web
statistics

De voedingswaarde van pannenkoeken

Voedingswaardetabel van pannenkoeken per 100 gram:

Per 100 g Bloem ADH* Volkorenmeel ADH*
kcal 332 16,60% 340 17,00%
Kj 1366 16,26% 1440 17,14%
Water (g) 19,1 0,96% 13,9 0,70%
Eiwit (g) 10,6 18,93% 11,3 20,18%
Koolhydraten (g) 65,4 25,15% 67,5 25,96%
Suiker (g) 1,1 1,6
Vet (g) 1,2 1,71% 1,5 2,14%
Verzadigd (g) 0,4 0,2
E.O.V. (g) 0,2 0,1
M.O.V. (g) 0,2 0,6
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0 0
Vezels (g) 3,8 10,86% 6 17,14%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,07 6,36% 0,17 15,45%
B2 (mg) 0,04 2,67% 0,07 4,67%
B3 (mg) 1 6,25% 2,4 15,00%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,12 8,00% 0,19 12,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 38 12,67% 26,5 8,83%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0,00% 0,00%
E (mg) 0,4 4,00% 0,7 7,00%
Vitamine K (ug) 0,8 0,67% 1,1 0,92%
Natrium (mg) 680 68,00% 795 79,50%
Kalium (mg) 156 4,46% 184 5,26%
Calcium (mg) 20 2,00% 25 2,50%
Fosfor (mg) 210 26,25% 183 22,88%
IJzer (mg) 0,8 10,00% 1,8 22,50%
Jodium (ug) 1,9 1,27% 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 51 17,00% 51 17,00%
Koper (mg) 0,14 15,56% 0,23 25,56%
Selenium (ug) 5 9,09% 5 9,09%
Zink (mg) 0,64 4,27% 1,32 8,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pannenkoeken
Pannenkoeken zijn platte, ronde, gebakken deeg’koeken’ op basis van bloem, melk en ei. Deze worden meestal gegeten met stroop, poedersuiker, chocopasta of iets hartigs zoals spek of kaas. Er zijn vele variaties op de pannenkoek. Je kunt ze met glutenvrije meel of bloem maken, je kunt vegan pannenkoeken maken, met fruit erin verwerkt of een hartige variant met groente, kaas of spek maken. Helaas zijn de meeste ingrediënten en het beleg van de traditionele pannenkoek weinig voedzaam, waardoor het eerder als lekkernij kan worden beschouwd dan als maaltijd. De bloem is namelijk koolhydraatrijk, maar bevat nauwelijks voedingsstoffen. Ook melk bevat stoffen (lactose en caseïne) waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Het zoete beleg zoals stroop, poedersuiker en chocopasta zijn echte suikerbommen. Verderop vind je een voorbeeld van een meer voedzame pannenkoek.

Herkomst
Pannenkoeken worden wereldwijd gebakken en veel landen hebben een eigen ‘pannenkoekcultuur’.  Zo hebben ze in delen van Afrika injera’s, gefermenteerde pannenkoeken op basis van teff, in Frankrijk crèpes, die wij kennen als flensjes, in India de serabi op basis van rijstmeel en kokosmelk, in Rusland de blini’s van boekweit en in Amerika de wat dikkere American pancakes, met bakpoeder. Dit is slechts een kleine greep uit de veelheid aan wereldwijde variaties. Onze Hollandse pannenkoeken gaan vermoedelijk terug naar de Middeleeuwen. Destijds was boekweit het belangrijkste ingrediënt, waar een klein beetje tarwebloem aan werd toegevoegd.

Verkrijgbaar
Ingrediënten voor pannenkoeken zijn in iedere supermarkt te koop. Je kunt ook kant en klare pannenkoekenmix kopen waar je alleen nog melk en ei aan hoeft toe te voegen. Dan heb je ook nog geheel kant en klare pannenkoeken uit een pakje, die in het koelschap van de supermarkt liggen.

Toepassing
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met pannenkoeken. Kijk eens wat ze in andere landen doen met pannenkoeken. Je kunt ook een pannenkoekentaart maken van de klassieke pannenkoek.

Als je voor een gezondere variant wilt gaan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pannenkoek op basis van boekweitmeel, havermeel, havermelk en ei. Als je deze dan belegt met (kokos)yoghurt), noten en fruit eet je een voedzame pannenkoek. In plaats van zoet beleg kun je ook kiezen voor hartige opties. Denk aan spinazie in combinatie met champignons en ui bijvoorbeeld. Ook kun je kiezen voor meergranenmeel of volkorenmeel, waardoor de gezondheidswaarde van de pannenkoek ook stijgt.

Weetjes/Wist je dat?

  • Het op 20 maart Nationale Pannenkoekendag is?
  • Tot 1995 de correcte spelling van pannenkoek ‘pannekoek’ was?
  • Je ook pannenkoeken kunt bakken met karnemelk of yoghurt?
  • In veel landen pannenkoeken worden gegeten op Vastenavond, het einde van de Carnavalsperiode en de laatste avond voor een vastenperiode?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: