Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zoete en zoute drop

De voedingswaarde van zoete en zoute drop

Voedingswaardetabel van drop per 100 gram:

Per 100 g Zoute drop ADH* Zoete drop ADH*
kcal 330 16,50% 333 16,65%
Kj 1400 16,50% 1416 16,65%
Water (g) 15,2 0,76% 15,4 0,77%
Eiwit (g) 12,2 21,79% 7,3 13,04%
Koolhydraten (g) 68,1 26,19% 74,6 28,69%
Suiker (g) 44,2 51,5
Vet (g) 0,2 0,29% 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0 0
Vezels (g) 3,1 8,86% 1 2,86%
A (mg) 0 0,00% 0,0029 0,32%
B1 (mg) 0 0,00% 0,07 6,36%
B2 (mg) 0 0,00% 0,07 4,67%
B3 (mg) 0 0,00% 0,5 3,13%
B5 (mg) 0 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0 0,00% 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9 3,00% 9 3,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 39 52,00%
D (ug) 0 0,00% 0,00%
E (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 123 12,30% 126 12,60%
Kalium (mg) 233 6,66% 314 8,97%
Calcium (mg) 117 11,70% 132 13,20%
Fosfor (mg) 22 2,75% 22 2,75%
IJzer (mg) 2,9 36,25% 3,5 43,75%
Jodium (ug) 0,00% 0,00%
Magnesium (mg) 40 13,33% 35 11,67%
Koper (mg) 0,11 12,22% 0,11 12,22%
Selenium (ug) 1 1,82% 1 1,82%
Zink (mg) 0,28 1,87% 0,29 1,93%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over drop
Drop is zwart- of bruinkleurig snoepgoed waarvan het hoofdbestanddeel wordt gewonnen uit het sap van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra). In Nederland eten we er jaarlijks ongeveer 30 miljoen kilo van. We eten dus gemiddeld 2 kilo drop per persoon per jaar.

Veel dropsoorten bevatten gelatine, dat afkomstig is van dierlijk bot en kraakbeen. Daarom is drop doorgaans niet vegetarisch. Er bestaan gelukkig genoeg vegetarische dropmerken met plantaardig zetmeel als bindmiddel.

Drop wordt niet direct als ‘gezond’ beschouwd, omdat het binnen de categorie ‘snoepgoed’ valt. Toch zitten er wel een paar gezondheidsvoordelen aan drop, wanneer je het met mate eet. Dit is vooral te danken aan het zoethout in drop. Zo kan het bijvoorbeeld gaatjes helpen voorkomen door de groei van bacteriën te remmen die gaatjes veroorzaken. Ook kan zouthout helpen tegen verkoudheid en keelpijn. Maar, drop blijft snoepgoed, dus eet het met mate.

Als je van de voordelen van zoethout wilt genieten, maar geen suiker wilt gebruiken, kan je ook zoethoutstokjes of zoethoutthee nemen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden om (veel) zoethoutproducten te consumeren. Het zou de hersenen van de baby kunnen beïnvloeden. Ook mensen met een hoge bloeddruk moeten het gebruik beperken, omdat zouthout de bloeddruk kan laten stijgen.

Herkomst
De zoethoutplant komt oorspronkelijk uit Europa, Noord-Afrika en Azië. Vroeger was drop niet bekend als snoepgoed, maar als medicijn. Dit vanwege de slijmoplossende werking van het zoethout. Volgens verhalen zou een Assyrische koning er al zeven eeuwen voor Christus mee zijn behandeld.

In Engeland werd drop voor het eerst als snoepgoed ontwikkeld. Apotheker George Dunhill produceerde het in eerste instantie als medicijn, maar nadat er suiker werd toegevoegd kon het ook als snoepgoed worden verkocht.

Drop wordt gemaakt van blokdrop, dat pure zoethout is. Het zoethout wordt geraspt en gekookt, waardoor een zwarte vloeistof ontstaat. Die wordt gegoten in blokken en afgekoeld (blokdrop). Hierna wordt het verder verwerkt in de dropfabriek, waar ingrediënten als suiker, zetmeel/gelatine en glansmiddel worden toegevoegd. In het eindresultaat zit nog maar 3% blokdrop.

Ingrediënten van drop
Het hoofdbestanddeel van drop zal je vast niet verbazen, dat is namelijk suiker. Verder is drop rijk aan gelatine. Gelatine is een bindmiddel, ook wel ‘beendermeel’ genoemd. Het is afkomstig van dierlijk slachtafval zoals de huiden en botten van runderen en varkens. Reguliere drop is dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten, maar er zijn wel vegan soorten drop te koop in de supermarkt. Er zit meestal tussen de 4 en 6% zoethoutwortelextract in drop. Zoute drop bevat vaak nog 2% salmiakzout voor de kenmerkende dropsmaak. Om drop een mooie glans te geven zit er vaak bijenwas in als glansmiddel.

Verschil tussen zoute en zoete drop klein
Zowel zoute als zoete drop bevatten ongeveer evenveel suiker. Zoute drop bevat relatief weinig zout. Dat komt omdat het hoofdbestanddeel zoethoutextract van zichzelf al zout smaakt. Het salmiakzout bestaat uit ammoniumchloride en bevat dus niet het bloeddruk verhogende natrium (tafelzout bestaat namelijk uit natriumchloride).

Medicijninteractie
Er is aangetoond dat zoethout de werking van verschillende medicijnen beïnvloedt, waaronder bloeddrukmedicijnen, bloedverdunners, cholesterolverlagers (statines), diuretica, anticonceptiemiddelen op basis van oestrogeen en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Mensen die één van deze medicijnen gebruiken, moeten producten met veel zoethout doorgaans vermijden.

Verkrijgbaar
Drop is verkrijgbaar in vrijwel iedere supermarkt. Op internet staan ook recepten voor het zelf maken van drop.

Toepassing
Drop wordt tegenwoordig vooral geconsumeerd als snoepgoed. Zoals hierboven beschreven heeft drop/zoethout een medicinale werking

Wist je dat?

  • Nederland de grootste dropfabriek heeft van Europa?
  • We 2 kilo drop eten per persoon per jaar?
  • Als je veel drop eet je bloeddruk volgens artsen flink kan stijgen?
  • Er ook likeur wordt gemaakt van drop?
  • In de VS op 12 april de Nationale dag van drop is (National Licorice Day)? Deze is in 2004 in het leven geroepen.

Wetenschappelijke informatie over drop
Huidig onderzoek toont veel medicinale eigenschappen aan voor verschillende producten met zoethout. Zo kunnen stoffen in zoethout helpen bij huidaandoeningen. De zoethoutwortel bevat meer dan 300 verbindingen, waarvan sommige een krachtige ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking hebben (1, 2, 3). Dier- en reageerbuisonderzoeken koppelen met name glycyrrhizine aan ontstekingsremmende en antimicrobiële voordelen (4, 5, 6). Als gevolg daarvan wordt zoethoutwortelextract gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen, waaronder acne en eczeem (7).

Ander onderzoek noemt dat zoethoutproducten brandend maagzuur (zure reflux) en spijsverteringsproblemen kan verminderen. Het extract van de zoethoutwortel wordt vaak gebruikt om indigestie te verlichten, zoals bij zure reflux en maagklachten. In een 30 dagen durende studie bij 50 volwassenen met indigestie, resulteerde het innemen van een 75-mg dropcapsule tweemaal daags in een significante verbetering van de symptomen (8).

Het extract van de zoethoutwortel kan ook de symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) verlichten, met inbegrip van brandend maagzuur (9, 10).

Drop kan beschermen tegen maagzweren. Peptische zweren zijn pijnlijke zweren die zich ontwikkelen in de maag, de onderste slokdarm of de dunne darm. Ze worden vaak veroorzaakt door een ontsteking als gevolg van de H. pylori-bacterie (11), (12, 13).

Andere premature studies brengen zoethout in verbrand met anti-kanker eigenschappen (14). In het bijzonder is zoethoutextract in verband gebracht met het vertragen of voorkomen van huid-, borst-, colorectaal- en prostaatkankers (15, 16, 17, 18, 19, 20).

Een ander gezondheidsvoordeel van het eten van zoethoutproducten volgens wetenschappers is dat het de bovenste luchtwegen kan ondersteunen bij astma. Door de anti-inflammatoire en antimicrobiële werking kunnen producten met zoethoutwortelextract de bovenste luchtwegen ondersteunen. Met name dierstudies concluderen dat glycyrrhizine-extract van zoethout helpt bij het verlichten van astma, vooral wanneer het wordt toegevoegd aan moderne astmabehandelingen (21, 22, 23).

Als laatste suggereert onderzoek dat zoethouthoudende producten kunnen beschermen tegen keelpijn na een operatie (24, 25). Zoethout kan volgens studies beschermen tegen gaatjes, maar in het geval van drop moet het dan wel gaan om een suikervrije variant (26). Een andere optie is drop te vervangen door zoethoutwortel (27, 28).

Overdosis drop
Zowel chronisch gebruik als grote doses zoethoutwortelproducten kunnen leiden tot glycyrrhizineophoping in het lichaam. Er is aangetoond dat verhoogde gehaltes aan glycyrrhizine een abnormale toename van het stresshormoon cortisol veroorzaken, wat kan leiden tot onevenwichtigheden in de vloeistof- en elektrolytgehalte (26). Als gevolg daarvan kunnen chronische en grote doses zoethoutwortelproducten verschillende ongunstige effecten in het lichaam geven, waaronder lage kaliumniveaus, hoge bloeddruk, spierzwakte en abnormale hartritmes (27, 28, 29).

Hoewel zeldzaam, kan zoethoutvergiftiging optreden. Het kan leiden tot nierfalen, congestief hartfalen of overtollige vochtophoping in de longen (longoedeem) (30). Zo moeten mensen met een hoge bloeddruk, congestief hartfalen, nieraandoeningen of een laag kaliumgehalte zouthoutbevattende producten vermijden.

Zwangerschap en borstvoeding
Het consumeren van veel drop kan, vanwege de glycyrrhizine, tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen van de baby negatief beïnvloeden. In één studie hadden kinderen die geboren werden uit moeders die tijdens hun zwangerschap grote hoeveelheden glycyrrhizinehoudend zoethout aten, een grotere kans op hersenbeschadiging op latere leeftijd (31). Daarom moeten zwangere vrouwen niet te veel drop eten en het gebruiken van zoethout in voedingsmiddelen en/of dranken beperken. Sommige diëtisten adviseren ook vrouwen die borstvoeding geven zoethout(producten) te vermijden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.