Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe lang moet thee precies trekken?

Hoe lang moet thee precies trekken?

De kunst van het zetten van een perfect kopje thee is iets wat mensen al eeuwenlang onder de knie proberen te krijgen. Een van de meest cruciale aspecten van dit proces is de trektijd, het aantal minuten dat je de theebladeren in het hete water laat weken. Maar hoelang moet je precies wachten voordat je jezelf onderdompelt in een aromatische, smaakvolle wereld? Dit artikel zal deze vraag diepgaand onderzoeken en je een uitgebreide gids bieden voor de optimale trektijden voor verschillende theesoorten.

Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken, maar dit kan variëren afhankelijk van de theesoort en je persoonlijke smaak. Om de juiste trektijd voor thee bij te houden, is het handig om een timer te gebruiken. Dit kan een timer op je telefoon of een speciale theetimer zijn. Als je eenmaal weet hoe lang je thee moet trekken, kun je de tijden ook schatten op basis van gevoel.

Waarom is de trektijd zo belangrijk?
Hoe langer je je thee laat trekken, hoe sterker deze wordt. Hoewel dit soms gewenst is, kan te lang trekken ook leiden tot een onaangenaam bittere, te sterke smaak. Dit is vooral het geval bij meer delicate theeën zoals groene thee, die snel bitter kunnen worden als je ze te lang laat trekken. Het tekort trekken van thee leidt weer tot een zwakke en flauwe kop thee. Hoewel sommige mensen hun thee liever aan de milde kant hebben, kan te kort trekken voorkomen dat je de volle diepte van de smaak van je thee ervaart. In plaats daarvan krijg je een slappe, verwaterde thee die gewoon niet zo lekker is als hij zou kunnen zijn.

De optimale trektijden en temperaturen voor thee:

Verschillende soorten thee vereisen verschillende watertemperaturen en trektijden om hun optimale smaak te bereiken. Hieronder vind je een algemene gids:

 1. Witte thee: Deze thee wordt meestal gebrouwen bij een temperatuur tussen 70-80°C en moet ongeveer 1-5 minuten trekken.
 2. Groene thee: Voor groene thee varieert de ideale temperatuur meestal tussen 60-85°C. De trektijd is over het algemeen tussen de 1-3 minuten. Japanse groene theeën, zoals sencha en matcha, hebben vaak een lagere brouwtemperatuur nodig dan Chinese groene theeën.
 3. Oolongthee: Omdat oolongthee een breed scala aan oxidatieniveaus kan hebben, kan de ideale brouwtemperatuur sterk variëren. Over het algemeen ligt het tussen 80-95°C. Oolongthee moet doorgaans 2-5 minuten trekken.
 4. Zwarte thee: Zwarte thee wordt meestal gebrouwen bij een hogere temperatuur, tussen 90-100°C, en moet ongeveer 3-5 minuten trekken.
 5. Gele thee: Deze thee wordt doorgaans gebrouwen bij een temperatuur van ongeveer 70-80°C en moet ongeveer 1-3 minuten trekken.
 6. Pu-erh thee: Pu-erh thee wordt meestal gebrouwen bij een temperatuur van 95-100°C. De trektijd kan sterk variëren, maar begint vaak bij 30 seconden tot 1 minuut en kan voor meerdere infusies worden gebruikt.
 7. Kruidentheeën: Kruidentheeën hebben over het algemeen een hogere brouwtemperatuur nodig, tussen 90-100°C, en een langere trektijd van 5-10 minuten.
 8. Yerba mate: Mate thee kan worden gebrouwen met heet, maar niet kokend water – idealiter tussen 70-80°C. Het laten trekken van mate thee hangt ook af van persoonlijke voorkeur, maar het advies is ongeveer 3-5 minuten.
 9. Rooibos: rooibosthee kan meestal worden gebrouwen met water dat net van de kook is, ongeveer 95-100°C. Rooibos is robuust en wordt niet bitter als het te lang trekt, een trektijd van 5 – 10 minuten is daarom niet ongewoon.

Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat de ideale brouwtemperatuur en trektijd kunnen variëren afhankelijk van het specifieke product en persoonlijke smaakvoorkeuren. Het is altijd een goed idee om de aanbevelingen van de theeproducent te volgen, als die er zijn.

