Hoofdpagina » Nieuws » Wees gewaarschuwd: ook fructose is ongezond

Wees gewaarschuwd: ook fructose is ongezond

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat fructose direct verband houdt met het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Eerdere kleinschalige onderzoeken toonden al aan dat een dieet zonder fructose leidde tot minder levervet en een lagere bloeddruk. Een aanvullende studie met ruim een miljoen mensen, die door een erfelijke aanleg minder goed fructose kunnen verwerken, wees ook uit dat zij een lager risico hadden op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Deze resultaten ondersteunen de noodzaak om het eten van fructose te ontmoedigen, bijvoorbeeld door het invoeren van een suikertaks op suikerhoudende producten en het stimuleren van supermarkten om een gezonder aanbod aan te bieden. Veel mensen denken dat fructose gezond is omdat het ook wel vruchten- of fruitsuiker wordt genoemd. Hoewel fructose de bloedsuiker minder snel laat stijgen dan glucose, is het wel een enorme belasting voor de lever, waardoor er leververvetting kan optreden. Fructose komt van nature voor in fruit, honing en agavesiroop, maar wordt ook in grote hoeveelheden toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken, zoals frisdranken, vruchtensappen, snoep en gebak.

Onderzoekers van Maastricht UMC+ ontdekten een verband tussen vruchtensuiker in het lichaam en diabetes type 2, evenals hart- en vaatziekten. Deze resultaten ondersteunen het verminderen van vruchtensuikerconsumptie.

Diabetes type 2 treft meer dan een miljoen Nederlanders en heeft een grote impact op hun levenskwaliteit. Veel mensen met diabetes krijgen complicaties zoals hart- en vaatziekten, zenuwschade, en problemen met ogen, nieren en voeten. De onderzoekers bestudeerden mensen met een erfelijke aanleg die vruchtensuiker minder goed verwerken en ontdekten dat zij een lager risico op diabetes en hart- en vaatziekten hebben.

Professor Martijn Brouwers en zijn team onderzochten meer dan een miljoen mensen en de effecten van verminderde vruchtensuikerverwerking. Mensen met deze erfelijke aanleg hadden minder vetophoping in de lever en een lagere bloeddruk, wat ook het lagere risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verklaart.

Eerder onderzoek toonde een verband tussen toegevoegde suikers en de ontwikkeling van diabetes en hart- en vaatziekten. Om een oorzaak-gevolg relatie te bepalen, werd een dieet zonder vruchtensuiker onderzocht. Hoewel het onderzoek kleinschalig was, toonde het wel aan dat mensen minder vetophoping in de lever en een lagere bloeddruk hadden na het volgen van dit dieet.

De bevindingen steunen maatregelen om vruchtensuikerconsumptie te verminderen, zoals de invoering van een suikertaks op suikerhoudende dranken. Brouwers benadrukt dat supermarkten ook een rol moeten spelen in het aanbieden van gezondere voeding (MUMC).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.