Eten dat eruit ziet als de lichaamsdelen waar ze goed voor zijn

Elk kind heeft wel eens gehoord dat je ‘bent wat je eet’. Maar er bestaat misschien wel meer overeenstemming tussen ‘eten dat goed voor je is’ en je lichaam dan je dacht. We vonden 10 voedingsmiddelen die de lichaamsdelen waarvoor ze voedingsstoffen verschaffen spiegelen – bijvoorbeeld, breinversterkende walnoten zien er ook echt uit als hersenen. Toeval? Misschien. Hoewel deze gezonde voedingsmiddelen goed zijn voor het hele lichaam, is de lijst hieronder wel een leuk geheugensteuntje om te zien op wat voor eten je je kunt richten voor specifieke delen van je lichaam.

1. Wortel: oog

ogen_wortel

Snijd een wortel overdwars door  en je ziet zo dat deze groente op een oog lijkt – kijk goed en je ziet zelfs een patroon van uitwaaierende lijnen net als in een pupil en iris. En het bakerpraatje is waar: knabbelen op wortels bevordert echt de gezondheid van je ogen. “Wortels zitten vol met vitamies en antioxidatnen, zoals bètacaroteen. De antioxidanten verlagen de kans op maculadegeneratie, de hoofdoorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij oudere mensen”, zegt de arts Dr. Sasson Moulavi, medisch directeur van Smart for Life Weight Management Centers in Boca Raton, Florida.

 

2. Walnoot: hersenen

walnoot_hersenen

De vouwen en plooien van een walnoot doen denken aan een ander menselijk orgaan: het brein. De vorm van de noot benadert zelfs het lichaamsdeel, met een linker en rechter hersenhelft. En het verbaast niet dat walnoten wel ‘hersenvoedsel’ genoemd worden, volgens Lisa Avellino, diëtist bij Focus28 Dieet. “Ze bevatten een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren, die helpen in de ondersteuning van de hersenfunctie.

 

3. Selderij: Bot

selderij botten

Lange, slanke stelen selderij zien er precies uit als botten – en ze zijn daar ook goed voor. “Selderij is een prima bron van silicium, dat deel uitmaakt van de moleculaire structuur die botten hun kracht geven”, zegt Dr. Moulavi. Nog een grappig botten-toeval: “Botten bestaan voor 23% uit natrium en dat geldt ook voor selderij”, zegt Avellino.

 

4. Avocado’s: baarmoeder

avocado baarmoeder

De lampvormige avocado ziet er uit als een baarmoeder en die ondersteunt ook de voortplanting. “Avocado’s zijn een goede bron van foliumzuur”, zegt Elizabeht Somer, diëtist en schrijfster van Eat your way to happiness.  “Foliumzuur blijkt het risico op cervicale dysplasie – een voorstadium van baarmoederhalskanker – te verminderen.

 

5. Kokkels: testikels

Kokkels testikels

Onderzoek heeft uitgewezen dat kokkels, die lijken op testikels, inderdaad goed zijn voor de mannelijke seksorganen. “Volgens Nederlands onderzoek kan aanvulling van je dieet met foliumzuur en zink – en beide zijn in ruime mate aanwezig in kokkels – een belangrijk positief effect hebben op de zaadkwaliteit bij mannen”, zegt Dr. Moulavi.

 

6. Grapefruit: borst

Grapefruit borst

De gelijkenis tussen ronde citrusvruchten – zoals citroenen en grapefruits – en borsten zou wel eens meer dan toevallig kunnen zijn. “Grapefruit bevat stoffen genaamd limonoïden, die de ontwikkeling van kanker bij proefdieren en in menselijke borstcellen blijkt te verhinderen”, zegt Dr. Moulavi

 

7. Tomaat: hart

Tomaat hart

Snijd een tomaat open en je zult zien dat deze rode groente meerdere kamers heeft, die lijken op de structuur van een hart. “Uit onderzoek blijkt dat er een verminderd risico is op hartziektes bij mannen en vrouwen die tomaten eten, omdat ze lycopeen bevatten”, zegt Somer. En ze voegt toe dat als je ze met een beetje vet mengt, zoals olijfolie of avocado, de opname van lycopeen in je lichaam bijna tien keer zo groot zal zijn.

 

8. Rode wijn: bloed

Rode wijn bloed

Rode wijn, die rijk is aan antioxidanten en polyfenolen, inclusief het krachtige resveratrol, ziet er uit als bloed. “Als je het drinkt, vul je echt het gezonde spul aan, dat je beschermt tegen destructieve stoffen in je bloed, zoals LDL cholesterol, wat hartziektes kan veroorzaken”, zegt Somer. “Er bestaat ook een bloedverdunnende stof in rode wijn, dus het vermindert bloedstolsels, die in verband staan met beroertes en hartziektes.”

 

9. Gember: Maag

Gember Maag

Iedereen die wel eens een glas gemberbier heeft genomen bij maagpijn, is bekend met de anti-misselijkheidseffecten van gember. Het is dus gepast dat dit kruid wat lijkt op het spijsverteringsorgaan. Volgens Dr. Moulavi kan “gingerol, het ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de scherpe geur en smaak van gember, misselijkheid en overgeven voorkomen. In de USDA database van fytochemicaliën  staat het als zodanig te boek.”

 

10. Zoete aardappel: pancreas

Zoete aardappel pancreas

De langwerpige zoete aardappel heeft een sterke gelijkenis met de alvleesklier (pancreas) en deze aardappel bevordert ook het gezonde functioneren van dit orgaan. “In zoete aardappelen zit veel bètacaroteen, een krachtige antioxidant die alle weefsels in het lichaam, inclusief de alvleesklier, beschermt tegen schade door kanker of veroudering”, zegt Somer. (Vertaling)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.