5 gezonde eigenschappen van kamillethee

Kamillethee is een populaire drank die ook een hele reeks gezondheidsvoordelen biedt. Kamille is een kruid dat afkomstig is van de margrietachtige bloemen uit de plantenfamilie van de Asteraceae (of Composietenfamilie). Het wordt al eeuwenlang geconsumeerd als natuurlijk middel bij verschillende gezondheidsproblemen. Om kamillethee te maken, worden de bloemen gedroogd en vervolgens met heet water overgoten. Veel mensen genieten van kamillethee als een cafeïnevrij alternatief voor zwarte of groene thee en vanwege de aardse, ietwat zoete smaak. Bovendien zit kamillethee vol met antioxidanten die een rol kunnen spelen bij het verlagen van het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker. Kamille heeft ook eigenschappen die de slaap en de spijsvertering kunnen bevorderen. In dit artikel worden 5 mogelijke gezondheidsvoordelen van het drinken van kamillethee besproken.

1. Kan de slaapkwaliteit verbeteren
Kamille heeft enkele unieke eigenschappen die de kwaliteit van je slaap ten goede kunnen komen. Het bevat apigenine, een antioxidant die zich bindt aan bepaalde receptoren in je hersenen die slaperigheid kunnen bevorderen en slapeloosheid en de slaapkwaliteit verminderen (1, 2). In een studie rapporteerden postnatale vrouwen die gedurende twee weken kamillethee dronken een betere slaapkwaliteit in vergelijking met een groep die geen kamillethee dronk. Ook hun symptomen van depressie, wat vaak in verband wordt gebracht met slaapproblemen, waren afgenomen (3). Uit een andere studie bleek dat mensen die 28 dagen lang tweemaal daags 270 mg kamille-extract consumeerden, ‘s nachts 1/3 minder vaak wakker werden en 15 minuten sneller in slaap vielen dan degenen die het extract niet innamen (4). Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er zijn meer studies nodig om de omvang van het effect van kamillethee op de slaap te bepalen. Niettemin is het drinken van kamillethee voor het slapengaan zeker het proberen waard als je moeite hebt met inslapen of doorslapen.

Kortom: Kamille bevat antioxidanten die de slaperigheid kunnen bevorderen en het is bewezen dat kamillethee drinken de algehele slaapkwaliteit verbetert.

2. Kan de spijsvertering bevorderen
Een goede spijsvertering is uiterst belangrijk voor je algemene gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat kamille  mogelijk kan zorgen voor vermindering van het risico op bepaalde gastro-intestinale aandoeningen door de spijsvertering te bevorderen. Enkele dierstudies hebben aangetoond dat kamille-extract bescherming kan bieden tegen diarree bij muizen. Dit wordt toegeschreven aan zijn ontstekingsremmende eigenschappen (5, 6). Uit een andere studie bij ratten bleek dat kamille helpt bij het voorkomen van maagzweren, omdat het de zuurgraad in de maag kan verlagen en de groei van bacteriën kan remmen die bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren (7). Ondanks deze bevindingen is meer onderzoek bij mensen nodig om de rol van kamille bij de spijsvertering te bevestigen. Wel zijn er veel anekdotische aanwijzingen dat het drinken van kamillethee verzachtend is voor de maag. Traditioneel wordt kamillethee gebruikt om verschillende spijsverteringskwalen te behandelen, waaronder misselijkheid en winderigheid (1).

Kortom: Kamillethee kan beschermen tegen diarree, maagzweren, misselijkheid en winderigheid, waarschijnlijk door de ontstekingsremmende effecten.

3. Kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker
De antioxidanten in kamillethee worden in verband gebracht met een lagere incidentie van bepaalde soorten kanker. Kamille bevat de antioxidant apigenine. In reageerbuisstudies is aangetoond dat apigenine kankercellen bestrijdt, met name die van borst-, prostaat-, huid- en baarmoederkanker en kanker in het spijsverteringskanaal (8, 9, 10). Bovendien werd in een studie bij 537 mensen vastgesteld dat degenen die 2-6 keer per week kamillethee dronken aanzienlijk minder kans hadden om schildklierkanker te ontwikkelen dan degenen die het niet dronken (11). Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar er is meer hoogwaardig onderzoek bij mensen nodig om een conclusie te kunnen trekken over de rol van kamillethee bij de preventie van kanker.

Kortom: Kamillethee bevat het antioxidant apigenine, dat ontstekingen kan helpen verminderen en het risico op verschillende soorten kanker kan verkleinen.

4. Kan een gunstige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel
Kamillethee drinken kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen schade aan de cellen van je alvleesklier voorkomen, die optreedt wanneer je bloedsuikerspiegel chronisch verhoogd is (1). De gezondheid van je alvleesklier is uiterst belangrijk, omdat deze insuline produceert, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van suiker uit je bloed (1). In een studie met 64 diabetici hadden degenen die acht weken lang dagelijks kamillethee dronken bij de maaltijd, een aanzienlijk lagere gemiddelde bloedsuikerspiegel dan degenen die water dronken (12). Bovendien suggereren verschillende dierstudies dat kamillethee de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen, en het kan ook gunstig zijn voor het voorkomen van bloedsuikerpieken na het eten (13, 14, 15). Het meeste bewijs voor de rol van kamillethee bij de beheersing van de bloedsuikerspiegel is gebaseerd op resultaten van dierstudies. Niettemin zijn de bevindingen veelbelovend (16).

