De voedingswaarde van kappertjes

Voedingswaardetabel van kappertjes per 100 gram:

Per 100 grKappertjesADH*
kcal231,15%
Kj961,14%
Water (g)83,854,19%
Eiwit (g)2,364,21%
Koolhydraten (g)4,891,88%
Suiker (g)0,41
Vet (g)0,861,23%
Verzadigd (g)0,233
E.O.V. (g)0,063
M.O.V. (g)0,304
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)3,29,14%
A (mg)0,1415,56%
B1 (mg)0,0181,64%
B2 (mg)0,1399,27%
B3 (mg)0,6524,08%
B5 (mg)0,0270,54%
B6 (mg)0,2315,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)4,35,73%
D (ug)
E (mg)0,888,80%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)2348234,80%
Kalium (mg)401,14%
Calcium (mg)404,00%
Fosfor (mg)101,25%
IJzer (mg)1,6720,88%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)3311,00%
Koper (mg)0,37441,56%
Selenium (ug)1,22,18%
Zink (mg)0,322,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kappertjes
Kappertjes zijn kleine bloemknopjes van de kappertjesplant. Deze plant komt voor in Mediterrane landen en groeit op muren en tussen de rotsen. In Europa met name in Frankrijk, Spanje en Italië. Vanuit de Arabische cultuur zijn kappertjes in Europa terecht gekomen.

Kappertjes worden na de oogst, van mei t/m augustus, in zout water en azijn gelegd. Hierdoor ontstaat de kenmerkende smaak. Friszuur en met weinig andere voedingsmiddelen te vergelijken.
Een kappertje wat door blijft groeien en bevrucht wordt, verandert in een bes. Deze bessen kunnen ook ingemaakt worden en staan bekend als de kapperappel. Deze zijn groter van vorm  met een steeltje eraan. Deze soort treffen we vooral in Zuid-Europa aan. De smaak is minder intens dan van de bloemknop.

Verkrijgbaar
Kappertjes zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. De kapperappel vind je vooral in Mediterrane winkels. 

Toepassing
In Italië zijn kappertjes volledig ingeburgerd en worden ze standaard geserveerd bij vele gerechten. Een traditioneel gerecht met kappertjes is de vitello tonnato. Dit zijn dunne plakjes gebraden kalfsvlees met een tonijnmayonaise. Kappertjes worden ook regelmatig ingezet bij de garnering van pizza’s als friszuur component. Ook smaken ze goed bij eiergerechten en vis. Gebruik er niet teveel van, dat overheerst de smaak. Door de grootte van de kapperappel is deze ook geschikt om te serveren bij de borrelplank.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: