Voedingswaardetabel van dille per 100 gram:
Per 100 g / ml | Dille | ADH* |
kcal | 43 | 2,15% |
Kj | 180 | 2,14% |
Water (g) | 85,95 | 4,30% |
Eiwit (g) | 3,46 | 6,18% |
Koolhydraten (g) | 7,02 | 2,70% |
Suiker (g) | ||
Vet (g) | 1,12 | 1,60% |
Verzadigd (g) | 0,06 | |
E.O.V. (g) | 0,802 | |
M.O.V. (g) | 0,095 | |
Omega 6 (g) | 0 | |
Omega 3 (g) | 0 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Vezels (g) | 2,1 | 6,00% |
A (mg) | ||
B1 (mg) | 0,058 | 5,27% |
B2 (mg) | 0,296 | 19,73% |
B3 (mg) | 1,57 | 9,81% |
B5 (mg) | 0,397 | 7,94% |
B6 (mg) | 0,185 | 12,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 150 | 50,00% |
B12 (ug) | ||
C (mg) | 85 | 113,33% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 1,7 | 17,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 0 | 0,00% |
Kalium (mg) | 738 | 21,09% |
Calcium (mg) | 208 | 20,80% |
Fosfor (mg) | 66 | 8,25% |
IJzer (mg) | 6,59 | 82,38% |
Jodium (ug) | ||
Magnesium (mg) | 55 | 18,33% |
Koper (mg) | 0,146 | 16,22% |
Selenium (ug) | ||
Zink (mg) | 0,91 | 6,07% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over dille
Dille is een vers te gebruiken keukenkruid. Het is een eenjarige plant behorend tot de schermbloemenfamilie. Ook venkel en kervel stammen hiervan af. Dat is ook te zien aan de groei met dezelfde fijne, naaldachtige blaadjes. Dille moet je ieder jaar opnieuw zaaien. De plant wordt maximaal 1.20 m hoog. In Nederland is dille algemeen bekend, maar het kruid is vooral populair in Scandinavië. Daar wordt het gecombineerd met vis en andere fijne kruiden. Ook dillezaad wordt gebruikt, bijvoorbeeld om smaak af te geven in gevulde weckpotten. Denk aan augurken.
In de kruidengeneeskunde wordt dillezaad ingezet om winderigheid tegen te gaan en als natuurlijk slaapmiddel. Een kopje sterk getrokken dillethee kan de slaap bevorderen.
Verkrijgbaar
Dille is in elke supermarkt verkrijgbaar. Je vindt het kruid soms in potjes met aarde, maar meestal in bakjes in het koelschap. Verwerk het kruid binnen een paar dagen. Dillezaad is vaak te koop als gedroogd kruid.
Toepassing
Dille moet je altijd vers gebruiken en kook of verwarm het nooit mee, want dan verliest het bijna alle smaak en aroma. Dille combineert goed met visgerechten, vooral met zalm. Ook groenten en salades krijgen meer smaak met een takje dille. De combinatie met witlof is bijvoorbeeld erg lekker. Door zijn frisheid is dille ook goed in te zetten in sauzen en smeersels op basis van zuivel. Denk aan tzatziki of kruidenboter. Olie en azijn ontwikkelen een krachtig aroma dankzij wat takjes dille.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: