web
statistics

Is het veilig om waterstofperoxide te drinken?

Waterstofperoxide is een heldere, reukloze en kleurloze vloeistof die bestaat uit waterstof en zuurstof. Het is beschikbaar in verdunningen variërend van 3-90%, waarvan sommige soms worden gebruikt als alternatieve gezondheidsremedie. De pleitbezorgers suggereren dat het drinken van een paar druppels waterstofperoxide verdund in water kan helpen bij de behandeling van een aantal ziekten, waaronder diabetes en zelfs sommige vormen van kanker. Medische professionals waarschuwen echter voor de gevaren van deze praktijk. In dit artikel wordt gekeken naar de meest recente gegevens om te bepalen of de voordelen van het drinken van waterstofperoxide opwegen tegen de potentiële risico’s ervan.

Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het drinken van waterstofperoxide?
Waterstofperoxide komt gewoonlijk voor in vier verdunningscategorieën, die elk voor specifieke doeleinden worden gebruikt (1):

 • 3% waterstofperoxide. Dit type wordt ook wel huishoudelijk waterstofperoxide genoemd en wordt meestal gebruikt om kleine wonden te reinigen of te desinfecteren. Het is de soort die je het vaakst kunt vinden bij je lokale supermarkt of drogist.
 • 6-10% waterstofperoxide. Deze concentratie wordt het meest gebruikt om het haar te bleken.
 • 35% waterstofperoxide. Deze variëteit wordt gewoonlijk aangeduid als voedselkwaliteit (‘foodgrade’) waterstofperoxide. Het wordt meestal gevonden in winkels voor gezonde voeding en gepromoot als een remedie tegen verschillende kwalen en ziekten.
 • 90% waterstofperoxide. Ook bekend als industrieel waterstofperoxide; wordt het meestal gebruikt om papier en textiel te bleken, schuimrubber of raketbrandstof te maken, of als vervanging voor chloor in water en rioolwaterzuivering.

Sommige mensen geloven dat het drinken van een paar druppels met water verdunde foodgrade waterstofperoxide je gezondheid kan helpen verbeteren, doordat het extra zuurstof in je lichaam brengt. Zij geloven dat deze extra zuurstof kan helpen bij de behandeling van verschillende kwalen, zoals keelpijn, reuma, diabetes, aids, lupus en zelfs sommige vormen van kanker. Er is echter weinig bewijs om deze beweringen te staven. Het is zelfs bekend dat de productie van waterstofperoxide door kankercellen in het lichaam zorgt voor meer ontsteking  en versnelling van de voortgang van de ziekte (2). Bovendien waarschuwen artsen dat het drinken van waterstofperoxide een reeks onaangename bijwerkingen kan veroorzaken. Enkele daarvan kunnen in sommige gevallen dodelijk zijn (134).

Kortom: Waterstofperoxide komt in verschillende concentraties voor, variërend van 3-90%. Ondanks de beweringen dat verdunningen met 35% waterstofperoxide (voedselkwaliteit) verschillende kwalen kunnen helpen genezen, is daar weinig wetenschappelijk bewijs voor.

Gezondheidsrisico’s van het drinken van waterstofperoxide
Ondanks de vermeende voordelen van het drinken van waterstofperoxide, zijn onderzoek en medische deskundigen het erover eens dat het drinken ervan ernstige neveneffecten kan hebben. Als je dronken bent, reageert waterstofperoxide met een natuurlijk enzym in je lichaam, waardoor er zeer hoge hoeveelheden zuurstof worden geproduceerd. Wanneer de hoeveelheid geproduceerde zuurstof te hoog is om via opboeren kwijt te raken, kan het vanuit je darm in je bloedvaten terechtkomen, wat kan leiden tot mogelijke complicaties, zoals hartaanvallen of een beroerte (3). De ernst van de complicaties hangt af van de hoeveelheid en de concentratie van het ingenomen waterstofperoxide. Zo veroorzaakt het per ongeluk inslikken van een kleine hoeveelheid huishoudelijke 3% waterstofperoxide meestal kleine symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, lichte buikpijn en in sommige gevallen braken. Echter, het innemen van grotere hoeveelheden of hogere concentraties waterstofperoxide kan leiden tot zweren, een darmperforatie, en brandwonden aan mond, keel en maag. In ernstige gevallen kan het leiden tot ademhalingsproblemen, flauwvallen en zelfs de dood (34). Waterstofperoxide van voedselkwaliteit is meer dan 10 keer zo geconcentreerd als de huishoudelijke variant. Bovendien verschillen de instructies over hoe het te verdunnen van de ene verkoper tot de andere en is de veiligheid ervan niet beoordeeld. Daarom verhoogt het zelf maken van een verdunning met foodgrade waterstofperoxide het risico dat je een te hoge concentratie binnenkrijgt, wat ertoe kan leiden dat je ernstigere bijwerkingen krijgt.

Kortom: Het drinken van waterstofperoxide kan veel bijwerkingen hebben, waaronder darmirritatie of -perforatie, ademhalingsproblemen en zelfs de dood. De ernst van deze effecten hangt af van de hoeveelheid en de concentratie van de ingenomen waterstofperoxide.

Wat moet je doen als je waterstofperoxide hebt ingenomen?
Volgens het Amerikaanse National Poison Control Centre moeten volwassenen en kinderen die per ongeluk kleine hoeveelheden huishoudelijke waterstofperoxide hebben ingenomen, dit direct melden bij een arts (5). Daarentegen moeten kinderen en volwassenen die grote hoeveelheden waterstofperoxide hebben ingeslikt – of elke hoeveelheid met een hogere concentratie dan die van huishoudelijke verdunningen – onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp gaan.

Kortom: Als je kleine hoeveelheden van 3% waterstofperoxide hebt ingenomen, bel dan je huisarts voor hulp. Als je grotere hoeveelheden of hogere concentraties hebt geslikt, vraag dan onmiddellijk spoedeisende medische hulp.

Om te onthouden
Waterstofperoxide wordt aangeprezen als een alternatief middel voor een reeks van gezondheidsaandoeningen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat het drinken ervan enig voordeel oplevert. Bovendien zijn er verbanden gevonden met gevaarlijke neveneffecten, zoals ademhalingsproblemen, ernstige darmklachten en in sommige gevallen de dood. Om deze redenen wordt het drinken van een willekeurige concentratie of hoeveelheid waterstofperoxide niet aanbevolen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

24 gedachten over “Is het veilig om waterstofperoxide te drinken?”

 1. Bedankt, maar wat vreemd, als je een ontsteking heb in je mond, moet je er mee spoelen en nu bij de mondhygiënist krijg je een bekertje inverband die corona.,heel vreemd!

  • Ja ik kreeg ook een bekertje bij de mondhygiënist in verband met het Corona gebeuren, vraag me nu wel af of dit wel ok is ?

    • Ook bij spoelen alleen kun je narigheid ondervinden.
     Ook ik kreeg dit bij de tandarts en ik heb van 08.00 tot 17.00 uur een zeer pijnlijke en rode tong gehad met veel tintelingen tot ver in mijn keel en direct na het gebruik had ik ook hartkloppingen.

 2. Hoi Jurgen,
  Ken je sulfree? Dat druppel je in je wijn om van sulfiet sulfaat te maken ook dmv waterstofperoxide.
  Hoe zie jij dat?
  Harte Grt Maria

 3. Het is ook een uitstekende manier om je tandenborstel in te reinigen. Gewoon een nacht in een kopje met waterstofperoxide zetten.

  • Ik heb wel eens gelezen dat je bij oorklachten een paar druppels in de gehoorgang kunt druppelen en dan laten uitbruisen. Is dat veilig?

   • Vele jaren geleden, toen ik voor de zoveelste keer oorontsteking had, vroeg ik ten einde raad aan een vervangende huisarts of hij nou niet íets wist waarmee ik mijzelf kon helpen. Terughoudend zei hij dat waterstofperoxide 3% mogelijk uit te proberen was.
    Ik heb het gebruikt en voor mij is het hèt middel tegen oorontstekingen. Nog steeds gebruik ik het af en toe wanneer ik voel dat mijn oor begint te ontsteken. Het zet nooit meer door.
    Ik giet het, op mijn zij liggend, in mijn oor en laat het uitbruisen.

    Wel vinden veel mensen het eng dat ik dat doe, dus het is goed om bij jezelf te voelen of je dit wilt.
    Het belangrijkste is dat je de 3 % verdunning aanhoudt!!
    Bij meer krijg je brandwonden.

    • Ik heb diezelfde ervaring! Pas op, niet vaker dan 1a2 X per week bij ontsteking.
     Is de ontsteking ‘weg’ doe Dan hetzelfde met azijn. Oor volgieten, even blijven liggen en weer leeg laten lopen. Advies van oorarts omdat niks hielp tegen steeds terugkeren oorinfecties.
     Pas op met water in het oor. Droogföhnen!
     Niet doen bij gaatje in trommelvies!!!
     Ik liep een schimmel op tijdens ziekenhuisopname/
     Temp. nemen! Na 15 Jaar nog nooit weg.. Deze methode werkt bij mij het best.

 4. Benieuwd wat maakt dat je dit artikel nu schrijft?
  Minimale inname, foodgrade 12%, 1 druppel in glas water, heeft mij erg goed geholpen!

 5. Ik heb onlangs van iemand een flesje gekregen met chloordigoxine voor het bestrijden van virussen, bacteriën en parasieten. Met name lyme patiënten zouden hier baat bij kunnen hebben.
  In de alternatieve wereld wordt het wel gebruikt maar de reguliere geneeskunde waarschuwt voor de gevaren, wat is wijsheid.
  Zou jij hier eens verder op in kunnen gaan, lees jou stukjes altijd aandachtig en vertrouw op jouw informatie.

 6. Vitamine C wordt door enzymen in cellen omgezet in waterstofperoxide. Dit proces draagt bij tot het van binnenuit vernietigen van kankercellen terwijl de normale cellen ongemoeid blijven. Bijv. een cocktail van 0,6 liter water met 15 gram vitamine C, 15 gram MSM , 2,5 gram trimagnesiumdicitraat en 1 gram L-theanine ( groene thee extract ) vormt dus ook waterstofperoxide en heeft nog veel andere gezondheidseffecten ( evt. beetje natriumbicarbonaat toevoegen om de zure smaak te neutraliseren ). Deze cocktail, bewaard in de koelkast, is goed voor 4-5 dagen 4x daags 1 a 2 slokken verdeeld over de dag.

  • Beste Rob, zoals ik op Wikipedia lees, verdient volgens wetenschappers de parenterale toediening (injectie) van hoge concentraties vitamine C (“megadoseringen”) als kankertherapie heroverweging (omdat het wel kan werken). Echter orale toediening (drinken) wordt voor dit doel nog steeds afgeraden. Wikipedia bevat bronvermeldingen, die dit lemma en Juglen’s verhaal ondersteunen. Grappig vindt ik je toevoeging van evt. een beetje natriumbicarbonaat aan je cocktail, omdat dit vitamine C juist afbreekt. Vitamine C deficiëntie (tekort) speelt zeer waarschijnlijk mee in het ontstaan van kanker. De orale dosis die je echter voorstelt (> 2 g/dag), geven darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. “Eet vitaminerijke groenten”, zal Juglen met mij eens zijn.

   • Tsja, als je wikipedia als de waarheid ziet, is er niet veel hoop meer.
    Ben het wel eens dat bicarbonaat reageert met vit C

   • Ik voeg zelf geen natriumbicarbonaat toe , heb geen probleem met de zure smaak, de reactie geeft natriumascorbaat dat wel de vitamine C intact houdt. Een nadeel is van natriumascorbaat is dat het lichaam meer natrium binnenkrijgt wat een nadeel kan zijn voor bijv. mensen met een zoutbeperking. Wikipedia als bron voor medische- en voedingsinfo kan misleidend zijn daar veel artikelen geschreven en/of gesponsord worden door o.a. de farmaceutische industrie.
    Sommige mensen kunnen darmklachten krijgen als zij opeens beginnen met een hoge dosis Vitamine C; geleidelijk opbouwen en verdelen over de dag is het devies. Dat een hogere dosis Vitamine C schadelijk zou zijn is nooit bewezen.

  • Geweldig! Een medicijn tegen kanker zonder bijwerkingen! Ik vraag meteen patent aan, kassa!

   • Dat enzymenproces is al sinds de jaren 60 bekend, o.a. Linus Pauling. Vitamine C is niet te patenteren.

 7. Volgens de ayurvedische leer is het drinken van waterstofperoxide niet aan te raden. Het is te sterk voor ons lichaam, en doet ons lichaam meer kwaad dan goed. Zie de lezingen van Sadhguru. Met een hartelijke groet van Tieneke

 8. Uitwendig gebruik is het top spul. Krenten baard met 1x spoelen weg. Ook als je verkouden wordt een aar druppels ik je oor En de beginnende griep verminderd beduidend. Als mond water ook top alleen de metaal smaak, maar inwendig een hoop bijwerkingen en het idee dat het positief voor gezondheid is

 9. Waterstof peroxide:Vele jaren later kwam ik erachter day w.p de tandem feel maakt. Ok dacht ouderdom en koffie
  Aanslag. Het regelmatig spoelen met.W.peroxide helper echt then ontstekingen.
  Het uitwendig wassen van voeten met Abses vorming helpen uitstekend!!!

 10. hoi Juglen ik heb nu een boek voor mij getiteld ;
  Genezen met Jodium.Bestsellerauteur van het boek
  dat kun je dan ook innemen ,graag u mening
  groetjes Tiny Jansink Oldenzaal

 11. Toen ik als kind veel oorontsteking had, druppelde ik op advies van de KNO-arts H2O2 in m’n oor. Dat bruist grappig. Of het echt hielp, weet ik niet.

Reacties zijn gesloten.