Hoofdpagina » Nieuws » Zetmeelrijke koolhydraten vervangen door (blad)groenten gunstig voor hart- en bloedvaten

Zetmeelrijke koolhydraten vervangen door (blad)groenten gunstig voor hart- en bloedvaten

In een studie van 3 maanden waarbij de deelnemers met leververvetting één portie koolhydraatrijk voedsel vervingen door 200 gram groene bladgroenten, verbeterden vele cardiometabole risicofactoren. De onderzoekers zagen verbeteringen zoals gewichtsverlies, afname van vetmassa, kleinere heupomtrek, en lagere niveaus van HbA1c (een bloedmarker voor diabetes), leververvetting, triglyceriden en leverenzymen. Normaal gezien bevat de lever minder dan 5% vet, maar bij mensen met leververvetting komt er steeds meer vet in de lever. Als dit lang blijft doorgaan, kan de lever ongemerkt gaan ontsteken. Vroeger was dit een aandoening die vooral alcoholisten trof, maar door het ruime aanbod van geraffineerde voeding in combinatie met een ongezonde leefstijl krijgen steeds meer mensen leververvetting, waaronder zelfs kinderen. Dit onderzoek toont aan dat de situatie in slechts 3 maanden tijd sterk verbeterd kan worden door het nemen van slechts één simpele maatregel.

Leververvetting (ook wel NAFLD genoemd) is wanneer er te veel vet in je lever zit en dat kan op den duur echt slecht nieuws zijn. Het komt vaak voor bij mensen die te zwaar zijn of andere gezondheidsissues hebben, zoals suikerziekte. In Italië zijn er steeds meer mensen met deze aandoening. Als je dit hebt, zeggen dokters dat je best wat gezonder kunt gaan eten, vooral veel groenten en fruit. Dit is niet alleen lekker maar helpt je lever ook om beter te worden. De studie onderzoekt of het vervangen van één portie koolhydraten per dag door groenten kan helpen bij de behandeling van NAFLD. Het idee is dat deze kleine verandering makkelijk vol te houden is en grote gezondheidsvoordelen kan hebben.

In deze studie, uitgevoerd in Italië, werden 24 volwassenen met overgewicht of obesitas onderzocht om te zien wat het effect is van het vervangen van een dagelijkse portie koolhydraten (zoals brood, pasta, of aardappelen) door 200 gram groenten. De groenten waren speciale soorten die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen. Deelnemers werden gemeten op verschillende gezondheidsparameters, zoals bloedwaarden en lichaamssamenstelling, zowel aan het begin als na drie maanden. Er werd speciale apparatuur gebruikt om de vetophoping in de lever te beoordelen en andere technieken om aspecten zoals insulineresistentie te meten. Het doel was om te begrijpen of deze simpele dieetverandering een positief effect zou kunnen hebben op de levergezondheid en andere metabole indicatoren. De studie was grondig en gebruikte verschillende geavanceerde methoden om de resultaten te analyseren.

Na drie maanden waren er positieve veranderingen: hun levers werden gezonder, ze verloren gewicht, en de niveaus van bepaalde ongezonde stoffen in hun bloed gingen omlaag. De studie suggereert dus dat zelfs een kleine aanpassing in je dieet, zoals meer groenten eten, echt een verschil kan maken voor je gezondheid.

Als je een leverprobleem hebt dat NAFLD heet, kan het helpen om meer groene bladgroenten te eten en minder suiker en vet voedsel. In dit onderzoek van drie maanden verbeterden mensen hun gezondheid gewoon door één portie koolhydraatrijk voedsel per dag te ruilen voor groene bladgroenten. Dit is niet alleen goed voor je lever, maar ook voor je algehele gezondheid, zoals je gewicht en bloedsuiker.

Bron: De Nucci S, Rinaldi R, Di Chito M, et al. The replacement of only one portion of starchy carbohydrates with green leafy vegetables regresses mid and advanced stages of nafld: results from a prospective pilot study. Nutrients. 2023;15(10):2289.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.