web
statistics

De voedingswaarde van zoete en zoute drop

 

Voedingswaardetabel van drop per 100 gram:

Per 100 g Zoute drop ADH* Zoete drop ADH*
kcal 330 16,50% 333 16,65%
Kj 1400 16,50% 1416 16,65%
Water (g) 15,2 0,76% 15,4 0,77%
Eiwit (g) 12,2 21,79% 7,3 13,04%
Koolhydraten (g) 68,1 26,19% 74,6 28,69%
Suiker (g) 44,2 51,5
Vet (g) 0,2 0,29% 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0 0
Vezels (g) 3,1 8,86% 1 2,86%
A (mg) 0 0,00% 0,0029 0,32%
B1 (mg) 0 0,00% 0,07 6,36%
B2 (mg) 0 0,00% 0,07 4,67%
B3 (mg) 0 0,00% 0,5 3,13%
B5 (mg) 0 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0 0,00% 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9 3,00% 9 3,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 39 52,00%
D (ug) 0 0,00% 0,00%
E (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 123 12,30% 126 12,60%
Kalium (mg) 233 6,66% 314 8,97%
Calcium (mg) 117 11,70% 132 13,20%
Fosfor (mg) 22 2,75% 22 2,75%
IJzer (mg) 2,9 36,25% 3,5 43,75%
Jodium (ug) 0,00% 0,00%
Magnesium (mg) 40 13,33% 35 11,67%
Koper (mg) 0,11 12,22% 0,11 12,22%
Selenium (ug) 1 1,82% 1 1,82%
Zink (mg) 0,28 1,87% 0,29 1,93%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over drop
Drop is zwart- of bruinkleurig snoepgoed waarvan het hoofdbestanddeel wordt gewonnen uit het sap van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra). In Nederland eten we er jaarlijks ongeveer 30 miljoen kilo van. We eten dus gemiddeld 2 kilo drop per persoon per jaar. Veel dropsoorten bevatten gelatine, wat afkomstig is van dierlijke botten en kraakbeen. Daarom is deze drop niet vegetarisch. Er bestaan gelukkig genoeg vegetarische dropmerken, met plantaardige zetmelen als bindmiddel. Drop wordt niet direct als gezond beschouwd, omdat het binnen de categorie snoepgoed valt. Toch zijn er wel een aantal gezondheidsvoordelen toe te schrijven aan drop, wanneer het met mate gegeten wordt. Dit is vooral te danken aan het zoethout die het bevat. Zo kan het bijvoorbeeld gaatjes helpen voorkomen door de groei van bacteriën te remmen die gaatjes veroorzaken. Daarbij kan het helpen tegen verkoudheid en keelpijn. Onthoud wel, drop blijft snoepgoed, dus eet het met mate. Als je van de voordelen van zoethout wilt genieten maar geen suiker wilt eten kun je ook zoethoutstokjes of zoethoutthee nemen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden om (veel) producten te consumeren die zoethout bevatten. Het zou de hersenen van de baby kunnen beïnvloeden. Ook voor mensen met een hoge bloeddruk wordt aangeraden het gebruik ervan te beperken, doordat het de bloeddruk kan doen verhogen.

Herkomst
De zoethoutplant komt oorspronkelijk uit Europa, Noord-Afrika en Azië. Vroeger was drop geen snoepgoed, maar werd het ingezet als medicijn. Dit vanwege de slijmoplossende werking van het zoethout. Het verhaal gaat dat een Assyrische koning al zeven eeuwen voor Christus ermee werd behandeld. In Engeland werd voor het eerst drop als snoepgoed ontwikkeld. Apotheker George Dunhill ontwikkelde het in eerste instantie als medicijn, maar doordat er suiker aan werd toegevoegd werd het ook als snoepgoed verkocht.

Drop wordt gemaakt van blokdrop. Blokdrop is pure zoethout. Het zoethout wordt geraspt en gekookt, waardoor een zwarte vloeistof ontstaat. Deze wordt gegoten in blokken en afgekoeld (blokdrop). Hierna wordt het verder verwerkt in de dropfabriek, waar ingrediënten als suiker, zetmeel/gelatine en glansmiddel worden toegevoegd. Er zit dan nog slechts 3% blokdrop in het eindresultaat.

Ingrediënten van drop
Het hoofdbestanddeel van drop zal je vast niet verbazen, dat is namelijk suiker. Verder is drop rijk aan gelatine. Gelatine is een bindmiddel dat dat ook wel beenderenmeel wordt genoemd. Het is afkomstig van dierlijk slachtafval zoals de huiden en botten van runderen en varkens. Reguliere drop is dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten, maar er zijn wel vegan soorten drop beschikbaar in de supermarkt. Er zit meestal tussen de 4% en 6% zoethoutwortelextract in drop. Zoute drop bevat vaak nog 2% salmiakzout voor de kenmerkende dropsmaak. Om drop een mooie glans te geven zit er vaak bijenwas in als glansmiddel.

Verschil tussen zoute en zoete drop klein
Zowel zoute als zoete drop bevatten ongeveer evenveel suiker. Zoute drop bevat relatief weinig zout. Dat komt omdat het hoofdbestanddeel zoethoutextract van zichzelf door glycyrrhizine al zout smaakt. Het salmiakzout bestaat uit ammoniumchloride en bevat dus niet het bloeddruk verhogende natrium (tafelzout bestaat namelijk uit natriumchloride).

Medicijninteractie
Er is aangetoond dat de zoethoutwortel in wisselwerking staat met verschillende medicijnen, waaronder bloeddrukmedicijnen, bloedverdunners, cholesterolverlagers (statines), diuretica, anticonceptiemiddelen op basis van oestrogeen en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Mensen die een van deze medicijnen gebruiken, moeten producten met veel zoethout vermijden, tenzij de arts anders heeft geadviseerd.

Verkrijgbaar
Drop is verkrijgbaar in vrijwel iedere supermarkt. Op internet staan ook recepten met hoe je drop zelf kunt maken.

Toepassing
Drop wordt tegenwoordig vooral geconsumeerd als snoepgoed. Zoals hierboven beschreven heeft drop/zoethout een medicinale werking

Weetjes/Wist je dat?

  • Nederland de grootste dropfabriek heeft van Europa?
  • We 2 kilo drop eten per persoon per jaar?
  • Als je veel drop je bloeddruk volgens artsen flink kan stijgen?
  • Er ook likeur wordt gemaakt van drop?
  • In de VS op 12 april de Nationale dag van drop is (National Licorice Day)? Deze is in 2004 in het leven geroepen.

Wetenschappelijke informatie over drop
Huidig onderzoek toont veel medicinale eigenschappen aan voor verschillende producten met zoethout. Zo kunnen stoffen in zoethout helpen bij huidaandoeningen. De zoethoutwortel bevat meer dan 300 verbindingen, waarvan sommige een krachtige ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking hebben (1, 2, 3). Met name dier- en proefbuisonderzoeken koppelen glycyrrhizine aan ontstekingsremmende en antimicrobiële voordelen (4, 5, 6). Als gevolg daarvan wordt het zoethoutwortelextract gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen, waaronder acne en eczeem (7). Ander onderzoek noemde dat zoethoutproducten zure reflux (brandend maagzuur) en spijsverteringsproblemen kan verminderen. Het extract van de zoethoutwortel wordt vaak gebruikt om indigestie te verlichten, zoals bij zure reflux, maagklachten en brandend maagzuur. In een 30 dagen durende studie bij 50 volwassenen met indigestie, resulteerde het innemen van een 75-mg dropcapsule tweemaal daags in een significante verbetering van de symptomen, vergeleken met een placebo (8). Het extract van de zoethoutwortel kan ook de symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) verlichten, met inbegrip van zure reflux en brandend maagzuur (9, 10). Drop kan ook beschermen tegen maagzweren. Peptische zweren zijn pijnlijke zweren die zich ontwikkelen in de maag, de onderste slokdarm of de dunne darm. Ze worden vaak veroorzaakt door een ontsteking als gevolg van de H. pylori-bacterie (11). Het extract van de zoethoutwortel en zijn glycyrrhizine kan helpen bij de behandeling van maagzweren (12, 13). Andere premature studies brengen zoethout in verbrand met anti-kanker eigenschappen (14). In het bijzonder is zoethoutextract in verband gebracht met het vertragen of voorkomen van huid-, borst-, colorectaal- en prostaatkankers (15, 16, 17, 18, 19, 20). Een ander gezondheidsvoordeel van het eten van zoethoutproducten volgens wetenschappers is dat het de bovenste luchtwegen kan ondersteunen bij astma. Door de anti-inflammatoire en antimicrobiële werking kunnen producten met zoethoutwortelextract de bovenste luchtwegen ondersteunen. Met name dierstudies concluderen dat glycyrrhizine-extract van zoethout helpt bij het verlichten van astma, vooral wanneer het wordt toegevoegd aan moderne astmabehandelingen (21, 22, 23). Als laatste suggereren reageerbuis- en menselijke studies dat zoethouthoudende producten kunnen beschermen tegen keelpijn na een operatie (24, 25). Zoethout kan volgens studies beschermen tegen gaatjes, maar in het geval van drop moet het dan wel gaan om een suikervrije variant (26). Een andere optie is om drop te vervangen door zoethoutwortel zelf (27, 28).

Overdosis drop
Zowel chronisch gebruik als grote doses zoethoutwortelproducten kunnen leiden tot glycyrrhizineophoping in het lichaam. Er is aangetoond dat verhoogde gehaltes aan glycyrrhizine een abnormale toename van het stresshormoon cortisol veroorzaken, wat kan leiden tot onevenwichtigheden in de vloeistof- en elektrolytgehalte (26). Als gevolg daarvan kunnen chronische en grote doses zoethoutwortelproducten verschillende ongunstige effecten in het lichaam geven, waaronder lage kaliumniveaus, hoge bloeddruk, spierzwakte en abnormale hartritmes (27, 28, 29). Hoewel zeldzaam, kan zoethout vergiftiging optreden. Het kan leiden tot nierfalen, congestief hartfalen of overtollige vochtophoping in de longen (longoedeem) (30). Zo worden personen met een hoge bloeddruk, congestief hartfalen, nieraandoeningen of een laag kaliumgehalte aangemoedigd om glycyrrhizin-bevattende zoethout te vermijden.

Zwangerschap en borstvoeding
Het consumeren van veel drop kan, vanwege de glycyrrhizine, tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van de hersenen van de baby negatief beïnvloeden. In één studie hadden kinderen die geboren werden uit moeders die tijdens hun zwangerschap grote hoeveelheden glycyrrhizinehoudende zoethout aten, een grotere kans op hersenbeschadiging op latere leeftijd (31). Daarom moeten zwangere vrouwen grotere hoeveelheden drop vermijden en hun inname van zoethout in voedingsmiddelen en/of dranken beperken. Sommige diëtisten adviseren vrouwen die borstvoeding geven om ook zoethout(producten) in deze fase vermijden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: