Hoofdpagina » Toplijsten » De top 12 voedingsmiddelen met de meeste kaempferol

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste kaempferol

Kaempferol valt onder de flavonoïden. Dit zijn stoffen die we alleen in plantaardige voedingsmiddelen aantreffen. Flavonoïden geven kleur aan groenten en fruit. Ze vormen een sterk antioxidant en werken ontstekingsremmend. Flavonoïden is de verzamelnaam voor deze stoffen en kunnen worden onverdeeld in verschillende groepen. Kaempferol valt onder de flavonolen. Het is terug te vinden in verschillende soorten (plantaardige) voedingsmiddelen.

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste kaempferol:


1. Kappertjes – 104,29 mg per 100 gram
Kappertjes zijn eigenlijke bloemknoppen van de kappertjesplant die nog niet geopend zijn. Door ze in azijn te leggen en te zouten, ontstaat de bekende friszure smaak. Ze worden vooral gebruikt in salades, op pizza’s en bij eiergerechten.


2. Komijn – 38,6 mg per 100 gram
Komijn, ook wel djinten genoemd, wordt in verschillende gerechten toegepast als specerij. Het heeft een diepe smaak en doet wat nootachtig aan. Komijn is afkomstig van een plant die wel wat op venkel lijkt en die oorspronkelijk uit landen als Iran, Turkije en Syrië komt.


3. Kruidnagel – 23,8 mg per 100 gram
Dit kruid heet nagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagel heeft een extreem sterke antioxidantkracht, zo hoog dat het op nummer 1 staat op de ORAC-lijst. Kruidnagel vormt in de keuken een cruciaal onderdeel van glühwein, rodekool en stoofgerechten met wildvlees. Daarnaast is kruidnagel ook onderdeel van koek- en speculaaskruiden.


4. Karwij – 16,4 mg per 100 gram
Karwij, ook wel kummel genoemd, wordt nog wel eens verward met komijn. Het zaad wordt gewonnen uit de karwijplant behorend tot de familie van de schermbloemigen, die ook gewoon in het wild voorkomt. Karwijzaad is in Nederland minder populair dan andere kruiden en specerijen. In andere landen speelt het een veel grotere rol. Karwij is lekker bij o.a. zuurkool en stamppotten en heeft qua smaak veel weg van komijn.


5. Thee – 6,36 mg per 100 gram
Thee wordt gemaakt door het laten trekken van water met bladen van de Camellia sinensis. De Camellia sinensis, oftewel de theeplant, vindt zijn oorsprong in Azië. De bladeren zijn zeer rijk aan polyfenolen en bevatten een klein beetje theïne (cafeïne). Thee in de supermarkt wordt soms op smaak gebracht met smaakstoffen en suiker, om zo de matige kwaliteit te verdoezelen. Het kan de moeite lonen om een specialist te bezoeken met een voorliefde voor kwaliteitsthee om verzekerd te zijn van een goede kwaliteit. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van thee.


6. Appel – 4,57 mg per 100 gram
De appel wordt al eeuwenlang gegeten, ook in wilde vorm. De geteelde handappel is het resultaat van een eeuwenlang proces van kruising. Het is een zeer geliefde en populaire vrucht in Nederland en een van de bekendste fruitsoorten. Dit zien we bijvoorbeeld terugkomen in talloze verhalen en gezegdes. Van de Bijbel tot aan het sprookje Sneeuwwitje. Er zijn duizenden rassen en verschillende smaken, van friszuur tot zoet. De laatste jaren zijn er nieuwe rassen bijgekomen zoals de Pink Lady en Kanzi. De kleur van de appel zegt vaak iets over het ras. Zo is de Granny Smith altijd groen en de Goudreinette / Goudrenet dof van kleur. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van appels.


7. Amandel – 3,17 mg per 100 gram
Officieel is de amandel geen noot, maar een steenvrucht. Het is de pit (de noot) die wij consumeren. Deze bevindt zich binnen een harde schil. De noten worden voor de commerciële verkoop meestal gekraakt. In sommige gevallen wordt ook het vlies, door middel van blancheren, verwijderd. Zo ontstaat er onderscheid tussen bruine en blanke (witte) amandelen. De amandelboom wordt ongeveer 4-10 meter hoog en bloeit uitbundig in het voorjaar, met prachtige roze bloesem. Amandelen worden in ongeveer 46 landen geteeld. Het grootste deel van de productie is afkomstig uit de Verenigde Staten. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van amandelen.


8. Bonen – 1,8 mg per 100 gram
De bruine boon wordt in de hele wereld gegeten en is in Nederland vooral geliefd als winterkost. Ook op scholen wordt de bruine boon veelvuldig gebruikt als voorbeeld hoe een zaadje ontkiemt. Veel Nederlanders rekenen bruinen bonen tot de groenten, maar de bruine boon is een peulvrucht en daarmee een prima koolhydraat- en eiwitvervanger. De bruine boon is een stamboon die behoort tot de gewone boon. Van bruine bonen kennen we twee soorten: de ronde kleine boon en de langwerpige. Beide groeien aan een vlinderbloemige plant in peulen. De teelt vindt vooral plaats in Noord-Holland en Zeeland. De bruine boon is zowel gedroogd verkrijgbaar als geconserveerd in blik of glas. Vers en nog in de peul vind je bruine bonen vrijwel nergens, maar die zijn wel erg smakelijk. Bruine bonen horen tot de goedkoopste peulvruchten en vormen daarmee een portemonneevriendelijke maaltijd. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van bruine bonen.


9. Tomaat – 1 mg per 100 gram
Tomaten zijn een van de bekendste (vrucht)groenten in ons land. De groente is een echte zonaanbiddende soort, die met een portie zonneschijn achter de rug beduidend beter smaakt. We eten tomaat vaak als groente, maar botanisch gezien gaat het hier om een fruitsoort. Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar de Inca’s de vruchtgroentes in kleine vorm kweekten. Door de verovering van Mexico door de Spanjaarden is de tomaat naar Europa gekomen . Naast rode tomaten, worden er ook gele en groene tomaten geteeld. Daarnaast kent de rode tomaat vele rassen: de vleestomaat, romatomaat en cherrytomaat zijn daarvan de meest bekende. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van tomaten.


10. Wijn rood – 0,23 mg per 100 gram
Rode wijn en witte wijn worden vaak gemaakt van dezelfde druif (de blauwe, hoewel witte wijn ook van de witte druif gemaakt kan worden), alleen worden bij rode wijn ook de schillen meegefermenteerd, waardoor ook de rode kleur ontstaat. Ook bevat rode wijn daardoor iets meer nutriënten en actieve plantenstoffen, wat het gezonder (of minder slecht) maakt. De schil bevat onder andere resveratrol en tannines. Wetenschappers raden vrouwen aan om maximaal 1 glas en mannen maximaal 2 glazen alcohol per dag te drinken. Om het risico op een alcoholverslaving tegen te gaan kan een glaasje wijn het beste worden beperkt tot het weekend.


11. Zwarte bessen – 0,05 mg per 100 gram
De zwarte bes wordt ook wel de cassisbes genoemd vanwege het kenmerkende aroma. De zwarte bes behoort tot de ribesfamilie. Dit is een familie van heesters, waartoe de kruisbes bijvoorbeeld ook behoort. De bes groeit in het wild op voedselrijke gronden. Voornamelijk in loofbossen in West-Europa. Tegenwoordig kunnen we de zwarte bes daar nog steeds aantreffen. De soort staat erom bekend elk jaar een hoge productie op te leveren. De bes wordt vaak gezien als zwarte variant van de aalbes, maar dit is onjuist. De productie is klein, er is weinig vraag naar zwarte bessen. Er wordt meestal sap van gemaakt (vanwege de kleurstof) en de bes wordt gebruikt als onderdeel van frisdranken. De zwarte bes heeft een sterke geur en smaak. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van zwarte bessen.


12. Framboos – 0,04 mg per 100 gram
Frambozen kennen wij als echt zomerfruit. Net als bramen bestaat een enkele framboos uit allemaal kleine deelvruchten. Frambozen behoren tot de rozenfamilie, net als de aardbei, peer en pruim. De framboos komt in Europa voor als wilde heester. Alhoewel we de braam vaker tegenkomen, groeit een framboos op dezelfde plekken: in het bos en langs de randen hiervan. De framboos doet het goed in een gematigd klimaat. De framboos kent twee typen: de herfst- en zomervariant. Beide bestaan uit tientallen rassen. Alhoewel de roze tot rode framboos het meest bekend is, bestaan er ook gele frambozen. De framboos kan zichzelf bestuiven, maar de bestuiving door insecten bevordert het aantal vruchten. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van frambozen.

Zie voor meer informatie over kaeampferol in onze voeding ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.