8 Verrassende gezondheidsvoordelen van kruidnagel

Kruidnagels zijn de bloemknoppen van de kruidnagelboom, een groenblijvende plant die ook wel bekend staat als Syzygium aromaticum (1). Deze veelzijdige specerij, die zowel in hele als in gemalen vorm wordt verkocht, kan worden gebruikt om stoofpotten te kruiden, voor extra smaak en pit in warme dranken, en voor een kruidige, warme smaak in koekjes en gebak. Misschien ken je kruidnagel als een van de hoofdingrediënten in kruidkoek of als veelgebruikte specerij in de Indiase keuken. Kruidnagels zijn het meest bekend als een zoete en aromatische specerij, maar ze worden ook gebruikt in de traditionele geneeskunde. Dierstudies hebben aangetoond dat bepaalde verbindingen in kruidnagels verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder het ondersteunen van de gezondheid van de lever en het helpen stabiliseren van de bloedsuikerspiegel (23). Dit artikel geeft een overzicht van 8 van de meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van het eten van kruidnagel.

1. Bevat belangrijke voedingsstoffen
Kruidnagel bevat vezels, vitaminen en mineralen, dus het gebruik van hele of gemalen kruidnagels om smaak toe te voegen aan je voedsel kan een aantal belangrijke voedingsstoffen leveren. Een theelepel (2 gram) gemalen kruidnagel bevat (4):

  • Calorieën: 6
  • Koolhydraten: 1 gram
  • Vezels: 1 gram
  • Mangaan: 55% van de ADH
  • Vitamine K: 2% van de ADH

Mangaan is een essentieel mineraal voor het behoud van de hersenfunctie en de opbouw van sterke botten (56). Kruidnagel wordt in zulke kleine hoeveelheden gebruikt dat het geen noemenswaardige hoeveelheden voedingsstoffen toevoegt, behalve dus mangaan.

Kortom: Kruidnagel is caloriearm en een rijke bron van mangaan. Verder zitten er niet veel voedingsstoffen in.

2. Veel antioxidanten
Naast een aantal belangrijke vitaminen en mineralen zijn kruidnagels rijk aan antioxidanten (7). Antioxidanten zijn verbindingen die zorgen voor afname van oxidatieve stress, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten (8). Kruidnagel bevat ook een verbinding die eugenol wordt genoemd en waarvan is aangetoond dat het een natuurlijke antioxidant is. Uit een reageerbuisstudie bleek zelfs dat eugenol de oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen vijf keer effectiever stopte dan vitamine E, een andere krachtige antioxidant (9). Het opnemen van kruidnagels in je dieet, samen met andere antioxidantrijke voedingsmiddelen, kan bijdragen aan verbetering van je algehele gezondheid.

Kortom: Kruidnagels hebben een hoog gehalte aan antioxidanten, waaronder eugenol, dat oxidatieve stress kan helpen verminderen.

3. Kan helpen bij de bescherming tegen kanker
Sommige onderzoeken suggereren dat de verbindingen die in kruidnagels worden gevonden, kunnen helpen bij de bescherming tegen kanker. Een reageerbuisstudie toonde aan dat kruidnagelextract de groei van tumoren hielp stoppen en de celdood van tumorcellen bevorderde (10). Een andere reageerbuisstudie zag vergelijkbare resultaten; een geconcentreerde hoeveelheid kruidnagelolie bleek de celdood te veroorzaken in 80% van de slokdarmkankercellen (11). Het eugenol dat in kruidnagel wordt gevonden, heeft ook een antikankerwerking. In een reageerbuisstudie werd vastgesteld dat eugenol de celdood in baarmoederhalskankercellen bevorderde (12). Houd er echter rekening mee dat bij deze onderzoeken zeer geconcentreerde hoeveelheden kruidnagelextract, kruidnagelolie en eugenol werden gebruikt. Eugenol is in hoge hoeveelheden giftig en een overdosis kruidnagelolie kan leiden tot leverschade, vooral bij kinderen. Verder onderzoek is nodig om te bepalen wat voor invloed lagere hoeveelheden hebben op de mens (13).

Kortom: Reageerbuisonderzoeken tonen aan dat de verbindingen in kruidnagels de groei van kankercellen kunnen verminderen en de dood van kankercellen kunnen bevorderen. Meer onderzoek is nodig om deze effecten bij de mens te bevestigen.

4. Kan bacteriën doden
Het is aangetoond dat kruidnagels antimicrobiële eigenschappen hebben, wat betekent dat ze de groei van micro-organismen zoals bacteriën kunnen helpen stoppen (14). Een reageerbuisstudie toonde aan dat etherische kruidnagelolie drie veel voorkomende soorten bacteriën doodde, waaronder E. coli, een bacteriestam die voedselvergiftiging kan veroorzaken (15). Bovendien kunnen de antibacteriële eigenschappen van kruidnagel zelfs bijdragen aan de bevordering van de mondhygiëne. In een reageerbuisstudie werden uit kruidnagels geëxtraheerde verbindingen gevonden die de groei stopten van twee soorten bacteriën die bijdragen aan tandvleesaandoeningen (16). Een andere studie testte bij 40 mensen de effecten van een kruidenmondspoeling bestaande uit teatree-olie, kruidnagel en basilicum. Na het gebruik van het kruidenmondwater gedurende 21 dagen, was de gezondheid van het tandvlees verbeterd en tevens was de hoeveelheid plak en het aantal bacteriën in de mond afgenomen (17). In combinatie met regelmatig poetsen en een goede mondhygiëne kunnen de antibacteriële effecten van kruidnagels je mondgezondheid ten goede komen.

Kortom: Studies tonen aan dat kruidnagels de mondgezondheid kunnen bevorderen, dankzij hun antimicrobiële eigenschappen, die kunnen helpen bij het doden van schadelijke bacteriën.

5. Kan de gezondheid van de lever verbeteren
Studies tonen aan dat de heilzame stoffen in kruidnagel de gezondheid van de lever kunnen helpen bevorderen. De stof eugenol kan bijzonder gunstig zijn voor de lever. Eén dierstudie voedde ratten met leververvetting mengsels die ofwel kruidnagelolie ofwel eugenol bevatten. Beide mengsels verbeterden de leverfunctie en zorgden voor vermindering van ontsteking en oxidatieve stress (18). Een ander dieronderzoek toonde aan dat de eugenol die in kruidnagels werd gevonden, hielp bij het omkeren van tekenen van levercirrose, oftewel littekenvorming in de lever (2). Helaas is het onderzoek naar de leverbeschermende effecten van kruidnagel en eugenol bij de mens beperkt. Echter, een kleine studie wees uit dat inname van een eugenolsupplement gedurende 1 week zorgde voor afname van het niveau van glutathion-S-transferases (GST), een familie van enzymen die betrokken zijn bij de ontgifting die vaak een marker van leverziekte is (1920). Kruidnagels zijn ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van leveraandoeningen doordat ze oxidatieve stress helpen verminderen (21). Eugenol is in hoge hoeveelheden echter wel giftig. Een casestudy bij een 2-jarig jongetje toonde aan dat 5-10 ml kruidnagelolie ernstige leverschade veroorzaakte (22).

Kortom: Sommige studies tonen aan dat kruidnagels en de verbindingen die ze bevatten, kunnen helpen om oxidatieve stress te verminderen en de lever te beschermen.

6. Kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel
Onderzoek toont aan dat de verbindingen die in kruidnagels worden gevonden, kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Uit een dieronderzoek bleek dat kruidnagelextract helpt de bloedsuikerspiegel bij muizen met diabetes te matigen (3). In een andere reageerbuis- en dierstudie werd gekeken naar de effecten van kruidnagelextract en nigericine, een verbinding die wordt aangetroffen in kruidnagels, zowel op menselijke spiercellen als bij muizen met diabetes. Kruidnagel en nigericine bleken de opname van suiker uit het bloed in de cellen en de afscheiding van insuline te verhogen en de functie van insulineproducerende cellen te verbeteren (23). Insuline is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van suiker uit je bloed naar je cellen. Een goede insulinewerking is essentieel voor het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. In combinatie met een evenwichtig dieet kunnen kruidnagels helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Kortom: Reageerbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat de verbindingen in kruidnagels de insulineproductie kunnen helpen bevorderen en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen.

7. Kan de gezondheid van de botten bevorderen
Een lage botmassa is een aandoening die alleen al in de Verenigde Staten naar schatting 43 miljoen oudere volwassenen treft (24). Het kan leiden tot de ontwikkeling van osteoporose, wat het risico op botbreuken kan verhogen. In dierstudies is aangetoond dat sommige van de verbindingen in kruidnagels bijdragen aan het behoud van botmassa. Zo bleek uit een dierstudie dat kruidnagelextract met een hoog eugenolgehalte verschillende markers van osteoporose verbeterde en de botdichtheid en -sterkte verhoogde (25). Kruidnagels zijn ook rijk aan mangaan en leveren een indrukwekkende 30% van de ADH in slechts 1 theelepel (2 gram) gemalen kruidnagel (4). Mangaan is een mineraal dat betrokken is bij de vorming van botten en ongelooflijk belangrijk is voor de botgezondheid. Een dierstudie wees uit dat het innemen van mangaansupplementen gedurende 12 weken de botdichtheid en botgroei verhoogde (26). Het huidige onderzoek naar de effecten van kruidnagel op de botmassa is echter meestal beperkt tot dier- en reageerbuisstudies. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe het de botvorming bij de mens kan beïnvloeden.

Kortom: Dierstudies tonen aan dat kruidnagelextract en mangaan kunnen helpen bij het verhogen van de botmineralendichtheid. Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.

8. Kan maagzweren verminderen
Sommige onderzoeken geven aan dat de verbindingen die in kruidnagels worden gevonden, kunnen helpen bij de behandeling van maagzweren. Maagzweren zijn pijnlijke zweren in de maagwand, twaalfvingerige darm of slokdarm. Ze worden meestal veroorzaakt door een afname van de beschermende bekleding van de maag, die te wijten is aan factoren zoals stress, infecties en genetische aanleg (27). In een dierstudie werd aangetoond dat etherische olie uit kruidnagels de productie van maagslijm verhoogt (28). Het maagslijm werkt als een barrière en helpt erosie van het maagslijmvlies door spijsverteringszuren te voorkomen (29). Een andere dierlijke studie wees uit dat kruidnagelextract hielp bij de behandeling van maagzweren en toonde effecten die vergelijkbaar zijn met die van verschillende medicijnen tegen maagzweren (30). Ook al lijken de effecten van kruidnagels (en de stofjes erin) op maagzweren veelbelovend; er zijn wel verdere studies nodig naar de effecten bij de mens.

Kortom: Sommige dierstudies tonen aan dat kruidnagelextract en kruidnagelolie de productie van maagslijm kunnen verhogen en bescherming kunnen bieden tegen maagzweren. Er is wel meer onderzoek bij de mens nodig.

Om te onthouden
Kruidnagels hebben veel potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel en het tegengaan van bacteriegroei. Zoals bij veel gezonde voedingsmiddelen zijn ze het meest effectief wanneer ze als onderdeel in een gezond en evenwichtig dieet worden gebruikt. Probeer eens een paar keer per week wat kruidnagel aan je maaltijd toe te voegen. Gemalen kruidnagel is gemakkelijk te verwerken in veel gerechten. Het geeft een warme, kenmerkende smaak aan desserts, curry’s of chutneys. Je kunt ook hele kruidnagels in kokend water laten sudderen gedurende 5-10 minuten om een kalmerend kopje kruidnagelthee van te zetten. Kruidnagels zijn heerlijk en kunnen veel positieve effecten hebben op de gezondheid (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.