Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van papaja

De voedingswaarde van papaja

Voedingswaardetabel van papaja per 100 gram:

Per 100 g / ml Papaja ADH*
kcal 45 2,25%
Kj 191 2,27%
Water (g) 87,2 4,36%
Eiwit (g) 0,6 1,07%
Koolhydraten (g) 9,9 3,81%
Suiker (g) 7,5
Vet (g) 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,2 3,43%
A (mg) 0,04 4,44%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,04 0,25%
B5 (mg) 0,2 4,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 1 0,33%
B12 (ug)
C (mg) 61 81,33%
D (ug)
E (mg) 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 5,8 4,83%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 150 4,29%
Calcium (mg) 20 2,00%
Fosfor (mg) 16 2,00%
IJzer (mg) 0,3 3,75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,08 8,89%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,3 2,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over papaja’s
De papaja is een echte tropische vrucht die steeds meer bekendheid krijgt in ons land. De smaak is zoet en sappig en is wat te vergelijken met meloen en mango. Papaja’s groeien vooral in Zuid-Amerika en worden samen met bananen en ander tropisch fruit naar ons land verscheept.

Herkomst en groeiwijze
Papaja’s zijn groene tot gele vruchten met boterzacht roze, geel tot oranje vruchtvlees en ze wegen ongeveer 500 gram. Midden in de vrucht vind je een verzameling zwarte zaadjes. Oorspronkelijk komt de papaja uit Mexico. Het is de vrucht van de meloenboom, die ongeveer 6 meter hoog wordt. De boom heeft een kale rechte stam en is bovenin dicht begroeid met mooie vingervorminge bladeren.

Onrijpe papaja’s zijn groen van kleur. Naar gelang het rijpingsproces vordert, verandert deze kleur en wordt de vrucht meer vlekkerig. Papaja’s bevatten geen vruchtzuren wat de kenmerkende zoete smaak oplevert.

Verkrijgbaar
De meeste papaja’s komen uit Brazilië en Ecuador. In de supermarkt zijn ze sporadisch verkrijgbaar. Bij toko’s heb je meer kans om een papaja aan te treffen. Verder wordt deze vrucht steevast verwerkt in blikken tropisch fruit.

Papaja’s zijn gevoelige vruchten voor de export en lopen geregeld kneuzingen op. Let er bij het kopen van papaja’s op dat de schil gaaf en glad is. Een gerimpelde schil betekent dat de vrucht haar beste tijd heeft gehad. Rijpe papaja’s zijn te herkennen aan een patroon van groene, gele en wat roodachtige kleuren. Wil je het fruit meteen verwerken, dan moet de vrucht wat meegeven als je er op drukt. Ook de zoete geur zegt veel over de rijpheid.

Bewaren
Een papaja blijft het langst goed in de koelkast, maar dit komt de smaak niet ten goede. Harde vruchten moeten nog wat narijpen. Dit kan het beste op kamertemperatuur. Stukjes papaja kunnen ook prima worden ingevroren.

Toepassing
Papaja is lekker in combinatie met andere tropische voedingsmiddelen. Zo combineert papaja heel goed met kokos en limoensap. Bijvoorbeeld in een smoothie of als ontbijt. Maar ook in een oosterse salade of in combinatie met vlees (als salsa) kan een papaja prima smaken. Een papaja leent zich uitstekend om te vullen met fruit of juist met een hartig mengsel.

Wist je dat:

  • Je de zaadjes van papaja kan drogen en kan gebruiken als peper?
  • Een papaja wel 6 kilo zwaar kan worden?
  • In andere landen onrijpe papaja’s als groente worden gegeten?
  • Te vroeg geoogste papaja’s niet meer narijpen?
  • De pitjes worden ingezet als middel tegen darmparasieten vanwege de laxerende werking?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van papaja
De oranje kleur van het vruchtvlees van de papaja komt door de provitamine A in de vorm van bètacaroteen. Deze stof kan de ogen beschermen tegen maculadegeneratie en cataract, ook wel grijze staar genoemd (1).

De flavonoïden in de zaden van de papaja zouden volgens wetenschappers preventief werken tegen kanker (2). De zaden van papaja werken ook anti-parasitair in het spijsverteringsstelsel (3). De zaden zijn zeker eetbaar, maar wel bitter van smaak.

Regelmatige consumptie van papaja’s kan het ontstaan van Alzheimer helpen voorkomen omdat het oxidatieve stress tegengaat (4). Interessant is dat de carotenen in papaja’s volgens onderzoekers beter opneembaar zijn dan uit veel ander fruit en zelfs beter dan uit groenten (5).

Onrijpe papaja is niet geschikt voor zwangere vrouwen vanwege de aanwezigheid van een witte substantie, ook wel ‘latex’ genoemd, die contracties kan veroorzaken bij zwangerschap (6).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Abdel-Aal E, Akhtar H, Zaheer K, Ali R. Dietary Sources of Lutein and Zeaxanthin Carotenoids and Their Role in Eye Health. Nutrients. 2013; 5(4):1169-1185.

2. Pathak N, Khan S, Bhargava A. Cancer chemopreventive effects of the flavonoid-rich fraction isolated from papaya seeds. Nutrition and cancer. 2014; 66(5):857-71.

3. Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. Journal of medicinal food. 2007; 10(1):194-6.

4. Barbagallo M, Marotta F, Dominguez LJ. Oxidative stress in patients with Alzheimer’s disease: effect of extracts of fermented papaya powder. Mediators of inflammation. 2015; 2015:624801.

5. Schweiggert RM, Kopec RE, Villalobos-Gutierrez MG. Carotenoids are more bioavailable from papaya than from tomato and carrot in humans: a randomised cross-over study. The British journal of nutrition. 2014; 111(3):490-8.

6. Adebiyi A, Adaikan PG, Prasad RN. Papaya (Carica papaya) consumption is unsafe in pregnancy: fact or fable? Scientific evaluation of a common belief in some parts of Asia using a rat model. The British journal of nutrition. 2002; 88(2):199-203.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.