Hoofdpagina » Nieuws » Kamerplanten effectief tegen slechte lucht binnenhuis

Kamerplanten effectief tegen slechte lucht binnenhuis

Volgens een nieuw rapport kan 10% van de kankergevallen in Europa worden herleid naar milieuvervuiling. Een recente studie stelde vast dat ingeademde toxines in de lucht direct hun weg weten te vinden naar het brein. Daarom is het ook niet zo gek dat onderzoek aantoont dat het voor in ontwikkeling zijnde hersenen goed is als de luchtvervuiling afneemt. Volgens onderzoekers is het opnemen van meer kamerplanten in je huis één van de manieren waarop je de lucht in je huis kan verbeteren. Interessant is dat sommige planten de lucht op een natuurlijke manier kunnen zuiveren, zonder dat het elektriciteit kost. Zo zijn de veelvoorkomende kamerplanten vredeslelie (Spathiphyllum wallisii), drakenbloedboom (Dracaena fragrans) en de zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia) erg effectief in het verminderen van stikstofdioxide (NO2) in de lucht. Alle drie de planten verwijderden 50% van het stikstofdioxide uit een testruimte en 20% uit een (klein) kantoor in een vervuild gebied. De onderzoekers hebben op dit moment nog geen idee hoe de planten dit precies voor elkaar krijgen. Een bijkomend voordeel van meer groen in huis is dat dit je stress en mentale gezondheid sterk ten goede komt!

Gewone kamerplanten in pot kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de luchtverontreiniging in huizen en kantoren, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Birmingham en in samenwerking met de Royal Horticultural Society (RHS).

Tijdens een reeks experimenten waarbij gewone kamerplanten werden blootgesteld aan stikstofdioxide (NO2) – een veel voorkomende verontreinigende stof – berekenden de onderzoekers dat de planten in sommige omstandigheden in staat zouden kunnen zijn om NO2 met maar liefst 20 procent te verminderen. De resultaten zijn gepubliceerd in Air Quality Atmosphere and Health.

De onderzoekers testten drie kamerplanten die veel voorkomen in Britse huizen, gemakkelijk te onderhouden zijn en niet al te duur zijn in de aanschaf. Elke plant werd alleen in een testkamer gezet met NO2-niveaus die vergelijkbaar zijn met die in een kantoor langs een drukke weg.

Over een periode van één uur berekende het team dat alle planten, ongeacht de soort, in staat waren om ongeveer de helft van de NO2 in de kamer te verwijderen. De prestaties van de planten waren niet afhankelijk van de omgeving van de planten, bijvoorbeeld of het licht of donker was en/of de grond nat of droog was.

Hoofdonderzoeker Dr. Christian Pfrang zei: “De planten die we hebben uitgekozen waren allemaal heel verschillend van elkaar, maar toch vertoonden ze allemaal een opvallend vergelijkbaar vermogen om NO2 uit de atmosfeer te verwijderen. Dit is heel anders dan de manier waarop kamerplanten CO2 opnemen in ons eerdere werk, dat sterk afhankelijk is van omgevingsfactoren zoals nacht of dag, of bodemvochtgehalte.”.

Het team berekende ook wat deze resultaten zouden kunnen betekenen voor een klein kantoor (15 m3) en een middelgroot kantoor (100 m3) met verschillende ventilatieniveaus. In een slecht geventileerd klein kantoor met hoge niveaus van luchtvervuiling, berekenden ze dat vijf kamerplanten het NO2-gehalte met ongeveer 20 procent zouden verminderen. In de grotere ruimte zou het effect kleiner zijn – 3,5 procent, hoewel dit effect zou worden versterkt door meer planten toe te voegen.

Hoewel de effecten van de planten op de vermindering van NO2 duidelijk zijn, blijft het precieze mechanisme waarmee ze dit doen een mysterie. Dr. Pfrang voegde hieraan toe: “We denken niet dat de planten hetzelfde proces gebruiken als bij de opname van CO2, waarbij het gas wordt geabsorbeerd door huidmondjes – minuscule gaatjes – in de bladeren. Er waren geen aanwijzingen, zelfs niet tijdens langere experimenten, dat onze planten de NO2 weer in de atmosfeer brachten, dus waarschijnlijk vindt er ook een biologisch proces plaats waarbij de bodem waarin de plant groeit betrokken is — maar we weten nog niet wat dat is.”

Het onderzoeksteam wil nu in vervolgonderzoek verder in kaart brengen hoe de lucht binnenshuis kan worden verbeterd (Bron ScienceDaily, University of Birmingham).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.