web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van amandelmelk

De voedingswaarde van amandelmelk

Voedingswaardetabel van amandelmelk per 100 ml:

Per 100 ml Gezoet (verrijkt) ADH* Ongezoet (verrijkt) ADH*
kcal 24 1,20% 13 0,65%
Kj 101 1,20% 52 0,62%
Water (g) 95,1 4,76% 97,9 4,90%
Eiwit (g) 0,5 0,89% 0,4 0,71%
Koolhydraten (g) 3 1,15% 0,1 0,04%
Suiker (g) 3 0,1
Vet (g) 1,1 1,57% 1,1 1,57%
Verzadigd (g) 0,1 0,1
E.O.V. (g) 0,7 0,7
M.O.V. (g) 0,3 0,3
Omega 6 (g) 0,3 0,3
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0 0
Vezels (g) 0,2 0,57% 0,4 1,14%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,08 7,27% 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,21 14,00% 0,21 14,00%
B3 (mg) 0,38 2,38% 0,38 2,38%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,001 0,07% 0,001 0,07%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0,5 0,17% 0,5 0,17%
B12 (ug) 0,38 13,57% 0,38 13,57%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0,7 7,00% 0,7 7,00%
E (mg) 2,4 24,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 1,8 1,50% 1,8 1,50%
Natrium (mg) 51 5,10% 0 0,00%
Kalium (mg) 18 0,51% 13 0,37%
Calcium (mg) 119 11,90% 119 11,90%
Fosfor (mg) 67 8,38% 64 8,00%
IJzer (mg) 0,1 1,25% 0,1 1,25%
Jodium (ug) 0,5 0,33% 0,5 0,33%
Magnesium (mg) 4 1,33% 4 1,33%
Koper (mg) 0,03 3,33% 0,03 3,33%
Selenium (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Zink (mg) 0,04 0,27% 0,04 0,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over amandelmelk
Amandelmelk wordt gemaakt door amandelen met water de malen en te zeven. Wat overblijft is een melkachtige vloeistof die je kunt gebruiken ter vervanging van koemelk. Het heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen door de opkomst van een plantaardige leefstijl. De wereldwijde opbrengst van amandelmelk lag in 2018 op 5,3 miljard euro. Helaas is steeds vaker te lezen dat de amandelproductie weinig duurzaam is. Elke amandel heeft ruim 4 liter water nodig. Daarbij sterven bijen massaal door de veelheid aan pesticiden en de monocultuur in de amandelindustrie. Door de monocultuur hebben bijen te weinig voedingsstoffen tot hun beschikking. Wel zijn ze op sommige plekken al bezig om meer biodiversiteit te creëren. Net als veel andere melkalternatieven mag amandelmelk niet onder deze naam verkocht worden, omdat het niet van zuivel is gemaakt. Daarom staat er meestal amandeldrink op het pak. Amandelmelk is van zichzelf niet zoet, waardoor je in de supermarkt ook een gezoete variant kunt kopen. De voedingswaarde van amandelmelk hangt af van de kwaliteit van de amandelmelk. Als je een biologische ongezoete variant koopt of maakt zal deze beter voor je zijn dan een niet biologische variant die gezoet is en allerlei toevoegingen bevat. Lees daarom goed de etiketten.

Herkomst
Amandelmelk werd voor het eerst gemaakt in het Midden-Oosten in de dertiende eeuw. In veel Middeleeuwse recepten wordt beschreven dat amandelmelk moet worden gemaakt met een overgebleven vloeistof waarin is gekookt. Hierdoor komt er meer smaak in.

Verkrijgbaar
Amandelmelk is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te koop in verschillende variaties. Je kunt amandelmelk ook zelf maken van amandelen en water. Dit kan je een hoop geld schelen.

Toepassing
Amandelmelk kun je in veel gevallen net als gewone melk gebruiken. Het laat zich goed opschuimen voor de cappuccino of koffie verkeerd door de aanwezige vetten. Je kunt het verwerken in smoothies, (vegan) gebak of eten bij de granola.

Weetjes/Wist je dat?

  • Er 23 amandelen in een liter amandelmelk zitten?
  • Sommige fabrikanten extra vitamines toevoegen aan amandelmelk?
  • Amandelmelk wordt gedronken in het Midden-Oosten tijdens het vasten?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: