web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van amandelen

De voedingswaarde van amandelen

Voedingswaardetabel van amandelen per 100 gram:

Per 100 g Amandel ADH*
kcal 609 30,45%
Kj 2548 30,33%
Water (g) 6 0,30%
Eiwit (g) 21,7 38,75%
Koolhydraten (g) 10,4 4,00%
Suiker (g) 3,1
Vet (g) 52 74,29%
Verzadigd (g) 3,8
E.O.V. (g) 34,5
M.O.V. (g) 12
Omega 6 (g) 1,2
Omega 3 (g) 0,06
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 10,6 30,29%
A (mg) 0,02 2,22%
B1 (mg) 0,22 20,00%
B2 (mg) 0,6 40,00%
B3 (mg) 3,6 22,50%
B5 (mg) 0,47 9,40%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30 10,00%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 21,8 218,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 850 24,29%
Calcium (mg) 250 25,00%
Fosfor (mg) 450 56,25%
IJzer (mg) 4,1 51,25%
Jodium (ug) 2,5 1,7%
Magnesium (mg) 150 50,00%
Koper (mg) 0,8 88,89%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 2,1 14,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Herkomst en groeiwijze
De amandel is in feite het zaad van de amandelboom. Officieel is de amandel geen noot, maar een steenvrucht. Het is de pit (de noot) die wij eten. Deze bevindt zich in een harde schil. Voor de commerciële verkoop worden vrijwel alle noten gekraakt. In sommige gevallen wordt ook het vlies verwijderd door de noten te blancheren. Zo ontstaan er bruine en blanke (witte) amandelen. De amandelboom wordt ongeveer 4 à 10 meter hoog en bloeit  in het voorjaar uitbundig met een prachtige roze bloesem. Amandelen worden in ongeveer 46 landen geteeld. Het grootste deel van de productie is afkomstig uit de Verenigde staten.

Soorten
Er zijn twee soorten amandelen: de (gecultiveerde) zoete en de bittere variant. De zoete amandel wordt gekweekt voor de commerciële verkoop. Bittere amandelen worden nog mondjesmaat geteeld voor bijvoorbeeld amandelolie, smaakstof in spijs of als ingrediënt voor cosmetica. De zoete variant is zeer voedzaam. Bittere amandelen kunnen daarentegen een amygdaline- of blauwzuurvergiftiging veroorzaken.

Verkrijgbaar
De oogst van amandelen vindt plaats in augustus, maar dankzij de goede houdbaarheid zijn ze jaarrond te koop. Amandelen zijn zowel met als zonder vlies verkrijgbaar en in sommige winkels ook nog met de harde schil. Ze zijn verder zowel ongebrand als geroosterd, gezouten en ongezouten te koop. Ongebrand en ongezouten is de meest gezonde optie. Daarnaast vinden we amandelen terug in tal van producten zoals amandelmeel, smeerpasta’s, koek, spijs- en ontbijtproducten. De kiloprijs van amandelen verschilt sterk per leverancier.

Bewaren
Bewaar amandelen droog, koel en donker.

Toepassing
Amandelen zijn op tal van manieren te gebruiken. Ze staan natuurlijk bekend als hoofdingrediënt voor spijs in bijvoorbeeld gevulde speculaas of banketstaven. Wie amandelen als gezondheidsfactor wil toevoegen, heeft tal van mogelijkheden. Bij het ontbijt door de yoghurt of pap, als tussendoortje, in baksels en brood of door een smoothie. Ze zijn ook heerlijk over de soep of door een salade. En amandelschaafsel maakt een ovengerecht helemaal af!

Wist je dat:

  • De amandel wordt ook wel de ‘koning der noten’ genoemd, omdat ze van alle soorten de hoogste voedingswaarde per gram leveren.
  • De productie van amandelen in 2014 wereldwijd rond de 1 miljoen ton bedroeg?
  • De smaak van amandel in marsepein en amandelspijs tegenwoordig wordt versterkt door gebruik te maken van abrikozenpitten?
  • De amandel circa 24% van de totale productie van noten voor haar rekening neemt?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van amandelen
Onderzoekers hebben vastgesteld dat vezels van amandelen prebiotisch zijn en daarmee voeding leveren voor onze darmflora (1). De darmflora wordt hierdoor sterker, waardoor slechte bacteriën zich minder makkelijk kunnen nestelen. De vezels verzadigen ook, waardoor amandelen kunnen helpen als je wilt afvallen (2). Onderzoek toont echter ook aan dat je kunt profiteren van de voordelen van deze noten zónder aan te komen (3). Vooral mensen met het metaboolsyndroom kunnen baat hebben bij het regelmatig eten van amandelen (4). Door regelmatig amandelen te eten verlaag je het risico op hart- en vaatziekten (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Liu Z, Lin X, Huang G, Zhang W, Rao P, Ni L. Prebiotic effects of almonds and almond skins on intestinal microbiota in healthy adult humans. Anaerobe. 2014; 26:1-6.

(2) Abazarfard Z, Salehi M, Keshavarzi S. The effect of almonds on anthropometric measurements and lipid profile in overweight and obese females in a weight reduction program: A randomized controlled clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences : The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences. 2014;19(5):457-464.

(3) Tan SY, Mattes RD. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. European journal of clinical nutrition. 2013; 67(11):1205-14.

(4) Wien MA, Sabaté JM, Iklé DN, Cole SE, Kandeel FR. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International journal of obesity and related metabolic disorders : journal of the International Association for the Study of Obesity. 2003; 27(11):1365-72.

(5) Jenkins DJ, Kendall CW, Marchie A. Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial. Circulation. 2002; 106(11):1327-32.