Een recente Taiwanese studie toont aan dat het regelmatig eten van ananas floaters significant kan tegengaan. De studie is gepubliceerd in het aprilnummer van The Journal of American Science.
Floaters zijn donkere plekken in het zicht, die vaak worden veroorzaakt door ouderdom. Volgens het Amerikaanse Mayo Clinic wordt de gelachtige substantie (ook wel het glasachtig lichaam genoemd) in onze ogen met het klimmen der jaren vloeibaarder. Ook krimpt het glasachtig lichaam, waardoor vezels en proteïnestructuren kunnen samenklonteren en een schaduw kunnen vormen op de retina. Deze schaduw zien wij dan als een floater. Floaters worden ook wel mouches volantes genoemd. Sommige huisartsen noemen mouches volantes of floaters ook wel muizen.
In de studie zijn 388 proefpersonen, met een gemiddelde leeftijd van 42, verdeeld in drie groepen. Na elke lunch werd hen gevraagd om 1 – 3 schijfjes rauwe ananas (100 gram per schijfje) te eten.
In experiment 1 werden 120 proefpersonen met één floater en 70 personen met meerdere floaters gevraagd om 2 schijfjes ananas te eten, gedurende 3 maanden.
In experiment 2 werden 198 proefpersonen gevraagd om gedurende drie maanden een lage (1 schijfje), gemiddeld (2 schijfjes) of hoge (3 schijfjes) dagelijkse dosis ananas te eten.
Na drie maanden zagen onderzoekers dat bij 120 proefpersonen van groep 1 in experiment 1 nog maar 35% aangaf een floater te hebben. Dat betekent dat ruim 70% geen floater meer had. Bij groep 2 van experiment 1 was een soortgelijke trend te zien: slechts 19 deelnemers rapporteerde nog meerdere floaters te hebben, wat erop duidt dat ook hier bij ruim 70% een verbetering was opgetreden.
In experiment 2 werd duidelijk dat hoe hoger de dosering was, hoe beter het resultaat. De groep die dagelijks 1 schijfje ananas tot zich namen, liet een verbetering van 54,5% zien. De mensen die dagelijks 2 schijfjes aten, zagen een verbetering van 62,2% en bij de groep die 3 schijfjes at was een verbetering te zien van bijna 70%.
In alle groepen was er na 1 maand geen vooruitgang te zien en na 2 maanden een lichte vooruitgang. Pas na 3 maanden begonnen de floaters bij de meesten op te klaren. Mogelijk dat de resultaten bij een langere duur van de studie nog beter waren geweest.
De onderzoekers vermoeden dat de enzymen in ananas, zoals onder meer bromelaïne, de microscopische vezels in de ogen kunnen afbreken. Daarbij kunnen de enzymen ook vrije radicalen afvangen. De vrije radicalen kunnen hyaluronzuur doen degraderen, waardoor floaters kunnen ontstaan.
Professor Hsieh Po-chuan, die onder andere het onderzoek leidde, vertelde dat de enzymen in ananas al langer worden ingezet om ontstekingen, cardiovasculaire problemen en vochtophopingen tegen te gaan. De farmaceutische kracht van ananas is dus al langer bekend.
Het is belangrijk om te kiezen voor rauwe en verse ananas, omdat ingeblikte ananas is gepasteuriseerd. Bij pasteurisatie wordt de ananas verhit, waardoor de enzymen en vitamine C onwerkzaam worden.
De onderzoekers vermoeden deze vrucht ook de retina kan beschermen. Mogelijk komt dit mede door de aanwezigheid van vitamine C in ananas. Vitamine C is een krachtige antioxidant, die oxidatie van de lens kan tegengaan en daarmee mogelijk cataract (staar) kan verminderen (bron).