Hoofdpagina » Nieuws » Rozijnen goed voor brein en algehele gezondheid

Rozijnen goed voor brein en algehele gezondheid

Wetenschappers van de University of Salamanca in Spanje hebben een studie gedaan naar het effect van rozijnen op de cognitie van ouderen. Ze waren geïnteresseerd of rozijnen, die rijk zijn aan flavonoïden, een positief effect kunnen hebben op de hersenfuncties. Uit het experiment bleek dat het toevoegen van rozijnen aan hun voedingspatroon hun mentale vermogens verbeterde. Daarnaast verbeterden ook hun vermogen om dagelijkse taken uit te voeren en hun algehele levenskwaliteit

Aan de studie deden 80 gezonde ouderen mee met een leeftijd boven de 70 jaar. De helft van de deelnemers kreeg de opdracht om 6 maanden lang elke dag 50 gram rozijnen te eten, naast hun normale voeding. De andere helft at gewoon hun gebruikelijke voeding zonder rozijnen.

De onderzoekers denken dat de flavonoïden in rozijnen een positief effect hebben op de hersenen en doorbloeding. De studie laat zien dat het eten van 50 gram rozijnen per dag een klein positief effect kan hebben op cognitie en kwaliteit van leven bij ouderen.

De groep die rozijnen had gegeten, scoorde iets beter op:

  • Oriëntatie in tijd en ruimte
  • Visueel-ruimtelijke vaardigheden
  • Taalvaardigheden
  • Onthouden van woorden (kortetermijngeheugen)
  • Onthouden van woorden na 30 minuten (langeretermijngeheugen)

Ook rapporteerden ze een iets betere kwaliteit van leven en zelfredzaamheid.

De rozijnen waren van het type Málaga muskaat. De proefpersonen kregen dagelijks 50 gram toegediend, waarin een indrukwekkende 9,48 mg aan gezonde polyfenolen zit. Het kan dus zeker geen kwaad om dagelijks wat meer rozijnen te eten. Rozijnen doen het onder meer goed in een ontbijt, als tussendoortje in een notenmix of in het dessert. Belangrijk is wel om altijd te kiezen voor biologische rozijnen, omdat de reguliere erom bekend staan een extreme hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen te bevatten.

De originele studie: Rodrigo-Gonzalo MJ, González-Manzano S, Pablos-Hernández MC, et al. Effects of a raisin supplement on cognitive performance, quality of life, and functional activities in healthy older adults-randomized clinical trial. Nutrients. 2023;15(12):2811.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: