Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van ui

De voedingswaarde van ui

Voedingswaardetabel van ui per 100 gram:

Per 100 g / ml Ui ADH*
kcal 36 1,80%
Kj 151 1,80%
Water (g) 89 4,45%
Eiwit (g) 1,2 2,14%
Koolhydraten (g) 6,1 2,35%
Suiker (g) 6,1
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g) 0,1
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,5 7,14%
A (mg)
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,12 2,40%
B6 (mg) 0,13 8,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3,33%
B12 (ug)
C (mg) 6,5 8,67%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 0,4 0,33%
Natrium (mg) 9 0,90%
Kalium (mg) 175 5,00%
Calcium (mg) 30 3,00%
Fosfor (mg) 42 5,25%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 3 2,00%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,08 8,89%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,8 5,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de ui
Ui of ajuin is een bekende smaakmaker en vaak begint het bereiden van een gerecht met het pellen, snipperen en fruiten van een uitje. Dit zegt wel iets over de veelzijdigheid van deze groente, maar tegelijkertijd lijkt de ui toch ook wat ondergewaardeerd. De ui komt namelijk wat gewoontjes over, maar is een zeer gezonde groente en een echte griep- en verkoudheidsbestrijder.

Herkomst en groeiwijze
De ui is een bolgewas en behoort tot de lookfamilie, net als prei, knoflook en sjalotjes. Waarschijnlijk komen uien uit Midden-Azië. Uit gevonden geschriften blijkt namelijk dat de plant in Azië, Iran en Afghanistan werd geteeld. Later is de ui bekend geworden in China en India. Van hieruit is de groente verspreid naar Egypte en Europa.

Bij het verbouwen van uien zijn er verschillende soorten en teeltwijzen te onderscheiden. Zo zijn er zaaiuien, winteruien, maar er is bijvoorbeeld ook de teelt van zilveruitjes. Plantuien worden puur en alleen geteeld als bolletjes voor de volgende oogst. Uit elke ui groeit namelijk weer een nieuwe plant.

Verkrijgbaar
Uien komen een groot gedeelte van het jaar uit Nederland. De overige aanvoer komt uit Frankrijk en Spanje, maar ook uit Zuid-Amerika en zelfs Nieuw-Zeeland. Vooral in de wintermaanden is er geen oogst uit Nederland. Vaak liggen er dan uien uit Egypte in de winkel.

Als je uien koopt, kijk dan of de bollen stevig aanvoelen, zonder ingedeukte plekken. Het velletje moet strak om de ui heen zitten. Uien die uitlopen zijn oud, maar nog wel te gebruiken. De sterke smaak is dan wel enigszins verdwenen.

Bewaren
Uien blijven zeer lang goed (zo’n 1 à 2 maanden) als je ze koel en droog bewaart. Niet in de koelkast.

Toepassing
Uien worden vooral toegepast als smaakgevend ingrediënt in tal van gerechten. Denk aan soepen, quiches, ovenschotels, sauzen en stoofpotten. Of snipper eens een rauwe ui door een salade of dressing. Eigenlijk past een ui in bijna elk denkbaar recept. Vooral de combinatie van ui en knoflook zorgt voor een flinke smaakupgrade.

Wie erg van uien houdt, doet er goed aan eens een klassieke uiensoep te maken. Hoe langer een ui gebakken of gesmoord wordt, hoe zoeter en zachter de smaak. Rauwe ui heeft een veel sterkere smaak dan de gegaarde variant.

Wist je dat:

  • Ui één van de weinige groenten is die letterlijk wereldwijd wordt gebruikt?
  • De schil van de ui in het oude Egypte symbool stond voor het eeuwige leven?
  • De meeste uien uit eigen land in Zeeland worden verbouwd en verwerkt?
  • Het bekende tranen bij het snijden van een ui komt door zwavelstoffen? Doordat de cellen kapot gaan, komen er gasvormige zwavelverbindingen vrij. De zwavelzuurverbindingen irriteren de ogen, waardoor het traanvocht begint te lopen.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van ui
Alle soorten ui zijn zeer rijk aan quercetine, maar met name de rode ui bevat hier vlak onder de schil bijzonder veel van. Quercetine heeft een positief effect op de doorbloeding, de bloeddruk, het cholesterol en het verminderen van ontstekingen (1, 2).

Een zeer groot Nederlands onderzoek stelde vast dat uien krachtig tegen maagkanker werken (3).

Uien bevatten ook zwavelstoffen zoals allylsulfide, die de lever helpen bij de dagelijkse taken (4).

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de actieve stoffen de bloedsuikerspiegel verbeteren, wat voor diabeten interessant kan zijn (5). De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in 2015 bekend gemaakt dat Nederlandse uien gemiddeld 41 soorten bestrijdingsmiddelen bevatten (6, 7).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Edwards RL, Lyon T, Litwin SE, Rabovsky A, Symons JD, Jalili T. Quercetin reduces blood pressure in hypertensive subjects. The Journal of nutrition. 2007; 137(11):2405-11.

2. Perez-Vizcaino F, Duarte J. Flavonols and cardiovascular disease. Molecular aspects of medicine. 2010; 31(6):478-94.

3. Dorant E, van den Brandt PA, Goldbohm RA, Sturmans F. Consumption of onions and a reduced risk of stomach carcinoma. Gastroenterology. 1996; 110(1):12-20.

4. Iciek MB, Kowalczyk-Pachel D, Kwiecień I, Dudek MB. Effects of different garlic-derived allyl sulfides on peroxidative processes and anaerobic sulfur metabolism in mouse liver. Phytotherapy research: PTR. 2012; 26(3):425-31.

5. Kook S, Kim GH, Choi K. The antidiabetic effect of onion and garlic in experimental diabetic rats: meta-analysis. Journal of medicinal food. 2009; 12(3):552-60.

6. EFSA, 20-07-2015, Collection of pesticide application data in view of performing Environmental Risk Assessments for pesticides.

7. Lee C, Lee H, Cha Y, Joo W, Kang D, Moon J. In vivo Investigation of Anti-diabetic Properties of Ripe Onion Juice in Normal and Streptozotocin-induced Diabetic Rats. JFN. 2013; 18(3):169-174.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.