Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van karwij

De voedingswaarde van karwij

Voedingswaardetabel van karwij per 100 gram:

Per 100 g / ml Karwij ADH*
kcal 333 16,65%
Kj 1393 16,58%
Water (g) 9,87 0,49%
Eiwit (g) 19,77 35,30%
Koolhydraten (g) 49,9 19,19%
Suiker (g) 0,64
Vet (g) 14,59 20,84%
Verzadigd (g) 0,62
E.O.V. (g) 7,125
M.O.V. (g) 3,272
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 38 108,57%
A (mg) 0,36 40,00%
B1 (mg) 0,383 34,82%
B2 (mg) 0,379 25,27%
B3 (mg) 3,606 22,54%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,36 24,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg) 21 28,00%
D (ug)
E (mg) 2,5 25,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 17 1,70%
Kalium (mg) 1351 38,60%
Calcium (mg) 689 68,90%
Fosfor (mg) 568 71,00%
IJzer (mg) 16,23 202,88%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 258 86,00%
Koper (mg) 0,91 101,11%
Selenium (ug) 12,1 22,00%
Zink (mg) 5,5 36,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over karwij
Karwij of kummel is een tweejarige plant en behoort tot de schermbloemigen, net als bijvoorbeeld komijn, anijs, venkel en dille. Karwij komt voor in het wild, maar wordt ook gekweekt. Vooral in bermen loop je de kans deze plant tegen te komen. In Nederland wordt karwij dan ook wel ‘wilde komijn’ genoemd. In mei en juni bloeit de plant uitbundig met witte, schermvormige bloemen. Ze zijn dan moeilijk over het hoofd te zien.

Het zaad van de plant wordt in de keuken gebruikt als specerij. De uitgebloeide bloemen worden geoogst en in bossen gedroogd. Als je de bossen vervolgens uitschudt, vallen de zaadjes eruit. Karwij lijkt wel wat op komijn en deze twee worden nog wel eens door elkaar gehaald. Karwij is daarentegen veel sterker van smaak en de zaden zijn iets meer gebogen van vorm.

Karwijzaad wordt al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gebruikt. Het werkt verlichtend bij maagklachten en wekt de eetlust op.

Verkrijgbaar
Karwij is minder goed verkrijgbaar dan andere kruiden en specerijen. In gespecialiseerde kruidenwinkels en bij supermarkten met een uitgebreid assortiment kom je zakjes karwijzaad tegen.

Toepassing
Vooral in de Duitse en Australische keukens wordt het veel gebruikt. In andere landen heeft komijn de voorkeur. In gerechten is karwijzaad prima te vervangen door komijn. Gebruik wel de helft van de hoeveelheid, want karwij heeft een veel sterkere smaak. Karwij smaakt lekker bij venkel en in mediterrane en oosterse gerechten. Denk aan roerbakgerechten, soepen, hartig brood, stoofschotels en couscousgerechten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.