De voedingswaarde van dille

Voedingswaardetabel van dille per 100 gram:

Per 100 g / mlDilleADH*
kcal432,15%
Kj1802,14%
Water (g)85,954,30%
Eiwit (g)3,466,18%
Koolhydraten (g)7,022,70%
Suiker (g)
Vet (g)1,121,60%
Verzadigd (g)0,06
E.O.V. (g)0,802
M.O.V. (g)0,095
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)2,16,00%
A (mg)
B1 (mg)0,0585,27%
B2 (mg)0,29619,73%
B3 (mg)1,579,81%
B5 (mg)0,3977,94%
B6 (mg)0,18512,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)15050,00%
B12 (ug)
C (mg)85113,33%
D (ug)00,00%
E (mg)1,717,00%
Vitamine K (ug)00,00%
Natrium (mg)00,00%
Kalium (mg)73821,09%
Calcium (mg)20820,80%
Fosfor (mg)668,25%
IJzer (mg)6,5982,38%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)5518,33%
Koper (mg)0,14616,22%
Selenium (ug)
Zink (mg)0,916,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over dille
Dille is een keukenkruid wat vers wordt gebruikt. Het is een eenjarige plant behorend tot de schermbloemenfamilie. Ook venkel en kervel stammen hiervan af. Deze groeien met dezelfde fijne, naaldachtige blaadjes. Dille dient elk jaar opnieuw gezaaid te worden. De plant wordt maximaal 1.20 m hoog.
In Nederland is dille algemeen bekend, maar het kruid is vooral populair in Scandinavië. Daar wordt het gecombineerd met vis en andere fijne kruiden. Het zaad kan ook worden gedroogd en gebruikt worden om smaak af te geven in gevulde weckpotten. Denk aan komkommers en augurken.

In de kruidengeneeskunde wordt dille ingezet om winderigheid tegen te gaan en als natuurlijk slaapmiddel. Een kopje sterk getrokken dillethee kan de slaap bevorderen.

Verkrijgbaar
Dille is in elke supermarkt verkrijgbaar. Je vindt het kruid soms in potjes met aarde, maar meestal in bakjes bij het koelschap. Verwerk het kruid binnen een paar dagen. Bij de afdeling met gedroogde kruiden is soms dillezaad verkrijgbaar.

Toepassing
Dille dient vers aan een gerecht toe te worden gevoegd. Gekookte of verwarmde dille verliest veel smaak en aroma. Dille combineert goed met visgerechten, vooral met zalm. Ook groenten krijgen meer smaak met een takje dille. De combinatie met witlof is erg lekker. Door zijn frisheid is dille ook goed in te zetten in sauzen en smeersels op basis van zuivel. Denk aan tzatziki of kruidenboter. Olie en azijn ontwikkelen een krachtig aroma dankzij wat takjes dille.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: