web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van peer

De voedingswaarde van peer

Voedingswaardetabel van peer per 100 gram:

Per 100 g / ml Peer ADH*
kcal 54 2,70%
Kj 229 2,73%
Water (g) 84,4 4,22%
Eiwit (g) 0,5 0,89%
Koolhydraten (g) 11 4,23%
Suiker (g) 10,5
Vet (g) 0,3 0,43%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,8 8,00%
A (mg) 0,003 0,33%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,01 0,06%
B5 (mg) 0,05 1,00%
B6 (mg) 0,2 13,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 1 0,33%
B12 (ug)
C (mg) 3 4,00%
D (ug)
E (mg) 0,12 1,20%
Vitamine K (ug) 3,6 3,00%
Natrium (mg) 6 0,60%
Kalium (mg) 65 1,86%
Calcium (mg) 7 0,70%
Fosfor (mg) 8 1,00%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 5 1,67%
Koper (mg) 0,04 4,44%
Selenium (ug) 0,1 0,18%
Zink (mg) 0,07 0,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over peren
Je moet appels niet met peren vergelijken, maar om te beginnen worden deze twee fruitsoorten in Nederland bijna net zo vaak gegeten. Daarnaast worden beide vruchten in de herfst geoogst en zijn ze sterk aan elkaar verwant. Kinderen eten graag peren vanwege de zachte structuur en de zoete smaak.

Herkomst en groeiwijze
Peren komen oorspronkelijk uit China, maar er zijn ook aanwijzingen dat ze al eeuwenlang in Zwitserland voorkomen. Ze groeien aan bomen die zich vooral bevinden op het noordelijk halfrond. Na de bloesemperiode groeit er uit elke bloem een vruchtbeginsel, dat later uitgroeit tot peer.

We onderscheiden twee soorten peren: hand- en stoofperen. Handperen worden rijp gegeten en stoofperen koken we rijp/gaar. De laatste soort kan niet rauw worden gegeten. Van de stoofperen wordt de gieser wildeman het meest geteeld. Als handpeer zijn de doyenne du comice en de conference populair.

Verkrijgbaar
Peren komen het hele jaar uit Nederland. Verse peren liggen al vroeg in de herfst, soms zelfs al in het nazomerseizoen, in de winkel. Een aantal rassen wordt pas aan het einde van de herfst geoogst. Peren hebben één oogstseizoen maar zijn toch het hele jaar verkrijgbaar. Dit doordat het fruit wordt opgeslagen in grote koelcellen waarin het lang houdbaar blijft. Wel vragen deze koelcellen veel energie en is het dus de vraag of het eten van een Hollandse peer in de lente een duurzame keuze is.

Als je peren koopt, kijk dan of de schil glad is en zonder beschadigingen. Een peer die je zachtjes kunt indrukken is eetrijp. Peren rijpen nog flink na, dus je kan ook prima harde peren kopen. Wel geldt: hoe rijper de peer, hoe zoeter de smaak en hoe sappiger de vrucht.

Bewaren
Bewaar peren op een koele plek, wanneer je wilt dat het fruit niet meer narijpt. Harde peren kunnen het beste op kamertemperatuur worden bewaard.

Toepassing
Je kunt peren rauw eten maar ook verwerken in een warm gerecht. Vervang bijvoorbeeld appels eens door peren in moes, crumbles, taart en compote of maak er een mix van.
Peren smaken ook lekker in een salade met bijvoorbeeld witlof en wortel. En verwerk eens een peertje door de zuurkool. Peren nodigen ook uit om gevuld te worden met bijvoorbeeld kaas en noten. Je kunt peren ook stomen of stoven, hiervoor zijn stoofpeertjes het meest geschikt.

Wist je dat:

  • De vezels van een peer voor een groot deel in de schil zitten? Koop dus bij voorkeur biologische peren, zodat je ze niet hoeft te schillen.
  • Een peer eerst met de dikke kant naar boven groeit, maar na verloop van tijd kantelt door het gewicht? Vandaar dat je het verdroogde bloempje aan de onderkant van de peer aantreft.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van peer
Onderzoekers hebben vastgesteld dat het eten van peren met schil het vetzurenprofiel van het bloed gunstig kan beïnvloeden (1). Bij een ander onderzoek bleek dat het eten van peren nierstenen kan voorkomen of verminderen (2). Wetenschappers concludeerden in 2015 dat peren zeer gunstig zijn voor een goede gezondheid van de darmen (3). Het is dan wel aan te raden geen overrijpe peren te eten, want dan bevat de vrucht erg veel suiker. Peren zijn zeer rijk aan pectine. Dit is een oplosbare vezel die niet alleen een positieve uitwerking op de darmen heeft, maar ook op de cholesterolwaarden (4). Peren laten vanwege de vezels de bloedsuikerspiegel niet sterk stijgen en geven snel een vol gevoel. Als je wilt afvallen, kan de peer je dus een handje helpen.  (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Leontowicz M, Gorinstein S, Leontowicz H. Apple and pear peel and pulp and their influence on plasma lipids and antioxidant potentials in rats fed cholesterol-containing diets. Journal of agricultural and food chemistry. 2003; 51(19):5780-5.

2. Manfredini R, De Giorgi A, Storari A, Fabbian F. Pears and renal stones: possible weapon for prevention? A comprehensive narrative review. European review for medical and pharmacological sciences. 2016; 20(3):414-25.

3. Reiland H, Slavin J. Systematic Review of Pears and Health. Nutrition Today. 2015; 50(6):301-305.

4. Brouns F, Theuwissen E, Adam A, Bell M, Berger A, Mensink RP. Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. European journal of clinical nutrition. 2012; 66(5):591-9.

5. de Oliveira MC, Sichieri R, Venturim Mozzer R. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. 2008; 51(2):291-5.