Hoofdpagina » Nieuws » Vezels kunnen risico op depressie verlagen

Vezels kunnen risico op depressie verlagen

In een studie waarin verschillende onderzoeken werden samengevoegd, bleek dat het eten van meer voedingsvezels, via onder meer fruit en groenten, de kans op depressie verlaagt bij zowel volwassenen als kinderen. In totaal werden 18 onderzoeken bestudeerd met deelnemers van 13 tot 75 jaar uit verschillende landen. De meeste onderzoeken vroegen de deelnemers naar hun voedingsgewoonten en hielden rekening met leeftijd, lichaamsbeweging, calorie-inname en bestaande ziektes.

Eerdere studies over het verband tussen voedingsvezels en depressie gaven verschillende resultaten. De onderzoekers deden daarom een uitgebreide analyse om te kijken hoe vezelinname samenhangt met depressie en angst bij epidemiologische studies. Zij doorzochten in elektronische databases tot mei 2021 en vonden 18 publicaties die vezels in verband brachten met depressie of angst. Er waren vijftien studies over volwassenen en drie over adolescenten met betrekking tot depressie. Angst werd niet geanalyseerd, omdat er niet genoeg geschikte studies waren.

Er was een 10% lager risico op depressie bij volwassenen die meer vezels aten. Er was een omgekeerd lineair verband tussen vezelinname en depressierisico bij volwassenen, wat betekent dat elke extra 5 gram vezels per dag het risico met 5% verlaagde. Een hogere vezelinname uit groenten en oplosbare vezels verlaagde het risico op depressie aanzienlijk.

Uit de resultaten bleek dat mensen die de meeste vezels aten, 14% minder kans hadden op depressie. Dit verband was sterker bij kinderen (57% minder kans) dan bij volwassenen (10% minder kans). Het eten van groenten en oplosbare vezels had het sterkste effect op het verlagen van de kans op depressie. Oplosbare vezels zitten vooral in plantaardige voeding, zoals groenten, fruit, peulvruchten en haver. Deze vezels zijn anders dan bijvoorbeeld de vezels in brood of rijst. Graanvezels, fruitvezels en onoplosbare vezels hadden echter maar een klein effect op het verminderen van depressie.

De uiteindelijke conclusie wat dat meer voedingsvezels eten het risico op depressie bij volwassenen verlaagt, en dit effect wordt sterker naarmate je meer vezels eet.

Originele studie: Saghafian F, Hajishafiee M, Rouhani P, Saneei P. Dietary fiber intake, depression, and anxiety: a systematic review and meta-analysis of epidemiologic studies. Nutritional Neuroscience. 2023;26(2):108-126.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.