Waarom zijn de temperatuur en trektijd zo belangrijk?
De temperatuur van het water bij het zetten van thee speelt een cruciale rol in het uiteindelijke smaakprofiel en de gezondheidswaarde van de thee. Hier zijn enkele redenen waarom:

 • Extractie van smaakstoffen: Theebladeren bevatten honderden chemische verbindingen die bijdragen aan hun smaak, aroma en gezondheidseigenschappen, waaronder polyfenolen, cafeïne, aminozuren en vluchtige oliën. De snelheid waarmee deze verbindingen uit de bladeren worden geëxtraheerd, wordt beïnvloed door de watertemperatuur. Bij hogere temperaturen vindt extractie sneller plaats, wat resulteert in een sterkere smaak.
 • Smaakprofiel: Verschillende theesoorten hebben verschillende optimale brouwtemperaturen om hun beste smaakprofielen naar voren te brengen. Over het algemeen kunnen delicate theesoorten zoals witte en groene thee bitter en over-geëxtraheerd worden als ze worden gebrouwen met te heet water. Anderzijds, robuustere theesoorten zoals zwarte en pu-erh thee hebben vaak hogere temperaturen nodig om hun volledige smaakprofiel te ontwikkelen.
 • Gezondheidsvoordelen: De gezondheidsvoordelen van thee zijn grotendeels te danken aan hun gehalte aan polyfenolen, een type antioxidant. De extractie van deze verbindingen wordt ook beïnvloed door de watertemperatuur. Bijvoorbeeld, catechines, een soort polyfenol dat veel voorkomt in groene thee, worden het best geëxtraheerd bij temperaturen rond 80°C. Het te heet brouwen van groene thee kan echter leiden tot een grotere extractie van bittere en astringente verbindingen, wat de smaak kan beïnvloeden.
 • Cafeïnegehalte: De watertemperatuur beïnvloedt ook het cafeïnegehalte van de thee. Hogere temperaturen en langere trektijden leiden tot meer cafeïne-extractie. Dus als je gevoelig bent voor cafeïne, wil je misschien lagere temperaturen en kortere trektijden gebruiken.

Het kiezen van de juiste watertemperatuur bij het zetten van thee is een balans tussen het maximaliseren van de extractie van gunstige verbindingen en het creëren van een aangenaam smaakprofiel.

Waarom trektijden een marge hebben
Bij de trektijden staan meestal een kleine marges aangegeven. Dat komt omdat thee zetten geen exacte wetenschap is, en persoonlijke voorkeur een grote rol speelt bij hoe lang je thee moet trekken. Sommige mensen geven de voorkeur aan een milde thee, terwijl anderen ze juist liever heel sterk hebben.

Hoeveel thee heb je nodig voor een kopje of pot thee?
De hoeveelheid losse thee die je nodig hebt, varieert op basis van de waterhoeveelheid. Voor een enkel kopje thee is ongeveer 2 gram losse thee de standaard, wat neerkomt op 10 gram per liter. Als je een hele theepot bereidt, controleer dan eerst de watercapaciteit en spoel de pot door met heet water om deze voor te verwarmen. Het kan tijdrovend zijn om elke keer dat je snel een kopje thee wilt zetten, een weegschaal te moeten gebruiken om de thee te wegen. Gelukkig is er een theelepel beschikbaar die speciaal ontworpen is om gemakkelijk 2 gram thee af te meten.

Enkele tips voor het zetten van een lekkere kop thee:

 • Werk altijd met verse thee omdat de stoffen hierin na verloop van tijd afgebroken worden. Onderzoekers die de antioxidanten in groene thee bewaarden bij 20°C ontdekten dat het catechinegehalte na 6 maanden met 32% was gedaald.
 • De temperatuur van thee is van grote invloed op de smaak. Om de thee warm te houden, kun je gebruik maken van een warmhoudplaatje, theelicht, theemuts, dubbelwandige theepot of thermoskan.
 • Bij het zetten van een pot thee is het belangrijk om de theebladeren uit de kan te verwijderen om verbranding te voorkomen en de smaak te behouden.

Slotwoord
Het zetten van het perfecte kopje thee is een evenwichtige combinatie van wetenschap en kunst. Hoewel we in dit artikel een aantal algemene richtlijnen hebben gegeven voor de optimale trektijden voor verschillende soorten thee, is het belangrijk te onthouden dat smaak uiteindelijk subjectief is. Dus experimenteer, verfijn en ontdek uw persoonlijke voorkeuren. De wereld van thee is rijk en gevarieerd, en de reis naar het ontdekken van je perfecte kopje thee kan net zo plezierig zijn als het drinken ervan. Vergeet dus niet om van elk moment te genieten, van het eerste gieten van heet water tot de laatste slok van je heerlijk gebrouwen thee.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.