba’s scharen wij vaak ook onder de garnalen, maar dat klopt niet. Het verschil heeft te maken met de kieuwstructuur. Een garnaal kan niet zwemmen, maar gebruikt zijn pootjes om zich voort te bewegen. Zijn lichaam is licht doorschijnend. In de westerse wereld is de garnaal het meest geconsumeerde voedsel uit de zee.

Verkrijgbaar
Garnalen zijn in elke supermarkt te koop, vaak ook biologisch. Je vindt ze in het koelschap en in de diepvries. Rauwe garnalen zijn grijs van kleur, gegaarde zijn roze. Let altijd op het MSC-keurmerk. Naast wilde vangst, komen ook veel garnalen uit kwekerijen. Deze dragen vaak het ASC-keurmerk. Helaas worden de garnalen niet duurzaam gevangen. Bij de wilde garnalen is er sprake van veel bijvangst, ook van bedreigde diersoorten zoals schildpadden. Bij de kweek wordt er vaak (mangrove)bos gekapt. Bovendien worden er geregeld medicijnen en antibiotica aan het water toegevoegd.

Bewaren en toepassing
Garnalen zijn vooral geschikt om te bakken, te wokken of te grillen. Verwerk ze in een roerbakmaaltijd of eet ze met sojasaus en sesamzaad. Garnalen smaken ook heerlijk in andere Aziatische hapjes zoals summerrolls of sushi. Anderen voedingsmiddelen die goed combineren met garnalen zijn: rode peper, paksoi, Chinese kool, paprika en noodles. Diepvriesgarnalen zijn maanden te bewaren, vooraf gegaarde garnalen een aantal dagen en rauwe garnalen moeten binnen een dag geconsumeerd worden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.