Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van passievrucht

De voedingswaarde van passievrucht

Voedingswaardetabel van passievrucht per 100 gram:

Per 100 g / ml Passievrucht ADH*
kcal 120 6,00%
Kj 506 6,02%
Water (g) 66,2 3,31%
Eiwit (g) 2,3 4,11%
Koolhydraten (g) 22,3 8,58%
Suiker (g) 12
Vet (g) 0,7 1,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 7,5 21,43%
A (mg) 0,21 23,33%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,1 6,67%
B3 (mg) 0,1 0,63%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg) 20 26,67%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 0,2 0,17%
Natrium (mg) 30 3,00%
Kalium (mg) 350 10,00%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 60 7,50%
IJzer (mg) 1,6 20,00%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 30 10,00%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,8 5,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over passievruchten
Wie denkt aan een passievrucht denkt aan tropische oorden. En dat klopt, want deze vrucht komt uit het Caribisch gebied en Midden- en Zuid-Amerika. In Nederland wordt de passievrucht vrij weinig gegeten, maar rond de feestdagen duikt deze zoete vrucht ineens in de supermarkten op.

Herkomst en groeiwijze
Passievruchten zijn afkomstig van passiebloemen, behorend tot de familie van de passieflora. Oorspronkelijk komt de vrucht uit Zuid-Amerika. Passievruchten zijn er in verschillende kleuren en vormen. In Nederland is de paarse variant het meest bekend. De vruchten groeien aan een sterke klimplant en hebben een leerachtige stevige schil die niet eetbaar is. De kleur van de schil varieert. Van wit tot paars en van geel tot groen. Het vruchtvlees is geel, oranje of rood van kleur en bestaat uit vele pitjes.

Verkrijgbaar
Passievruchten in Nederland worden voornamelijk geïmporteerd vanuit Afrika en Zuid-Amerika. In de supermarkt is de vrucht sporadisch verkrijgbaar. In gespecialiseerde groente- en fruitwinkels en in toko’s heb je meer kans om deze vrucht tegen het lijf te lopen. Als je passievruchten koopt, kijk dan of de vruchten strak in de schil zitten. Een rimpelige variant is eetrijp en moet je niet meer laten liggen. Een strakke vrucht heeft nog wat tijd nodig om na te rijpen. De vrucht moet bij de koop redelijk zwaar (dus vol sap) aanvoelen.

Bewaren
Bewaar passievruchten, net als ander tropische fruit, op een koele plek maar buiten de koelkast. Hier blijven de vruchten een paar dagen goed. Een passievrucht kan je na laten rijpen op kamertemperatuur.

Toepassing
Alleen het binnenste gedeelte van de vrucht is eetbaar: zowel de pitjes als het vruchtvlees. Het gemakkelijkste is om een vrucht in tweeën te snijden en uit te lepelen.
Passievruchten smaken (en ruiken) zeer aromatisch en de smaak is friszuur tot zoet. In het buitenland kan je op markten en langs de weg vaak gehalveerde passievruchten kopen. Deze zijn vaak extra gezoet met een lepeltje suiker.

Omdat het vruchtvlees geleiachtig is, is het lastig om een passievrucht door een ander gerecht te verwerken. Ook is dat zonde vanwege de schoonheid van deze vrucht, die pas zichtbaar wordt nadat je hem hebt opengesneden. Wel kan je er een lekkere jam, chutney of sorbetijs mee maken. Het lekkerst is toch de passievrucht puur te eten eventueel met een toefje slagroom of een bolletje ijs ernaast.

Wist je dat:

  • Behalve de paarse passievrucht, de gele variant bijna net zo bekend is? Deze passievrucht heet ook wel ‘maracuja’.
  • Volgens kenners bloeien de planten van de passiebloemfamilie met de mooiste bloemen ter wereld?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van passievruchten
Passievruchten zijn rijk aan vezels. Dankzij dit hoge gehalte aan vezels kan het cholesterol dalen en kan de lever zijn werk goed doen (1).

Deze tropische vrucht bevat bijzonder veel bètacaroteen, waardoor het eten ervan de gezondheid van je huid, ogen en bloedvaten kan verbeteren.

De zaden van de passievrucht bevatten passifline, een eiwit dat schimmelwerend werkt (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Chau CF, Huang YL. Effects of the insoluble fiber derived from Passiflora edulis seed on plasma and hepatic lipids and fecal output. Molecular nutrition & food research. 2005; 49(8):786-90.

2. Lam SK, Ng TB. Passiflin, a novel dimeric antifungal protein from seeds of the passion fruit. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology. 2009; 16(2-3):172-80.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.