Kortom: De ontstekingsremmende effecten van kamillethee kunnen zorgen voor een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel, vooral als het bij een maaltijd wordt gedronken.

5. Kan de hartgezondheid verbeteren
Kamillethee is rijk aan flavonen, een klasse van antioxidanten. Flavonen zijn onderzocht op hun vermogen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, belangrijke markers voor het risico op hartaandoeningen (17, 18). Uit een onderzoek bij 64 diabetespatiënten bleken degenen die kamillethee dronken bij de maaltijd opmerkelijke verbeteringen te vertonen in hun totale cholesterol, triglyceriden en ‘slechte’ LDL-cholesterol, vergeleken met degenen die water dronken (12). Er is meer onderzoek nodig om de rol van kamillethee bij het bevorderen van de hartgezondheid te bevestigen, maar het kan zeker geen kwaad om het in je voedingspatroon op te nemen.

Kortom: Kamille is een zeer goede bron van antioxidanten in de vorm van flavonen die een rol kunnen spelen bij het verbeteren van de hartgezondheid.

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen
De volgende gezondheidsvoordelen van kamillethee zijn meestal anekdotisch en worden niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

  • Versterkt het immuunsysteem: Kamillethee wordt vaak aangeprezen als een strategie om verkoudheid te voorkomen en te behandelen, maar bewijs hiervoor ontbreekt. Er wordt ook gezegd dat het verzachtend werkt bij keelpijn (1).
  • Verlicht angst en depressie: Er is enig bewijs dat kamille de ernst van angst en depressie kan verminderen, maar dit is meestal gebaseerd op het gebruik ervan als aromatherapie of als supplement (1, 6, 19, 20).
  • Verbetert de gezondheid van de huid: Het aanbrengen van kamille op de huid via cosmetische producten, zoals lotions, oogcrèmes en zepen, zou mogelijk vochtinbrengend kunnen zijn en kunnen helpen bij het verminderen van huidontstekingen (6, 21, 22).
  • Voorkomt botverlies: Sommigen beweren dat kamillethee een rol kan spelen bij het voorkomen van botverlies dat leidt tot aandoeningen als osteoporose. Het bewijs hiervoor is echter zwak (1).

Hoewel deze gezondheidsclaims niet bewezen zijn, wil dat niet zeggen dat ze onwaar zijn. Ze zijn gewoon nog niet onderzocht en dat kan in de toekomst nog gebeuren.

Kortom: Er is momenteel geen sterk bewijs dat het drinken van kamillethee de gezondheid van het immuunsysteem, de botten en de huid verbetert. Bovendien is er geen onderzoek gedaan naar de rol van kamillethee bij angst en depressie.

Nadelige effecten van kamillethee
Het drinken van kamillethee is over het algemeen veilig voor de meeste mensen. Er zijn meldingen van kamille-allergieën, die zich vooral voordoen bij mensen die allergisch zijn voor planten uit de Asteraceae-familie, zoals alsemambrosia en chrysanten (1). Bovendien kunnen cosmetische producten die kamille bevatten, bij direct contact met de ogen irriterend zijn. Dit kan leiden tot bindvliesontsteking; een ontsteking aan het vlies dat het oogwit bedekt. (1). Het is ook belangrijk op te merken dat niet is vastgesteld hoe veilig het drinken van kamillethee is voor jonge kinderen, zwangere of zogende vrouwen en mensen met lever- of nieraandoeningen. Er zijn echter geen meldingen van levensbedreigende bijwerkingen of toxiciteit als gevolg van het drinken van kamillethee.

Kortom: Hoewel enkele mensen allergisch kunnen zijn voor kamille, is het voor de meeste mensen veilig om te drinken. Negatieve bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam.

Om te onthouden
Kamillethee is een gezonde drank. Het is rijk aan een aantal krachtige antioxidanten die een aantal gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder het verminderen van het risico op kanker en hartziekten. Hoewel het onderzoek met betrekking tot kamillethee veelbelovend is, zijn er gewoon niet genoeg studies geweest om een conclusie te trekken over de effecten ervan op de gezondheid. Veel van de studies met betrekking tot kamillethee zijn uitgevoerd bij dieren en in reageerbuizen; de resultaten daarvan kunnen niet worden vertaald naar de mens. Toch is kamillethee heel veilig om te drinken, en veel mensen drinken het graag vanwege de heerlijke smaak en het troostende aroma. Als je de potentiële voordelen van kamillethee wilt onderzoeken, is het zeker de moeite waard om het in je voedingspatroon op te nemen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.