De voedingswaarde van zwarte peper

Voedingswaardetabel van zwarte peper per 100 gram:

Per 100 g / mlzwarte peperADH*
kcal30915.45%
Kj129415.40%
Water (g)15.60.78%
Eiwit (g)11.320.18%
Koolhydraten (g)5019.23%
Suiker (g)
Vet (g)2.63.71%
Verzadigd (g)1
E.O.V. (g)0.4
M.O.V. (g)1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)19.555.71%
A (mg)0.222.22%
B1 (mg)0.19.09%
B2 (mg)0.213.33%
B3 (mg)1.16.88%
B5 (mg)1.428.00%
B6 (mg)0.320.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)175.67%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg)110.00%
Vitamine K (ug)163.7####
Natrium (mg)404.00%
Kalium (mg)130037.14%
Calcium (mg)40040.00%
Fosfor (mg)18022.50%
IJzer (mg)21.6
270.00%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)17157.00%
Koper (mg)1.3
144.44%
Selenium (ug)4.98.91%
Zink (mg)1.17.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Peper is een specerij met een scherpe smaak, welke in talloze verschillende gerechten wordt gebruikt. De karakteristieke smaak is te danken aan het stofje piperine. Peper wordt in Nederland vooral als zwarte- en witte variant verkocht, gemalen of als hele korrels.

Soorten
De peperplant is een dichtbegroeide, tropische plant die maximaal 15 meter hoog wordt. De bessen zijn klein en groeien in trosjes. Er zijn verschillende kleurvarianten: zwart, wit en groen. Deze laatstgenoemde is een onrijpe vrucht welke vaak wordt geconserveerd in azijn. Wanneer groene peperkorrels te drogen worden gelegd ontstaat de bekendste soort: de zwarte korrel. Witte peperkorrels ontstaan uit de rijpe bessen. Deze worden na de oogst geweekt in water waardoor een gistingsproces ontstaat. Uit de opengebarsten bessen komt de witte korrel tevoorschijn.

Herkomst
Peper wordt al duizenden jaren gebruikt als smaakmaker. Via het oude Perzië is de peperkorrel verspreid naar de Oude Grieken en de Egyptenaren. Door de Arabieren werd peper richting de rest van Europa gebracht.
De peperplant heeft veel vocht en warmte nodig. Van oorsprong komt de plant uit India maar de grootste leveranciers van peper zijn tegenwoordig Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja.

Verkrijgbaar
In Nederland vinden we vooral zwarte en witte peper of een mix van verschillende kleuren. Je kunt peper zowel in gemalen vorm als hele korrels kopen. Hele korrels dienen voor gebruik thuis gemalen te worden met een pepermolen. Vaak kun je het apparaat zo stellen dat de korrels grof of fijn gemalen worden.

Bewaren
Peper is lang houdbaar omdat de korrels zijn gedroogd. Bewaar peperkorrels droog en goed afgesloten, zo blijft de smaak het beste behouden.

Toepassing
De meest gebruikte pepersoort is de zwarte peper. Vers gemalen peper smaakt beduidend beter dan de voorf gemalen variant. Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan de scherpere zwarte peper.
Peper kan in vrijwel elk gerecht worden toegepast om de smaak meer pit te geven. Denk aan soepen, sauzen, curry’s, ovengerechten. Maar ook in gebak en desserts kan peper lekker zijn. Denk aan kruidnoten, speculaas of ontbijtkoek. Het specerij kurkuma en peper versterken elkaar en bevordert de opneembaarheid. Dit is ook de reden waarom in een golden milk (een traditioneel Indiase warme drank) naast kurkuma, een snuf peper wordt toegevoegd.

Wist je dat:

  • Rode en roze peperkorrels, vaak gebruikt in mixen, echte geen peper zijn maar van een ander soort plant afkomen?
  • De uitdrukking ‘peperduur’ voortkomt uit het feit dat peper tot op de dag van vandaag altijd een kostbaar specerij is geweest?
  • Er wereldwijd 140.000 ton peper per jaar wordt geproduceerd?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: