Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van softijs

De voedingswaarde van softijs

Voedingswaardetabel van softijs per 100 gram:

Per 100 g Softijs ADH*
kcal 222 11,10%
Kj 930 11,07%
Water (g) 59,8 2,99%
Eiwit (g) 4,1 7,32%
Koolhydraten (g) 22,2 8,54%
Suiker (g) 21,2
Vet (g) 13 18,57%
Verzadigd (g) 7,48
E.O.V. (g) 3,49
M.O.V. (g) 0,45
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 91
Transvet (g)
Vezels (g) 0,7 2,00%
A (mg) 0,004 0,44%
B1 (mg) 0,049 4,45%
B2 (mg) 0,182 12,13%
B3 (mg) 0,095 0,59%
B5 (mg) 0,506 10,12%
B6 (mg) 0,048 3,20%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9 3,00%
B12 (ug) 0,5 17,86%
C (mg) 0,8 1,07%
D (ug) 0,7 7,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0,9 0,75%
Natrium (mg) 61 6,10%
Kalium (mg) 177 5,06%
Calcium (mg) 131 13,10%
Fosfor (mg) 116 14,50%
IJzer (mg) 0,21 2,63%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,52 3,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over softijs
Softijs is een wit, luchtig en zacht soort ijs dat veel wordt verkocht in snackbars, cafétaria’s en pretparken. Op deze plekken wordt een halffabricaat ijs in een ijsmachine aangemaakt op basis van poeder dat ook wel ‘softijsmix’ wordt genoemd. Aan een zak van 1 kg poeder met softijsmix wordt 2,25 liter water toegevoegd. De ingrediënten van softijsmix zijn: suiker, magere melkpoeder, boterolie, weipoeder, maltodextrine, stabilisator E466(i), stabilisator E450, stabilisator E401, emulgator E471, antiklontermiddel E551, aroma (vanilline) en kleurstof E160a (caroteen).

Een standaard softijsje heeft de smaak van vanille, maar vaak is er ook keuze uit aardbei, chocola en banaan. Tegenwoordig worden er vaak ook meer trendy smaken aangeboden zoals tropisch fruit en koffie.

Het is meestal mogelijk een softijsje te dippen. Veel voorkomende dips zijn discodip en krokante nootjesdip. De ingrediënten van een discodip zijn: suiker, tarwezetmeel, glucosesiroop, kleurstoffen E100, E120, E131 en glansmiddel E901 (bijenwas, kokosolie). De ingrediënten van de krokante nootjesdip zijn: suiker, rijst, hazelnoot, karamelsuiker en gemodificeerd zetmeel. Deze populaire dips verhogen de hoeveelheid suiker nog eens extra en zijn daarom alles behalve gezond.

Is softijs gezond?
Softijs bevat uiteindelijk 13% plantaardig en 26% melkvet. Het bestaat verder uit veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Er zit veel toegevoegde suiker in en kan kunstmatige ingrediënten bevatten. Softijs kan deel uitmaken van een gezonde, evenwichtige voeding als het af en toe en met mate gegeten wordt. Een ijsje op basis van yoghurt is al iets gezonder. Yoghurtijs kan een lager lactosegehalte hebben dan ijs en probiotische culturen bevatten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: