web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kruidnagel

De voedingswaarde van kruidnagel

Voedingswaardetabel van kruidnagel per 100 gram:

Per 100 g / ml Kruidnagel ADH
kcal 274 13,70%
Kj 1145 13,63%
Water (g) 9,87 0,49%
Eiwit (g) 5,97 10,66%
Koolhydraten (g) 65,53 25,20%
Suiker (g) 2,38
Vet (g) 13 18,57%
Verzadigd (g) 3,952
E.O.V. (g) 1,393
M.O.V. (g) 3,606
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 33,9 96,86%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,158 14,36%
B2 (mg) 0,22 14,67%
B3 (mg) 1,56 9,75%
B5 (mg) 0,509 10,18%
B6 (mg) 0,391 26,07%
B11 / Foliumzuur  (ug) 25 8,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0,2 0,27%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 8,82 88,20%
Vitamine K (ug) 141,8 118,17%
Natrium (mg) 277 27,70%
Kalium (mg) 1020 29,14%
Calcium (mg) 632 63,20%
Fosfor (mg) 104 13,00%
IJzer (mg) 11,83 147,88%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 259 86,33%
Koper (mg) 0,368 40,89%
Selenium (ug) 7,2 13,09%
Zink (mg) 2,32 15,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kruidnagel
De kruidnagel vormt de bloemknoop van de kruidnagelboom. De boom komt oorspronkelijk uit de Molukken. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen. Het steeltje van de knop blijft vastzitten aan de kruidnagel. Hierdoor lijken kruidnagels wel wat op kleine spijkertjes. De smaak is sterk en zeer uitgesproken en daarom wordt deze specerij in gerechten alleen gebruikt om aroma af te geven. Kruidnagels worden nooit in hun geheel bereid of gegeten.

Meer dan 60% van alle kruidnagels worden in Indonesië geoogst. Een groot deel van de opbrengst is voor het land zelf. In Indonesië worden kruidnagels namelijk verwerkt in sigaretten. Het tropische zeeklimaat van Indonesië is erg geschikt voor kruidnagelbomen. Ook in Madagaskar en Tanzania worden kruidnagels geteeld.

Verkrijgbaar
Kruidnagels worden in elke supermarkt in zakjes verkocht. Ook op de markt, bij toko’s en in gespecialiseerde winkels vind je kruidnagels. Koop er niet te veel tegelijk, want kruidnagels blijven lang goed en per gerecht heb je er maar één of twee nodig. Bewaar kruidnagels bij voorkeur in een glazen of stenen potje.

Toepassing
Kruidnagels worden voornamelijk gebruikt bij stoofgerechten en meegekookt met de andere ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan sudderlappen of wild. Ook bij groenten die lang moeten koken, zorgt kruidnagel voor een lekkere smaak, zoals in rode kool. Bij het opdienen worden de kruidnagels verwijderd. Gemalen kruidnagels vormen ook een onderdeel in specerijenmengsels zoals in kerrie en in koek- en speculaaskruiden. In voedingsmiddelen als bisschopswijn, glühwein en Friese nagelkaas worden ook kruidnagels verwerkt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: