Een veganistisch dieet gedurende acht weken blijkt de geschatte biologische leeftijd te verlagen. Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek van BMC Medicine. De schattingen zijn gebaseerd op het niveau van DNA-methylering, een epigenetische aanpassing die de genexpressie beïnvloedt zonder het DNA zelf te veranderen. Hogere niveaus van DNA-methylering houden verband met veroudering.
In het onderzoek met 21 tweelingparen daalden de geschatte epigenetische leeftijden bij deelnemers met een veganistisch dieet, maar niet bij deelnemers met een omnivoor dieet. Ook de leeftijdsschattingen van specifieke orgaansystemen daalden bij het veganistische dieet. Het is nog onduidelijk in hoeverre deze resultaten toe te schrijven zijn aan de voedingssamenstelling. Deelnemers met een veganistisch dieet vielen namelijk gemiddeld meer af. Verder onderzoek moet de relaties tussen dieet, gewicht en veroudering in kaart brengen.
Voor het onderzoek volgde de ene helft van elk tweelingpaar acht weken een omnivoor dieet met 170 en 225 aan onder andere vlees, eieren en zuivel. De andere helft at in die periode een veganistisch dieet. De steekproef bestond voornamelijk uit vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Gedurende de eerste vier weken kregen de deelnemers maaltijden. In de tweede vier weken bereidden ze zelf hun maaltijden na voedingslessen.
Via bloedanalyse bepaalden de onderzoekers de invloed van het dieet op de DNA-methyleringsniveaus. Op basis hiervan leidden ze de biologische leeftijd van de deelnemers en hun orgaansystemen af. Aan het eind van het onderzoek zagen ze een daling in de geschatte biologische leeftijden bij degenen met een veganistisch dieet, maar niet bij degenen met een omnivoor dieet. Ook de leeftijd van onder andere hart, hormoonstelsel en lever daalde bij het veganistische dieet.
De onderzoekers benadrukken dat het onduidelijk is of de gevonden verschillen toe te schrijven zijn aan de voedingssamenstelling. Deelnemers met een veganistisch dieet vielen namelijk gemiddeld twee kilo meer af dan deelnemers met een omnivoor dieet. Dit kwam door verschillen in calorie-inname, vooral in de eerste vier weken. Het extra gewichtsverlies kan de waargenomen verschillen in epigenetische leeftijd tussen beide groepen deels verklaren.
Meer onderzoek moet uitwijzen wat de precieze relatie is tussen dieetsamenstelling, gewicht en veroudering. Ook de langetermijneffecten van een veganistisch dieet verdienen nadere studie. Vooralsnog lijkt een veganistisch dieet op korte termijn de biologische leeftijd te verlagen. Dit duidt mogelijk op gezondheidsvoordelen. Of dit effect op lange termijn aanhoudt en hoe groot de rol van gewichtsverlies hierbij is, is nog onduidelijk. Vervolgonderzoek zal dit hopelijk uitwijzen (bron: MedicalXpress).