De voedingswaarde van kruidnagel

Voedingswaardetabel van kruidnagel per 100 gram:

Per 100 g / mlKruidnagelADH
kcal27413,70%
Kj114513,63%
Water (g)9,870,49%
Eiwit (g)5,9710,66%
Koolhydraten (g)65,5325,20%
Suiker (g)2,38
Vet (g)1318,57%
Verzadigd (g)3,952
E.O.V. (g)1,393
M.O.V. (g)3,606
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)33,996,86%
A (mg)00,00%
B1 (mg)0,15814,36%
B2 (mg)0,2214,67%
B3 (mg)1,569,75%
B5 (mg)0,50910,18%
B6 (mg)0,39126,07%
B11 / Foliumzuur  (ug)258,33%
B12 (ug)00,00%
C (mg)0,20,27%
D (ug)00,00%
E (mg)8,8288,20%
Vitamine K (ug)141,8118,17%
Natrium (mg)27727,70%
Kalium (mg)102029,14%
Calcium (mg)63263,20%
Fosfor (mg)10413,00%
IJzer (mg)11,83147,88%
Jodium (ug)00,00%
Magnesium (mg)25986,33%
Koper (mg)0,36840,89%
Selenium (ug)7,213,09%
Zink (mg)2,3215,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kruidnagel
De kruidnagel vormt de bloemknoop van de kruidnagelboom. De boom komt oorspronkelijk uit de Molukken. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen. Het steeltje van de knop blijft aan de kruidnagel vastzitten. Hierdoor lijken kruidnagels wel wat op kleine spijkertjes. De smaak is zeer uitgesproken en sterk en daarom wordt het specerij enkel gebruikt om aroma af te geven aan een gerecht. Kruidnagels worden nooit als geheel bereid of gegeten.

Meer dan 60% van alle kruidnagels worden in Indonesië geoogst. Een groot deel van de opbrengst is voor het land zelf. In Indonesië is het een gebruik om kruidnagel te verwerken in sigaretten.
Het klimaat In Indonesië is erg geschikt, want kruidnagelbomen houden van een tropisch zeeklimaat. Ook in Madagaskar en Tanzania worden kruidnagels geteeld.

Verkrijgbaar
Kruidnagels zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. Ze worden in zakjes verkocht. Ook op de markt, bij toko’s en gespecialiseerde winkels vind je kruidnagels. Koop er niet teveel van, want hoewel kruidnagels lang goed blijven heb je er per gerecht maar één of twee van nodig. Bewaar kruidnagels bij voorkeur in een glazen of stenen potje.

Toepassing
Kruidnagels worden voornamelijk ingezet bij stoofgerechten en zo meegekookt met de ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan sudderlappen of wild. Ook bij groenten die lang moeten koken zorgt kruidnagel voor een lekkere smaak, zoals in rode kool. Bij het opdienen worden de kruidnagels verwijderd. Gemalen kruidnagels vormen ook een onderdeel in specerijenmengsels zoals kerrie en koek- en speculaaskruiden. In voedingsmiddelen als bisschopswijn, glühwein en Friese nagelkaas worden ook kruidnagels verwerkt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: