web
statistics

Eten dat eruit ziet als de lichaamsdelen waar ze goed voor zijn

Elk kind heeft wel eens gehoord dat je ‘bent wat je eet’. Maar er bestaat misschien wel meer overeenstemming tussen ‘eten dat goed voor je is’ en je lichaam dan je dacht. We vonden 10 voedingsmiddelen die de lichaamsdelen waarvoor ze voedingsstoffen verschaffen spiegelen – bijvoorbeeld, breinversterkende walnoten zien er ook echt uit als hersenen. Toeval? Misschien. Hoewel deze gezonde voedingsmiddelen goed zijn voor het hele lichaam, is de lijst hieronder wel een leuk geheugensteuntje om te zien op wat voor eten je je kunt richten voor specifieke delen van je lichaam.

1. Wortel: oog

ogen_wortel

Snijd een wortel overdwars door  en je ziet zo dat deze groente op een oog lijkt – kijk goed en je ziet zelfs een patroon van uitwaaierende lijnen net als in een pupil en iris. En het bakerpraatje is waar: knabbelen op wortels bevordert echt de gezondheid van je ogen. “Wortels zitten vol met vitamies en antioxidatnen, zoals bètacaroteen. De antioxidanten verlagen de kans op maculadegeneratie, de hoofdoorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij oudere mensen”, zegt de arts Dr. Sasson Moulavi, medisch directeur van Smart for Life Weight Management Centers in Boca Raton, Florida.

 

2. Walnoot: hersenen

walnoot_hersenen

De vouwen en plooien van een walnoot doen denken aan een ander menselijk orgaan: het brein. De vorm van de noot benadert zelfs het lichaamsdeel, met een linker en rechter hersenhelft. En het verbaast niet dat walnoten wel ‘hersenvoedsel’ genoemd worden, volgens Lisa Avellino, diëtist bij Focus28 Dieet. “Ze bevatten een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren, die helpen in de ondersteuning van de hersenfunctie.

 

3. Selderij: Bot

selderij botten

Lange, slanke stelen selderij zien er precies uit als botten – en ze zijn daar ook goed voor. “Selderij is een prima bron van silicium, dat deel uitmaakt van de moleculaire structuur die botten hun kracht geven”, zegt Dr. Moulavi. Nog een grappig botten-toeval: “Botten bestaan voor 23% uit natrium en dat geldt ook voor selderij”, zegt Avellino.

 

4. Avocado’s: baarmoeder

avocado baarmoeder

De lampvormige avocado ziet er uit als een baarmoeder en die ondersteunt ook de voortplanting. “Avocado’s zijn een goede bron van foliumzuur”, zegt Elizabeht Somer, diëtist en schrijfster van Eat your way to happiness.  “Foliumzuur blijkt het risico op cervicale dysplasie – een voorstadium van baarmoederhalskanker – te verminderen.

 

5. Kokkels: testikels

Kokkels testikels

Onderzoek heeft uitgewezen dat kokkels, die lijken op testikels, inderdaad goed zijn voor de mannelijke seksorganen. “Volgens Nederlands onderzoek kan aanvulling van je dieet met foliumzuur en zink – en beide zijn in ruime mate aanwezig in kokkels – een belangrijk positief effect hebben op de zaadkwaliteit bij mannen”, zegt Dr. Moulavi.

 

6. Grapefruit: borst

Grapefruit borst

De gelijkenis tussen ronde citrusvruchten – zoals citroenen en grapefruits – en borsten zou wel eens meer dan toevallig kunnen zijn. “Grapefruit bevat stoffen genaamd limonoïden, die de ontwikkeling van kanker bij proefdieren en in menselijke borstcellen blijkt te verhinderen”, zegt Dr. Moulavi

 

7. Tomaat: hart

Tomaat hart

Snijd een tomaat open en je zult zien dat deze rode groente meerdere kamers heeft, die lijken op de structuur van een hart. “Uit onderzoek blijkt dat er een verminderd risico is op hartziektes bij mannen en vrouwen die tomaten eten, omdat ze lycopeen bevatten”, zegt Somer. En ze voegt toe dat als je ze met een beetje vet mengt, zoals olijfolie of avocado, de opname van lycopeen in je lichaam bijna tien keer zo groot zal zijn.

 

8. Rode wijn: bloed

Rode wijn bloed

Rode wijn, die rijk is aan antioxidanten en polyfenolen, inclusief het krachtige resveratrol, ziet er uit als bloed. “Als je het drinkt, vul je echt het gezonde spul aan, dat je beschermt tegen destructieve stoffen in je bloed, zoals LDL cholesterol, wat hartziektes kan veroorzaken”, zegt Somer. “Er bestaat ook een bloedverdunnende stof in rode wijn, dus het vermindert bloedstolsels, die in verband staan met beroertes en hartziektes.”

 

9. Gember: Maag

Gember Maag

Iedereen die wel eens een glas gemberbier heeft genomen bij maagpijn, is bekend met de anti-misselijkheidseffecten van gember. Het is dus gepast dat dit kruid wat lijkt op het spijsverteringsorgaan. Volgens Dr. Moulavi kan “gingerol, het ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de scherpe geur en smaak van gember, misselijkheid en overgeven voorkomen. In de USDA database van fytochemicaliën  staat het als zodanig te boek.”

 

10. Zoete aardappel: pancreas

Zoete aardappel pancreas

De langwerpige zoete aardappel heeft een sterke gelijkenis met de alvleesklier (pancreas) en deze aardappel bevordert ook het gezonde functioneren van dit orgaan. “In zoete aardappelen zit veel bètacaroteen, een krachtige antioxidant die alle weefsels in het lichaam, inclusief de alvleesklier, beschermt tegen schade door kanker of veroudering”, zegt Somer. (Vertaling)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

18 gedachten over “Eten dat eruit ziet als de lichaamsdelen waar ze goed voor zijn”

 1. Leuk! Als je walnoot openbreekt en de noot zelf ziet, dat lijkt nog veel meer op hersenen dat de schil zelf :-)

 2. Sommige vergelijkingen zijn erg ver gezocht als je het mij vraagt (niet dat iemand het mij vraagt, maar dat doe ik dus maar even zelf). Gember vergeleken met een maag gaat niet op aangezien gember er niet vaak hetzelfde uitziet qua vorm. Tomaten en hart??? Op de kleur rood na zie ik geen vergelijking. Kokkels en testikels??? Daar begin ik maar niet over… grapefruit en borsten is in veel gevallen een belediging voor borsten en in andere gevallen een belediging voor grapefruits. De andere dingen kan ik me nog redelijk voorstellen najah… botten en selderij…tjah wat ik moet zeggen. Als je gaat zoeken vind je wel vergelijkingen maar of het fruit er ook echt op lijkt… creatief maar daar houdt t wel op. ook hier geldt; als je maar lang genoeg naar iets kijkt halen je hersenen er vanzelf wel uit wat je er in wilt zien. De wortel heb ik nooit zo bekeken en vind ik wel het mooist gevonden de rest(op de walnoot na) lijkt me een aanvulling om het artikel wat woorden te geven. Al met al blijft het wel informatief

  • Dave is weer echt zo`n typetje dat overal om moet zeiken.
   Het is de bedoeling dat hier de link wordt gelegd tussen orgaan en gezondheid in natuurlijke voeding.
   Ik denk dat een peer goed bij dave zou passen

   • Lizette, ik vind het heel knap en onverstandig om vanuit een stuk tekst de conclusie te trekken dat ik overal over zeik. Ik vertel alleen wat ik constateer net zoals jij doet. Ik beschuldig alleen niet gelijk iemand van zeiken. Voor alsnog de titel zegt dat het voedsel eruit ziet als de organen waar ze goed voor zijn, dit is gewoon in veel gevallen niet waar. Ik begrijp heus wel welke link duidelijk wordt gemaakt. Maar ook Juglen mag op journalistiek of blog-niveau scherp gehouden worden door kritische kanttekeningen. Dat komt niet alleen de kwaliteit van de stukken tekst ten goede maar ook jou frustratie van zogenaamd, relatief, gezeik. Nog even, een peer wordt vaak met het vrouwelijke vergeleken vanwege de vorm. wat bedoel je precies met dat de peer goed bij me zou passen?

 3. Leuk stukje, maar – zo neem ik aan – met een beetje humor geschreven. Wat er namelijk wordt beschreven is een vorm van signaturenleer, die is een niet-wetenschappelijke theorie die inhoudt dat uiterlijke kenmerken van (met name) planten die overeenkomsten vertonen met delen van het menselijk lichaam, aanwijzingen geven over de delen van het menselijk lichaam waarvoor deze gebruikt kunnen worden.

  Die signatuurleer is natuurlijk volstrekte onzin en ieder voorbeeld dat je noemt louter toe te schrijven aan het toeval. Jawel, de walnoot lijkt op het brein en bevat werkelijk vetzuren die nuttig zijn voor het functioneren van dat brein. Maar er zijn zoveel meer voedingsmiddelen die diezelfde vetzuren bevatten en niet lijken op het brein.

  Onze fantasie ziet soms verbanden waar ze niet zijn, de zogenaamde confirmation bias.

  Maar ik blijf het een grappig stukje vinden.

 4. Juglen refereert aan de signatuurleer, die is eeuwenoud en is gebaseerd op oude wijsheid fenomenologie en ervaring. Werd vooral in de kruidengeneeskunde toegepast. Bijv. paarse bloemen verwijzen naar heilzame werking op het zenuwstelsel, gele bloemen op helend voor lever en gal. De walnoot is het bekende voorbeeld van de signatuurleer: zo kregen de klanten van de herbergiers walnoten bij hun drankjes zodat ze minder snel dronken werden en dus meer drank afnamen.

 5. Ik vind t een leuk stukje, en ik geloof wel in de signatuur-leer. De natuur heeft echt wel zoveel wijsheid en humor om ons de juiste weg te wijzen!
  En Dave, ik vind je geen zeikerd hoor, ik vind t wel humor wat je zegt

 6. Hey Julgen,
  Ik kijk elke zondagmorgen uit naar je nieuwsbrief…je houdt me “wakker”
  Dank je wel voor je mooie informatieve artikels. Ik haal er veel uit, zowel voor mezelf als voor mijn patiënten/cliënten. Ook dit artikel vind ik super gevonden… alle middeltjes zijn dik oké om ons ‘gezonder’ te doen eten…In de praktijk is dit het moeilijkste … Als therapeute bots ik op veel weerstand, elke dag!.. alhoewel ik het goede voorbeeld geef. Onze groenten omen van een plukboerderij. Elke week leer ik nieuwe groenten kennen. Het kost moeite, maar er is een spreekwoord dat zegt: Je oogst wat je zaait! Nog eens: DANK JE WEL!! en dat je je opzoekingen, bevindingen nog lang mag delen met mij/ons…

 7. tuurlijk is t goed dat Juglen scherp blijft door positieve en negatieve kritiek, maar…..ik denk dat we hem heel dankbaar mogen zijn dat hij al zijn gezonde kennis met ons wil delen , ik vind t geweldig! de energie die hij erin steekt, super!!

Reacties zijn gesloten.