web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kaneel

De voedingswaarde van kaneel

Voedingswaardetabel van kaneel per 100 gram:

Per 100 g Kaneel ADH*
kcal 316 15,80%
Kj 1326 15,79%
Water (g) 10 0,50%
Eiwit (g) 4 7,14%
Koolhydraten (g) 56 21,54%
Suiker (g)
Vet (g) 3 4,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 24,4 69,71%
A (mg) 0,03 3,33%
B1 (mg) 0,77 70,00%
B2 (mg) 0,14 9,33%
B3 (mg) 1,3 8,13%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 28 37,33%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0,00%
Vitamine K (ug) 31,2 26,00%
Natrium (mg) 26 2,60%
Kalium (mg) 500 14,29%
Calcium (mg) 1228 122,80%
Fosfor (mg) 60 7,50%
IJzer (mg) 38,1 476,25%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 61 20,33%
Koper (mg) 0,46 51,11%
Selenium (ug) 15 27,27%
Zink (mg) 1,97 13,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kaneel
Kaneel is een populaire specerij die in bijna iedere keuken wel te vinden is. Er zijn verschillende soorten kaneel, maar de twee meest bekende zijn cassia en ceylon. Beide soorten zijn afkomstig van de kaneelboom, Cinnamomum. De soort Cinnamomum zeylanicum, ook wel “echte” of Ceylon kaneel genoemd, heeft een subtiele en warme smaak. Cinnamomum cassia heeft een scherpere en iets bittere smaak. Ook de kleur verschilt, Ceylon kaneel is lichtbruin en Cassia dieprood. Ceylon heeft een mildere smaak in vergelijking met cassia. In de meeste supermarkten ligt de goedkopere cassia. Je kunt het verschil zien door de volgende kenmerken: cassia is een wat dikker stokje die aan twee kanten naar binnen krult, terwijl ceylonkaneel wat fijner is en als een soort spiraal opkrult. Cassia bevat een giftige stof coumarine die voor verschillende gezondheidsklachten kan zorgen als je er te veel van binnen krijgt. In ceylon is deze stof nauwelijks aanwezig.

Herkomst
Kaneel zijn de gedroogde, opgekrulde binnenbasten van de kaneelboom. Cassia komt uit China, wordt op grote schaal geproduceerd, is goedkoper en van mindere kwaliteit dan ceylon. Ceylon komt uit Sri Lanka en Zuid-India en wordt beschouwd als het ‘echte kaneel’. De naam ceylon kaneel is een verwijzing naar het land Sri Lanka, dat tot 1972 Ceylon heette. Het wordt al duizenden jaren gebruikt. Sinds de VOC-handel en de handel in specerijen zijn specerijen zoals kaneel ook in Europa gemeengoed geworden.

Verkrijgbaar
Kaneel is in iedere supermarkt en toko te koop. Als je op zoek bent naar de ‘echte’ ceylon kaneel lees dan goed de etiketten.

Toepassing
Kaneel is heel populair in zoete recepten zoals snoepgoed, desserts, cake, taart, koek, ijs, kaneelbrood en chutney’s. Daarnaast wordt het in kleinere hoeveelheden in hartige bereidingen gebruikt, zoals curry’s. Ook is het lekker om (warme) dranken en smoothies ermee op smaak te brengen. Veel verpakte kruidentheeën (infusies) bevatten kaneel. Je kunt ook etherische kaneelolie kopen, die heel geconcentreerd is en medicinale werkingen kan hebben.

Weetjes/Wist je dat?

  • Ceylonthee niets te maken heeft met ceylon kaneel? Behalve dat ze beide uit Sri Lanka (voormalig Ceylon) komen.
  • De naam kaneel is afgeleid van het Latijnse ‘canella’, wat ‘stokje’ betekent?
  • Een snufje kaneel in de koffie erg lekker kan zijn?
  • Kaneel vroeger ook in parfum werd verwerkt?

Wetenschappelijke informatie over kaneel
De unieke eigenschappen van deze specerij komen voort uit de essentiële oliën en verbindingen, waarvan cinnamaldehyde de bekendste is (1, 2, 3). Cassiakaneel is afkomstig van de Cinnamomum cassia boom, ook wel Cinnamomum aromaticum genoemd. Het is afkomstig uit Zuid-China en staat ook bekend als Chinese kaneel. Er zijn echter verschillende varianten die nu op grote schaal worden geteeld in Oost- en Zuid-Azië (4). Cassiakaneel wordt beschouwd als een lagere kwaliteit. Het is zeer goedkoop en is het type dat wereldwijd het meest geconsumeerd wordt. Bijna alle kaneel die in de supermarkten wordt verkocht betreft de cassiavariant. Cassia wordt al lang gebruikt in de keuken en in de traditionele Chinese geneeskunde. Ruwweg 95% van de olie is cinnamaldehyde, wat cassia een zeer sterke, kruidige smaak geeft (5).

Ceylon, of “echte kaneel”, is inheems in Sri Lanka en de zuidelijke delen van India. Het is gemaakt van de binnenste bast van de Cinnamomum zeylanicum (ook wel Cinnamomum verum genoemd). Ongeveer 50-63% van de essentiële olie is cinnamaldehyde, wat vrij laag is in vergelijking met Cassia. Dit verklaart de mildere geur en smaak (5).

Geen enkel onderzoek heeft de gezondheidsvoordelen van Ceylon en cassiakaneel vergeleken. Aan de andere kant is cassia gebruikt in verschillende studies van mensen met en zonder type 2 diabetes. De meeste daarvan hebben een aanzienlijke verlaging van de vastenbloedsuikerspiegel waargenomen binnen enkele maanden na gebruik (6, 7, 8). In een overzicht van 16 eerdere studies naar de behandeling van diabetes werden veelbelovende resultaten gevonden voor Ceylon poeder dat als supplement werd gebruikt (9). Zowel de Ceylon- als de cassiavariëteit lijken een anti-diabetische en bloedsuikerverlagende werking te hebben.

Coumarine is een verbinding die van nature voorkomt in verschillende plantensoorten en kan daarom in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Bij knaagdieren is het bekend dat coumarine nier-, lever- en longbeschadigingen veroorzaakt. Het kan zelfs kanker veroorzaken. Bij mensen zijn er vergelijkbare effecten waargenomen (10, 11). De veilige maximale dagelijkse inname van coumarine was vroeger 0,5 mg/kg lichaamsgewicht, maar inmiddels dat teruggebracht tot 0,1 mg/kg (12). Cassia kaneel, maar niet Ceylon, is een zeer rijke bron van coumarine. Cassia bevat ongeveer 1% coumarine, terwijl Ceylon slechts 0,004% of 250 keer minder bevat. Dit is zo laag dat het vaak niet te detecteren is (13, 14). Het overschrijden van de veilige bovengrens voor coumarine is gemakkelijk mogelijk als je veel cassiakaneel gebruikt. Dit is al het geval bij slechts 1-2 theelepels. Overdrijf de inname van cassiakaneel dus beslist niet!

Zoals reeds aangehaald wordt kaneelaldehyde verantwoordelijk geacht voor het grootste deel van de gezondheidseffecten van kaneel (15). Kaneel bevat grote hoeveelheden zeer krachtige polyfenol antioxidanten (16, 17, 18, 19). In een studie die de antioxidant activiteit van 26 kruiden vergeleek, kwam kaneel als winnaar uit de bus en stond zelfs hoger dan “superfoods” zoals knoflook en oregano (20). De antioxidanten in kaneel hebben een ontstekingsremmende werking, wat het risico op ziekte kan verlagen (21, 22). Kaneel kan enkele belangrijke risicofactoren voor hartziekten verbeteren, waaronder cholesterol, triglyceriden en bloeddruk (23, 24, 17). Van kaneel is aangetoond dat het de gevoeligheid voor het hormoon insuline aanzienlijk verhoogt (25, 26). Daarbij is aangetoond dat kaneel de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagt, met een krachtig anti-diabetisch effect bij 1-6 gram of 0,5-2 theelepels per dag (27, 28, 29, 30, 31, 32, 33). Kaneel kan mogelijk neurodegeneratieve ziekten tegengaan. Uit dierstudies blijkt dat kaneel tot verschillende verbeteringen kan leiden voor de ziekte van Alzheimer en Parkinson, maar het ontbreekt echter op dit moment aan menselijk onderzoek (34, 35, 36, 37). Dier- en proefbuisonderzoeken geven aan dat kaneel een beschermende werking kan hebben tegen kanker (38, 39, 40, 41, 42, 43, 44). Cinnamaldehyde heeft antischimmel- en antibacteriële eigenschappen, die infecties kunnen verminderen en helpen bij het bestrijden van tandbederf en slechte adem (45, 46 47, 48). Reageerbuis studies hebben aangetoond dat kaneel kan helpen bij de bestrijding van HIV-1, het belangrijkste type HIV-virus bij de mens. Menselijke studies zijn nodig om deze effecten te bevestigen. HIV is een virus dat je immuunsysteem langzaam afbreekt, wat uiteindelijk kan leiden tot AIDS, als het niet wordt behandeld. Van kaneel uit Cassia-variëteiten wordt gedacht dat het helpt in de strijd tegen HIV-1, de meest voorkomende stam van het HIV-virus bij de mens (49, 50). Een laboratoriumonderzoek naar HIV-geïnfecteerde cellen toonde aan dat kaneel de meest effectieve behandeling was van alle 69 onderzochte medicinale planten (51). Volgens een recente studie kan het gebruik van kaneel de ernst en frequentie van migraine verminderen, door de productie van verschillende stoffen die geassocieerd zijn met de hoofdpijnklachten te verminderen (52).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: