Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van ananas

De voedingswaarde van ananas

Voedingswaardetabel van ananas per 100 gram:

Per 100 g Vers ADH*
kcal 54 2,70%
Kj 229 2,73%
Water (g) 85,6 4,28%
Eiwit (g) 0,5 0,89%
Koolhydraten (g) 12 4,62%
Suiker (g) 11,6
Vet (g) 0,5 0,71%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 1,6 4,57%
A (mg) 0,009 1,00%
B1 (mg) 0,08 7,27%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,086 5,73%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 43 57,33%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,2 0,17%
Natrium (mg) 0 0,00%
Kalium (mg) 116 3,31%
Calcium (mg) 12 1,20%
Fosfor (mg) 8 1,00%
IJzer (mg) 0,2 2,50%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de ananas
Het woord ‘ananas’ komt uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen, en betekent ‘uitmuntende of kostelijke vrucht’. Deze tropische alleskunner is op 1001 manieren te bereiden en voor velen een ware traktatie.

Herkomst en groeiwijze
De ananas is een grote vrucht die wordt geteeld in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Oorspronkelijk komt de ananas uit Brazilië. De ananas heeft wat weg van een grote dennenappel. Dit komt omdat de vrucht uit een heleboel samengegroeide bessen bestaat. De Spanjaarden noemen de vrucht dan ook ‘piña’, vernoemd naar de dennenappel.

De ananas groeit laag bij de grond aan een stekelige plant. Uit de kern van deze plant groeit een bloemstengel waaraan zich de bloemen ontwikkelen. Uit iedere bloem ontstaat een nieuwe ananasvrucht. Het telen van één compleet nieuwe ananas kan zo wel twee jaar duren!

Verkrijgbaar
De ananassen in Nederland komen vaak uit Costa Rica en worden met de boot vervoerd. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Na de oogst rijpen ze nauwelijks verder. Trek het binnenste blad uit de kern om te zien of een ananas rijp is. Komt dit gemakkelijk los, dan is de vrucht klaar om gegeten te worden. Ook de zoete geur is een kenmerk van een rijpe ananas.

Bewaren
Bewaar een ananas buiten de koelkast op een donkere, koele plek. Dan is de vrucht zo’n 1 tot 7 dagen houdbaar. Ananasstukjes laten zich ook gemakkelijk invriezen voor later gebruik. Te vroeg geoogste vruchten smaken vrij zuur en smakeloos. Overrijpe ananassen zien er glazig tot bruinachtig uit en kunnen naar gist ruiken. Dit komt de smaak ook niet ten goede.

Toepassing
Ananas combineert goed met zowel zoete- als hartige ingrediënten en kan toegepast worden in elke maaltijd. Als ontbijt bijvoorbeeld in een smoothie (in combinatie met wortel en sinaasappel), fruitsalade of door de yoghurt. Tijdens de lunch in een salade met bittere groenten zoals witlof, postelein of bleekselderij. In de avondmaaltijd gecombineerd met vis, vlees, in tropische gerechten of bij zuurkool of rode kool. Ananas laat zich ook gemakkelijk grillen of wokken in combinatie met andere groenten. Zowel koud als warm doet de ananas het dus goed!

Wist je dat:

  • De kleur van de buitenkant niets zegt over hoe rijp een ananas is? Zowel bruine, gele als groene ananassen kunnen rijp zijn.
  • Er speciale ananasschillers te koop zijn waarmee je in een handomdraai de vrucht van de schil ontdoet?
  • Een ananas wel vier kilo zwaar kan worden?
  • De natuurlijke bestuiver van de ananas de kolibrie is?
  • Uit een deel van de ananas weer een nieuwe ananas kan groeien? Wanneer de bovenkant in de grond wordt gestopt groeit hier een nieuwe vrucht uit.
  • Het verwerken van ananas in bakproducten niet altijd gemakkelijk gaat? Rauwe ananas bevat namelijk het enzym bromelaïne dat eiwitten afbreekt. Hierdoor zijn vleesgerechten sneller gaar maar worden melkproducten zoals slagroom waterig en kan gelatine niet opstijven.
  • Het dagelijks nuttigen van verse ananas kan volgens onderzoekers floaters in de ogen tegengaan.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van ananas
Uniek voor deze vrucht is dat het bromelaïne bevat. Bromelaïne is een eiwitsplitsend enzym dat kan bijdragen aan een goede spijsvertering. Onderzoekers hebben vastgesteld dat bromelaïne goed in het lichaam wordt opgenomen en kan werken tegen kanker, diabetes, ontstekingen en cardiovasculaire ziekten (1).

Het sap van de ananas kan ontstekingen in de darmen verminderen (2). Sommige mensen kunnen door de eiwitsplitsende werking van bromelaïne enkele uren last krijgen van hun mond. Dit is echter onschuldig en verdwijnt na een paar uur meestal vanzelf.  Onderzoekers hebben vastgesteld dat ananassen licht verteerbaar zijn (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. 2012; 2012:1-6.

(2) Hale LP, Chichlowski M, Trinh CT, Greer PK. Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis. Inflammatory bowel diseases. 2010; 16(12):2012-21.

(3) Vong MH, Stewart ML. In vitro bacterial fermentation of tropical fruit fibres. Beneficial microbes. 2013; 4(3):291-5.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.