Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van guave

De voedingswaarde van guave

Voedingswaardetabel van guave per 100 gram:

Per 100 g Guave ADH*
kcal 75 3,75%
Kj 317 3,77%
Water (g) 80,8 4,04%
Eiwit (g) 2,6 4,64%
Koolhydraten (g) 10,9 4,19%
Suiker (g) 8,9
Vet (g) 1 1,43%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 5,3 15,14%
A (mg) 0,062 6,89%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 1,1 6,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,11 7,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 228 304,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,00%
Vitamine K (ug) 2,6 2,17%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 417 11,91%
Calcium (mg) 18 1,80%
Fosfor (mg) 40 5,00%
IJzer (mg) 0,3 3,75%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 22 7,33%
Koper (mg) 0,23 25,56%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,23 1,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over guave

De guave is in Nederland een vrij onbekende, tropische vrucht. Hij heeft qua uiterlijk wat weg van een mix van een appel en een peer. De schil is groenig met roze vlekjes en is wat bobbelig. Het vruchtvlees kan verschillende kleuren hebben, van wit tot donkerrood. De vrucht is zacht en sappig, soms wat korrelig. De smaak lijkt wat op die van peer of aardbei.

Soort

Het fruit stamt af van de mirtefamilie. Dit is de verzamelnaam voor tweezaadlobbige planten. Een ander bekend lid is van deze familie is de eucalyptus. De guavestruik of -boom groeit behoorlijk breed en neemt daarmee veel plek in beslag. De stam krijgt een diameter van zo’n 30 cm en heeft een mooie roodbruine kleur.

Herkomst

De guave komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en is een typisch tropische vrucht. Ze worden dan ook alleen in de tropen of subtropen geteeld zoals in Thailand, Zuid-Amerika, Egypte en Afrika. Het klimaat in Europa is niet geschikt voor de guave. De vruchten komen dus altijd van ver.

Verkrijgbaar

Guave is niet heel bekend bij het Nederlandse publiek en daarom slecht te krijgen in de supermarkt. Je vindt de vruchten daarentegen wel bij toko’s, op de markt en bij gespecialiseerde groente- en fruitzaken. Guave is meer bekend als onderdeel van sappen en frisdranken dan als losse vrucht, alhoewel het daarbij vaak maar om een paar procent puur sap gaat.

Bewaren

Bewaar de guave, net als andere tropische vruchten, buiten de koelkast. Zo blijft hij een aantal dagen goed. In een koude omgeving stopt het rijpingsproces. Onrijpe vruchten kunnen een paar dagen narijpen op kamertemperatuur. Bij erg onrijpe exemplaren kan dit tot 3 weken duren! Een rijpe guave herken je doordat hij wat meegeeft als je hem zacht indrukt. Rijpe guaves smaken zoeter en voller. Onrijpe vruchten zijn vaak donkergroen. Als je een guave koopt, let er dan op dat de schil niet verschrompeld of beschimmeld is. Dan zijn de vruchten niet meer vers.

Toepassing

Je kunt guave uit de hand eten, maar er je kunt er ook compote of jam van maken. Lekker in de yoghurt. De schil is niet eetbaar, maar de vrucht schilt gemakkelijk. Guave is ook lekker in een fruitsalade, bij ijs, vleeswaren of als zoet accent bij kaas. Of als uitgeperst sap met wat citroen en kokoswater.

Wist je dat:

  • De guave zowel aan struiken als aan bomen (tot wel 10 meter hoog) groeit?
  • Guave pitloos kan zijn maar ook harde zaadjes kan bevatten? Deze zitten in een geleiachtige massa in de vrucht. De pitjes zijn eetbaar maar kunnen ook verwijderd worden.

Wetenschappelijke informatie over guave

Guaves zijn extreem rijk aan vitamine C. Eén guave bevat ruim tweemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C kan de weerstand verbeteren en de duur van verkoudheid verkorten (1, 2).

In de medische literatuur lees je vaak dat guave kan beschermen tegen diarree, diabetes, leveraandoeningen, kanker en ontstekingen (3). Nader onderzoek leert dat het hier vrijwel altijd gaat om extracten van het blad van de guave. Kijken we naar de guave zelf dan zien we dat deze vrucht met 5204 microgram per 100 gram de meeste lycopeen bevat van vrijwel alle soorten fruit. Lycopeen beschermt tegen cardiovasculaire ziekten, hoge bloeddruk en (prostaat)kanker (4, 5).

Verder bevat guave bijzonder veel vezels en antioxidanten, die bescherming kunnen bieden tegen oxidatie van LDL-cholesterol (6). Daarnaast zagen onderzoekers dat het dagelijks eten van guave de bloeddruk en triglyceriden kan verlagen en het ‘goede’ HDL-cholesterol tegelijk kan verhogen (7). Guave is arm aan calorieën en rijk aan vezels. Hierdoor verzadigt hij langere tijd en kan hierdoor bijdragen aan gewichtsafname.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Shaik-Dasthagirisaheb YB, Varvara G, Murmura G. Role of vitamins D, E and C in immunity and inflammation. Journal of biological regulators and homeostatic agents. 2013; 27(2):291-5.

(2) Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. The Cochrane database of systematic reviews. 2013;

(3) Gutiérrez RMP, Mitchell S, Solis RV. Psidium guajava: A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology Journal of Ethnopharmacology. 2008; 117(1):1-27.

(4) Cheng HM, Koutsidis G, Lodge JK, Ashor A, Siervo M, Lara J. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017; 257:100-108.

(5) Rowles JL, Ranard KM, Smith JW, An R, Erdman JW. Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Prostate cancer and prostatic diseases. 2017;

(6) Jimenez-Escrig A, Rincen M, Pulido R, Saura-Calixto F. Guava Fruit ( L.) as a New Source of Antioxidant Dietary Fiber J. Agric. Food Chem.. 2001; 49(11):5489-5493.

(7) Singh RB, Rastogi SS, Singh R, Ghosh S, Niaz MA. Effects of guava intake on serum total and high-density lipoprotein cholesterol levels and on systemic blood pressure The American Journal of Cardiology. 1992; 70(15):1287-1291.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.