Voedingswaardetabel van kroepoek per 100 gram:
Per 100 g | Kroepoek | ADH* |
kcal | 516 | 25,80% |
Kj | 2158 | 25,69% |
Water (g) | 3,8 | 0,19% |
Eiwit (g) | 3,5 | 6,25% |
Koolhydraten (g) | 62 | 23,85% |
Suiker (g) | 7,5 | |
Vet (g) | 28 | 40,00% |
Verzadigd (g) | ||
E.O.V. (g) | ||
M.O.V. (g) | ||
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 12 | |
Vezels (g) | 1 | 2,86% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0 | 0,00% |
B2 (mg) | 0,01 | 0,67% |
B3 (mg) | 0,00% | |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,01 | 0,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 2 | 0,67% |
B12 (ug) | 0,29 | 10,36% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 984 | 98,40% |
Kalium (mg) | 53 | 1,51% |
Calcium (mg) | 25 | 2,50% |
Fosfor (mg) | 65 | 8,13% |
IJzer (mg) | 3,4 | 42,50% |
Jodium (ug) | 8,3 | 5,53% |
Magnesium (mg) | 18 | 6,00% |
Koper (mg) | 0,00% | |
Selenium (ug) | 0,00% | |
Zink (mg) | 0,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over kroepoek
Kroepoek is een hartige gefrituurde snack op basis van tapiocameel, garnalen(poeder) en specerijen. Het wordt vaak gegeten als bijgerecht bij Indonesische maaltijden. Tapiocameel wordt gewonnen uit de zetmeelrijke cassavewortel.
Herkomst
Kroepoek is afkomstig uit de Indonesische keuken.
Verkrijgbaar
Kroepoek is in alle supermarkten te vinden in het Aziatische schap of bij de toko. Je kunt kroepoek ook zelf maken. Op internet vind je verschillende recepten. Kroepoek is zeer populair in Chinese restaurants, waar het vaak als voorgerecht wordt geserveerd of cadeau gegeven bij een afhaalmaaltijd.
Toepassing
Hoewel de meeste kroepoek met tapiocameel en garnalen wordt gemaakt, zijn er veel andere soorten. Er is ook vegetarische kroepoek, die meestal wordt verkocht als ‘cassavechips’. De benaming ‘kroepoek’ is een verwijzing naar een grote cracker. Er is ook kripik, die erg lijkt op kroepoek, maar veel kleiner is. Andere variaties zijn: kroepoek met andere vissoorten, kroepoek op basis van gemalen rijst, kroepoek met knoflook en noodle kroepoek.
Wist je dat?
- Kroepoek als de Aziatische variant van onze westerse chips kan worden gezien?
- Cassave altijd verhit moet worden voor consumptie? De rauwe cassave bevat giftige stoffen.
- Het woord ‘kroepoek’ Nederlands is en dit in Indonesië ‘kerupuk’ wordt genoemd? In het Engels wordt meestal gesproken over ‘Krupuk’.
- In het buitenland kroepoek ook wordt verkocht als tapioca crackers of cassave crackers?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: