web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van softijs

De voedingswaarde van softijs

Voedingswaardetabel van softijs per 100 gram:

Per 100 g Softijs ADH*
kcal 222 11,10%
Kj 930 11,07%
Water (g) 59,8 2,99%
Eiwit (g) 4,1 7,32%
Koolhydraten (g) 22,2 8,54%
Suiker (g) 21,2
Vet (g) 13 18,57%
Verzadigd (g) 7,48
E.O.V. (g) 3,49
M.O.V. (g) 0,45
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 91
Transvet (g)
Vezels (g) 0,7 2,00%
A (mg) 0,004 0,44%
B1 (mg) 0,049 4,45%
B2 (mg) 0,182 12,13%
B3 (mg) 0,095 0,59%
B5 (mg) 0,506 10,12%
B6 (mg) 0,048 3,20%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9 3,00%
B12 (ug) 0,5 17,86%
C (mg) 0,8 1,07%
D (ug) 0,7 7,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0,9 0,75%
Natrium (mg) 61 6,10%
Kalium (mg) 177 5,06%
Calcium (mg) 131 13,10%
Fosfor (mg) 116 14,50%
IJzer (mg) 0,21 2,63%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,52 3,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over softijs
Softijs is een witte, luchtige en zachte soort ijs dat veel wordt verkocht in snackbars, cafétaria’s en pretparken. Op deze plekken wordt dit halffabricaat ijs in een ijsmachine vers aangemaakt op basis van een poeder dat ook wel ‘softijsmix’ wordt genoemd. Bij een zak van 1 kg poeder met softijsmix wordt 2,25 liter water toegevoegd. Soms bevatten de zakken 2 kg en is het advies om dit aan te lengen met 5 liter water. De ingrediënten van softijsmix zijn suiker, magere melkpoeder, boterolie, weipoeder, maltodextrine, stabilisator E466(i), stabilisator E450, stabilisator E401, emulgator E471, antiklontermiddel E551, aroma (vanilline) en kleurstof E160a (caroteen). Het softijs bevat meestal uiteindelijk 13% en 26% melkvet. Normaal gezien heeft een standaard softijsje de smaak van vanille, maar vaak is er ook keuze uit aardbei, chocola en banaan. Tegenwoordig worden er op sommige locaties ook nieuwere smaken aangeboden zoals tropisch fruit en koffie.

Van oudsher bestaat er de keuze om het softijsje te dippen, veelvoorkomende dips zijn discodip en Krokante nootjesdip. De ingrediënten van een discodip zijn: suiker, tarwezetmeel, glucosesiroop, kleurstoffen E100, E120, E131 en glansmiddel E901 (bijenwas, kokosolie). De ingrediënten van de krokante nootjesdip zijn: suiker, rijst, hazelnoot, karamel suiker en gemodificeerd zetmeel. Hoewel de dips populair zijn, verhogen ze de hoeveelheid suiker en zijn daarom alles behalve gezond.

Is softijs gezond?
Softijs bevat veel calorieën terwijl het weinig voedingsstoffen bevat. Het bevat verder veel toegevoegde suiker en kan kunstmatige ingrediënten bevatten. Softijs kan deel uitmaken van een gezonde, evenwichtige voeding als het af en toe en met mate gegeten wordt. Een gezondere keuze is ijs op basis van yoghurt. Yoghurtijs kan een lager lactosegehalte hebben dan ijs en daarbij probiotische culturen bevatten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: