De voedingswaarde van sterfruit (carambola)

Over sterfruit
Deze tropische vrucht wordt ook wel carambola genoemd. Wanneer je dit fruit vanaf de bovenkant bekijkt, lijkt het op een ster met vijf punten. De kleur is meestal groen of geel. Bijzonder is dat dit fruit erg weinig suiker bevat. De smaak is dan ook zuur tot licht-zoet. De vrucht heeft een dunne schil en wordt meestal in zijn geheel gegeten. Als we naar de vitamines en mineralen kijken, dan valt op dat deze vrucht zeer rijk is aan vitamine C.

Weetjes/Wist je dat:

  • Omdat plakjes carambola van boven gezien op een ster lijken, wordt deze vrucht ook wel sterfruit genoemd.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van cranberries
Sterfruit is rijk aan diverse fytochemicaliën zoals catechine, galluszuur en quercetine (1). Volgens onderzoekers kunnen de polyfenolen in dit fruit de spiegels van de bloedvetten sterk verbeteren (2, 3). Lokaal kunnen deze stoffen de huid kalmeren (4). Verkennende studies lijken erop te wijzen dat ingrediënten in sterfruit mogelijk tegen diabetes en kanker kunnen werken (5). Voor nierpatiënten is deze vrucht minder geschikt. Aanvankelijk dacht men dat dit enkel kwam door de aanwezigheid van veel kalium en oxaalzuur (6). Recent is echter vastgesteld dat dit fruit de neurotoxine caramboxine bevat (7). Bij nierpatiënten wordt deze stof niet door de nieren uitgescheiden en kan de werking van de hersenen beïnvloed worden, waardoor de hik, verwardheid en misselijkheid kunnen optreden. Sterfruit werkt sterk in op diverse leverenzymen en kan daarom beter niet in combinatie met bepaalde medicijnen gegeten worden (8).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Pang D, You L, Li T, Zhou L, Sun-Waterhouse D, Liu RH. Phenolic profiles and chemical- or cell-based antioxidant activities of four star fruit (Averrhoa carambola) cultivars RSC Adv.. 2016; 6(93):90646-90653.

(2) Saghir SA, Sadikun A, Al-Suede FS, Majid AM, Murugaiyah V. Antihyperlipidemic, Antioxidant and Cytotoxic Activities of Methanolic and Aqueous Extracts of Different Parts of Star Fruit. Current pharmaceutical biotechnology. ; 17(10):915-25.

(3) Leelarungrayub J, Yankai A, Pinkaew D, Puntumetakul R, Laskin JJ, Bloomer RJ. A preliminary study on the effects of star fruit consumption on antioxidant and lipid status in elderly Thai individuals. Clinical Interventions in Aging. 2016;11:1183-1192. doi:10.2147/CIA.S110718.

(4) Cabrini DA, Moresco HH, Imazu P, et al. Analysis of the Potential Topical Anti-Inflammatory Activity of Averrhoa carambola L. in Mice. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM. 2011;2011:908059.

(5) Gao Y, Huang R, Gong Y, et al. The antidiabetic compound 2-dodecyl-6-methoxycyclohexa-2,5-diene-1,4-dione, isolated from Averrhoa carambola L., demonstrates significant antitumor potential against human breast cancer cells. Oncotarget. 2015; 6(27):24304-19.

(6) Fang HC, Lee PT, Lu PJ, et al. Mechanisms of star fruit-induced acute renal failure. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 2008; 46(5):1744-52.

(7) Oliveira ESMd, Aguiar ASd. Why eating star fruit is prohibited for patients with chronic kidney disease? . 2015; 37(2).

(8) Zhang JW, Liu Y, Cheng J, et al. Inhibition of human liver cytochrome P450 by star fruit juice. Journal of pharmacy & pharmaceutical sciences : a publication of the Canadian Society for Pharmaceutical Sciences, Societe canadienne des sciences pharmaceutiques. 2007; 10(4):496-503.