web
statistics

De superfoods Chlorella en Spirulina

Chlorella en spirulina zijn de laatste jaren steeds bekender in Nederland. Vooral in het oosten staan beiden al jaren bekend als extreem voedend en helend. Waar zit de kracht en wat kunnen ze voor ons doen?

Chlorella is een eencellige groene zoetwateralg en spirulina is een zoutwateralg. De naam chlorella staat voor “een groen blaadje”. Het leuke is dat chlorella in 1890 is ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.J. Beijerinck. De kracht van chlorella en spirulina zit hem in de hoeveelheid chlorofyl. Dit is de groene kleur en is omgezet zonlicht d.m.v. fotosynthese. Naast het bladgroen bevatten chlorella en spirulina ook een grote hoeveelheid essentiële vetzuren zoals omega-3. Daarnaast ook veel eiwitten, vitaminen en spoorelementen. Wanneer chlorella of spirulina gedroogd zijn, bevat het ongeveer 45% proteïne, 20% vet, 20% koolhydraten, 10% mineralen/vitaminen en 5% vezels. Chlorella en spirulina bevatten alle vitamines, behalve vitamine D. Chlorella bevat, naar verhouding, een zeer hoge doses aan vitamine B12 en is daarmee uitstekend voedsel voor vegetariërs. Daarnaast zijn chlorella en spirulina ook rijk aan DNA/RNA en helpen je lichaam om veroudering te vertragen.

Door de rijke samenstelling geven deze algen erg veel energie en kunnen niet alleen ingezet worden bij voorjaarsmoeheid, maar ook najaarsmoeheid.

Er zijn verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte in supplementen zijn de soorten Chlorella Pyrenoidosa en Chlorella Vulgaris.

Detoxen
Chlorella is waarschijnlijk een van de krachtigste natuurlijke ontgifters van moeder natuur. Deze alg bindt zware metalen aan zich zoals kwik, lood, nikkel en aluminium, die vervolgens via de normale spijsverteringswegen het lichaam kunnen verlaten. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken tijdens een chlorellakuur.

Spirulina is ook een ontgifter, maar een stuk milder.

Niet alleen heeft chlorella het vermogen om zware metalen uit het lichaam te verwijderen, ook toxines als xeno-oestrogenen, dioxines en pesticiden kunnen door middel van chlorella verwijderd worden uit het lichaam.

Darmflora
Chlorella en spirulina zijn een prebiotica voor de darmflora, de probiotica. Hierdoor vermindert het obstipatie. Het reinigt ook de darmen waardoor je naar verloop van tijd meer energie zult  krijgen.

Vermoeidheid
Chlorella en spirulina ontgiften het lichaam. Hierdoor kun je in het begin last krijgen van een ziek gevoel of hoofdpijn. De toxines circuleren dan in het lichaam en worden afgevoerd. Dit is juist positief en geen reden tot paniek. Wanneer echter de klachten langer dan enkele weken aanhouden, kan het zijn dat de grote eiwitfracties van chlorella moeilijk voor je darmen zijn om te verteren. In dat geval kun je beter uitwijken naar spirulina of tarwegras. Deze hebben min of meer dezelfde eigenschappen, maar dan milder.

Verschil tussen spirulina en chlorella
Chlorella is een zeer sterke ontgifter, terwijl spirulina een stuk milder is. Ook de eiwitfracties van spirulina zijn een stuk kleiner en daardoor makkelijker verteerbaar. Chlorella kan weer meer vitamine B12 bevatten en is daarom aan te raden voor vegetariërs. Overigens is het afhankelijk van de voedingsbodem waar spirulina en chlorella op gekweekt worden, hoe hun vitamine en mineralenprofiel eruit zien. Zo kan het voorkomen dat chlorella in een voedingsarme omgeving minder tot geen vitamine B12 bevat. Chlorella bevat minder eiwit dan spirulina en veel minder bèta-caroteen, maar wel weer twee keer zoveel nucleïnezuren en chlorofyl en is hiermee een zeer sterke ontgifter.

Zwangerschap
Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, kunnen beter wegblijven bij sterke detoxers zoals chlorella en spirulina zijn. Er kunnen toxines, gifstoffen, vrijkomen die het kind via de moedermelk of placenta kunnen belasten. Het beste is om ruim voor de zwangerschap al een periode je lichaam te zuiveren en te voeden. Goede voeding zorgt voor zowel mannen als vrouwen voor een verbeterde vruchtbaarheid.

Toepassing
Chlorella en spirulina zijn verkrijgbaar in poeder en pilvorm. Pillen of tabletten zijn makkelijk in te nemen en meestal vrij van vreemde additieven zoals magnesium stearaat of bindmiddelen. Ik kies zelf altijd voor poeder omdat dit niet alleen makkelijk is te doseren, maar ook eenvoudig is toe te voegen aan vloeibare smoothies. Voor zowel spirulina als chlorella is het aan te raden niet meer in te nemen dan 10 gram per dag, verdeeld over de dag. De algen zijn beslist geen vervanging voor sla, groente of fruit omdat de dosering relatief laag is en er daarom een beperkte hoeveelheid mineralen in het lichaam komen. Meer nemen zal leiden tot een overdosering die moeheid of hoofdpijn kunnen veroorzaken. Het is normaal dat bij de aanvang van een algenkuur de eerste dagen moeheid, hoofdpijn en sufheid optreedt, veroorzaakt door de gifstoffen die plots vrijkomen. Bouw daarom de dosering rustig op, zodat de lever de tijd heeft om de toxines af te voeren. Drink ook voldoende water tijdens een spirulina- of chlorellakuur.

Het beste is om de supplementen niet continu in te nemen, maar af en toe een periode van rust in te bouwen. De kans bestaat anders dat je lichaam aan het supplement gaat wennen wat daardoor minder krachtig gaat werken op de lange termijn.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

46 gedachten over “De superfoods Chlorella en Spirulina”

 1. Ik gebruik af en toe wat spirulina maar durf niet echt meer dan 2 tabs meer in te nemen.Ik krijg er nl. een heel gejaagd gevoel van,ook m’n hart gaat soms te keer,lijkt het wel.Ik gebruik nog die van Marcus R., er zou geen jodium in de tabs zitten , dat heb ik gecheckt.
  Hebben meer mensen hier last van ?
  Dan nog een vraag : als je al verschijnselen hebt zoals hoofdpijn ed door het los komen van toxinen, wat zou je dan kunnen doen? Zou sarsaparilla kunnen helpen om de endotoxinen te binden ?

  • Hallo Bertje,

   Heel erg herkenbaar, wat je schrijft over de spirulinatabletten. Jaren geleden had ik hetzelfde, mijn zusje ook. Ik vond toen ook nog eens op een forum ergens op het internet iemand die dezelfde ervaring had. Vanaf die tijd ben ik spirulinapoeder gaan gebruiken, ik heb daarmee geen enkele last.
   Ik kan http://www.Link verwijderd (ivm nieuwe wetgeving) echt aanbevelen, zij hebben de goedkoopste spirulinapoeder.

   Succes ermee!
   Debora

 2. Ik ben sinds een week begonnen met het slikken van Spirulina. Ik wil het gebruiken tegen mijn prikkelbare darm en vermoeidheid. Zit nu op dag 7 en neem 6 pilletjes per dag. Kan het kloppen dat je je eerst vermoeider kan voelen? Verder ben ik heel emotioneel en last van een zwaar hoofd. Dit herken ik niet bij mezelf. Kan dit de spirulina zijn?

 3. de spirulina ga ik maar vermalen en aan de planten geven. De volgende keer koop ik toch liever chlorella.
  Caroline,de detox-reactie zou je misschien kunnen oplossen door meer water te drinken en de hoeveelheid spirulina langzamer op te bouwen,dus niet te veel tegelijk. Daarnaast kun je volgens mij ook Sarsaparilla druppels innemen ,als je de verschijnselen al hebt.

 4. Ik neem 15 tabletten van Chlorella in, staat op de verpakking dat dat een onderhoudsdosering is. Ik vind het wel wat veel als ik zo op internet lees dat sommige er maar 3 innemen per dag.
  Vraag: hoe lang kan je chlorella innemen?
  En je zegt niet meer innemen dan 10 gram per dag maar hoeveel gram is 1 tablet?

  Ik hoop op een antwoord..

  Gr Nathalie

  • Hoi Nathalie,

   Het is moeilijk te zeggen hoeveel tabletten je moet nemen: ik weet niet wat de dosering per tablet is van jouw chlorella supplementen. Overschrijd de aangegeven dosering op de verpakking niet en probeer qua onderhoudsdosis laag uit te komen. Ik ben er niet voor om supplementen permanent te nemen. Stop ook een aantal weken per jaar, zodat je lichaam even tot rust kan komen en het weer op eigen kracht leert doen.

   • chlorella is helemaal geen supplement,ik neem 15 gram chlorella poeder per dag en ik doe dat al drie jaar.
    En ik voel me er TOP bij!!!!!
    Nooit meer zonder zolang ik het kan betalen.

  • Hey Nathalie,

   Ik neem 10-14 tabletten Chlorella en voel me daar goed bij, het helpt heel goed voor constipatie.
   Ik neem Chlorella al meer dan 6 maanden elke dag en het helpt nog steeds goed.
   Je mag zelfs tot 40 tabletten Chlorella nemen, ik neem wel Chlorella van Vital Green.

 5. Ohja en nog een vraag wanneer is het nou het beste om Chlorella in te nemen? is dat op een lege maag? of voor het eten of met het eten??

  • Het beste is om chlorella rond de maaltijd in te nemen omdat dan de spijsverteringsenzymen volop aan het werk zijn, deze spijsverteringsenzymen zorgen voor een optimale opname van de nutriënten in chlorella.

 6. Beste juglen,

  Ik slik elke dag al een geconcentreerde multivitamine , vitamine C, D3 en visolie 369. Heeft het slikken van Chlorella dan nog wel een toegevoegde waarde? Is het niet schadelijk om zo veel pillen te nemen? Heb jij ook ervaring met spirulina? Alvast bedankt voor je antwoord! Gr. Danielle

  • Ik weet niet welke multi je slikt, dus daar kan ik niks over zeggen: de samenstelling varieert per merk. Vitamine C en D3 zijn prima, maar visolie 369 raad ik niet aan: beter alleen een omega-3 bron zoals krillolie. We krijgen al genoeg omega 6 en 9 binnen. Spirulina bevat jodium, essentieel en de meeste mensen hebben daar een tekort aan. Spirulina en chlorella bevatten bladgroen, zeer gezond. Ook zijn deze supplementen natuurlijk en goed opneembaar. Ik zou gewoon afwisselen als ik jou was, de ene dag synthetische supplementen en de andere dag de natuurlijke: in de natuur zou je ook niet elke dag, het hele jaar door hetzelfde eten.

 7. Beste Juglen,

  Vanuit mijn werk, ik werkte voorheen bij een gerenommeerde natuurdrogist in Haarlem, heb ik geleerd dat de vitamine B12 in chlorella in spirulina niet werkzaam in het lichaam is en de vitamine b12 in je lichaam zelfs kan tegenwerken.Het is dus een stofje die op b12 lijkt, maar niet als zodanig werkt. Later hoorde ik dat dat mogelijk te maken heeft met het feit dat spirulina en chlorella gekweekte algen zijn. Dit in tegenstelling tot de blauw-groene algen uit het Klamath-meer, die wild geoogst worden en waarvan de b12 wel werkzaam is in het lichaam. Ook leerde ik van mensen bij Solgar dat Chlorella alleen kan ontgiften op het niveau van de darmen. Toch lees ik heel vaak dat chlorella het hele lichaam zou ontgiften en zou graag weten hoe dat precies zit. Want mensen zeggen en schrijven elkaar vaak na, waardoor er veel onwaarheden in omloop zijn. Nou is waarheid een relatief begrip, maar toch…
  Wat weet jij hierover en hoe kom jij aan je informatie? Alvast bedankt en groet, Terah

  • Jammer dat u geen reactie hebt gehad van Juglen op die interessante vraag.
   Ik heb ook het idee dat iedereen elkaar maar wat napraat en daar ook af en toe nog heel storende vergissingen bij maken, door tegenstrijdige eigenschappen te vermelden.

 8. Hoi Juglen,

  ik heb gelezen dat chlorella werkt op de darm colon als ontgifter en spirulina meer werkt op de lever, vanwege de zeldzame blauwe pigment in de micro alg.
  Ik geloof wel dat chlorella een sterkere ontgifter is vanwege het hogere gehalte chlorofyl.
  Spirulina heb ik nagezocht heeft meer soorten vitaminen, mineralen, vetzuren, ectera, ectera, dan chlorella.
  Beiden hebben een nihil vitaminen D.
  Belangrijk is wel dat ze in een schone en zonrijke fotosynthetische omgeving gekweekt worden.
  Mooie website.

  Groeten.

 9. Ik slik al een tijdje (biologische)chlorella en ben tot de ontdekking gekomen dat ik me er prima bij voel, alleen heb ik last van slapeloosheid wanneer ik meer dan 3 gram per dag slik. Ik ben een volwassen man van ruim 80 kilo en had eerder nooit slaapproblemen.
  Is dat probleem bekend en hebben meer mensen daar last van? Wat zou de reden van die slapeloosheid kunnen zijn?
  Ad

  • Door chlorella krijg je meer energie en dan kan het zijn dat je minder tot rust komt. Ik zou de chlorella dan alleen ‘s morgens gebruiken. Mocht dat niet helpen, kun je ook spirulina of tarwegras proberen. Het kan ook zijn dat de toxines in je lichaam circuleren en je van je slaap afhouden, rustig opbouwen is daar het antwoord.

   • Wow, spirulina adviseren als de heer aan slapeloosheid leidt door chlorella. Slechte zaak, daarnaast bevat chlorella zo weinig B12 vitamine dat dit verwaarloosbaar is en totaal niet meegenomen mag worden in enige info. Tarwegras zorgt voor een gezonde en neutrale ph waarde van het lichaam, ook daar voorzichtig mee zijn, omdat er vrij veel gezonde energie vrijkomt. Alle producten bevatten geen stimulanten.

 10. Hallo,

  Er zijn verschillen in samenstelling bij spirulina en chlorella.

  Chlorella is breed inzetbaar bij tal van klachten. evenals spirulina. bijde zijn kwa samenstelling breed, doch de doseringen zijn laag. het mooie van bijde producten is dat ze veel mineralen bevatten en juist die zijn nodig voor de energie.Alleen met vitaminen kom je er nml niet!!
  Chlorella is uniek vanwege zijn sterk ontgiftende werking en de chlorella groeifaktor. word ingezet bij vermoeidheids verschijnslen.
  Spirulina geeft meer energie, bevat veel eiwitten(plantaardig) heeft eveneens een sterk reinigende werking en vult vitaminen en mineralen tekorten aan.
  spirulina word veel gebruikt door sporters.

  Welke je ook neemt spirulina of chlorella ze zijn beide uniek en je moet zelf kijken welke het beste bij je past kwa levensstijl!!

  groet: orthomoleculair voedings-deskundige

  • Persoonlijk zou ik liever een goede multivitamine nemen die aanvullen met antioxidanten: vit c-e en de mineralen selenium en zink. daarbij voldoende magnesium zeker 2×400 mg per dag. verder omega 3 vetzuren,daarbij voldoende drinken 2 liter water per dag en voldoende bewegen. iedere dag een half uur bewegen is de minimale norm. verder veel fruit en rauwkost. eiwitten en amino zuren zijn zeer belangerijk niet alleen voor je spieren maar ook voor het brein!! kwark en yoghurt ook belangerijk in je voeding en word vaak vergeten. noten en zaden: iedere dag een handje vol. vezels: neem volkoren of meergranenbrood ipv witbrood.

   De drie boosdoeners: vet suiker zout !!
   Let hierop wees er matig mee of liever schrap ze uit je voeding!!

   Verder kun je zeker vanwege de mineralen spirulina en chlorella eenvoudig als aanvulling bij je voeding gebruiken.

   A.Lowis: orthomoleculair voedings-deskundige

  • Ik begrijp er niets meer van. De ene deskundige beweert dat spirulina meer eiwit bevat en chlorella minder en de ander stelt juist dat het andersom is.
   Wat is nu de neutrale, feitelijke waarheid?

 11. Hallo Juglen, na het lezen van je blog en nog vele andere verhalen op internet wil ik graag gaan proberen om spiruline en chlorella tabletten te gaan slikken (helaas is de poeder vorm van beide niet voor mijn smaak pupillen weggelegd). Nu ben ik opzoek naar de beste kwaliteit spirulina en chlorella tabletten. Voor chlorella ben ik tot nog toe uitgekomen op gekweekte uit japan, spirulina heb ik echt nog geen idee. Zou je me kunnen advieseren over welke tabletten ik het beste kan kopen?

  Mijn doel: Meer energie (voel me vaak heel sloom, en zaggerijnig), betere concentratie voor een beter leer vermogen op school, mijn lichaam ontdoen van giftige stoffen (mijn huid zit inmiddels onder de kleine puistjes sinds ik veel meer groente eet en meer water drink, denk zelf dat dit te maken heeft met het uitscheiden van toxines, zelfde geld voor me gelige en geurige plas).

  Ik hoor graag je mening!

  Alvast dank je wel!

 12. Hallo,

  Ik slik Spirulina van Kruidvat. Op de verpakking staat dat de dosering 3 x 2 tabletten per dag is. Dat komt neer op 2,4 gram per dag. Van die 6 tabletten per dag merk ik niets en bovendien lees ik overal dat een dosering van ca. 10 gram per dag normaal is. Kan ik meer innemen dan op de verpakking aanbevolen is?

 13. de meesten hebben het over Spirulina, en dat is echt iets anders als Chlorella. In spirulina zit veel jodium, net als alles wat uit zee komt. Chlorella is een zoetwater alg en bevat maar een heel klein beetje jodium.
  Aangezien je per dag helemaal niet zo heel veel jodium nodig hebt, krijg je algauw te veel binnen. Als je iets aan je schildklier hebt moet je al helemaal niet aan Spirulina beginnen.
  Ik slik 10 tabletten a 250 mg per dag en daar heb ik geen enkel probleem mee. kijk alleen uit met die uit china, is niet altijd zuiver.

 14. heb een tijd chorella gebruikt maar krijg jeuk over het hele lichaam en mn voeten hooft pijn en vermoeid verlies wel gewicht moet dus even stoppen en weer langzaam op bouwen

 15. Hoi juglen,

  Ik lees in je stuk dat als je zwanger bent niet aan spirulina moet gaan beginnen. Heb je dan een andere tip voor de vermoeidheid. Wil graag wat meer energie!

  Groetjes Fanneke;)

  • Hey Fanny, ben je weer zwanger? :))) Gefeliciteerd!

   Heb je al aan magnesium gedacht? En minder brood helpt meestal ook wel (Tip: kies voor haver).

   • ik gebruik spirulina al 15 jaar zonder er mee te stoppen,als ik dat doe voel ik mij een beetje ziek,
    het wekt dus nog steeds,ook na zoveel jaar nog

 16. Ik ben nu 4 dagen terug met spirulina begonnen van Marcus R., maar ik kreeg direct ‘s nachts een heel ziek naar gevoel en snotverkouden en een vreselijke nare hoofdpijn.
  Werkelijk denk ik dat dit is gekomen door de spirulina.
  Nu na 4 dagen steeds minder verkouden, de nare plek in m’n hoofd wordt ook steeds minder.
  Meer dan 2 tabletjes op een dag, neem ik niet.

 17. de herxheimerreactie
  die krijg je als je erg ontgift
  je kan echt doodziek worden als je veel gifstoffen in je lichaam hebt
  je lichaam kan het niet op de gewone manier meer
  dus krijg je allemaal ziekteverschijnselen hoofdpijn misselijk verkouden zelfs alsof je zware griep hebt
  dus niet opgeven als je dat krijgt maar doorgaan
  het is het waard

 18. Hallo.

  Kan het kloppen dat je veel jeuk kan krijgen door chlorella? Zit nog maar op 3×6 tabletten!!!! Ben wel bekend met exceem

 19. Hallo,
  Ik lees dat chlorella zware metalen af kan voeren. Ik heb last van nikkelallergie door nikkel in voedsel. Zou chlorella hierbij kunnen helpen? Heeft iemand hier ervaring mee?
  Groet, Anouk

 20. Na lang medicijn gebruik voor endometriose een jaar geleden gestopt met alle medicatie en o.a begonnen met chlorella. het heeft mijn lichaam ontgift van alle rommel,heb meer energie en voel me uitstekend,ik zweer erbij.

 21. Ik ben gisterenvoor de 2e keer ziek geworden nu door een heel klein beetje chorella in de yoghurt te doen, heb 3 x gekotst en was de hele dag beroerd.

  vorig jaar werd ik heel ziek na een eetlepel spirulina poeder in de yoghurt te mengen. ook mijn man werd de dag erna ziek. Hebben een dag lang gespuugd.

  dus voor ons is het nu wel afgelopen en waarschuw dat het ook zo kan gaan.

  • Ja maar een hele eetlepel als je het niet gewend bent is ook veel te veel. Je moet langzaam opbouwen. Ieder reageert er anders op. De 1 kan met gemak een eetlepel in 1 keer maar een ander moet beginnen met mespuntjes en zo opbouwen.
   Dus voor jullie lichaam was die hele eetlepel duidelijk teveel en ben je meteen als een gek gaan ontgiften. En als je dan ook niet extra water neemt dan kan het ook nog eens niet weg en voel je je idd hondsberoerd.
   Denk dus dat het niet aan de spirulina ligt maar aan de verkeerde opbouw.

 22. Hoi hoi,
  Chorella werkt super bij mij!

  Tip, reinig je lichaam met Spirulina /Chlorella:
  Die kunt je 10 of 20 dagen doen! Ikzelf ben nu de 10dagen kuur aan het doen.
  Het werkt supersimpel, de eerste dag 3X 1 tablet Chlorella of Spirulina nemen, twee dag 3X 2 tabletten zo door tot dag 5 met 3X 5 tabletten Chlorella/Spirulina!
  Met dag 6 begin je met afbouwen: 3X 4 tabletten per dag, 7e dag 3X 3 tabletten tot je op dag 10- 3X 1 tablet per dag neemt.

  Je zult merken datje veel fitter en energieker bent en moet zeggen ik er beter van slaap!
  Tip: na het avondeten een blokje om wilt ook helpen!
  Je lichaam is dan helemaal gereinigd.
  Na de kuur neem ik 1 tablet Chlorella per dag en ik merk het resultaat(vitaminetablet kun je ook dagelijks nemen ipv Cornelia)! Meestal doe ik deze reiniging 2 X per jaar, maar het ligt eraan hoe jij je voelt en hoe je eetpatroon is!

  Groetjes Lobke

 23. Ik gebruik al meer dan een jaar tamoxifen, de hormoonkuur bij borstkanker. Ik wil graag chlorella gaan gebruiken, maar ik heb gehoord dat chlorella ook je hormonen zou beïnvloeden. Mag ik ze dan toch gebruiken?

  Edith

 24. waar kan ik het beste clorella en spirulina kopen?
  China schijnt niet betrouwbaar te zijn, Korea kan dat wel? Of is b.v. bij online drogist of Kruidvat ook goed?

 25. Na een lange tijd geen spirulina te hebben gebruikt terug gestart,ik gebruikte eerst het welbekende merk met het geel doosje maar nu neem ik chi spirulina 100 procent biologisch. De dosis per pil is 500 dus het dubbele van het andere, kwa prijs ook iets goedkoper maar ik persoonlijk vind die beter want voel mij fitter behalve die loopneus nu . En voor de vis liefhebbers als je na je favoriete zalm of andere vis spirulina gebruikt en een kopje zwarte thee dan worden eventuele metalen minder of niet opgenomen

 26. Op mijn verpakking spirulina chlorella balance van naturel energy staat niet vermeld uit welk land ze vandaan komen.
  Men heeft me verteld dat er veel uit China komen. Laat die nu net vol zware metalen zitten. Zo maak je de situatie erger ipv te verbeteren.

 27. Hey Juglen,

  Waarom als je zwanger bent moet je niet aan spirulina beginnen? Geldt dit of voor chlorella?

  • Chlorella ontgift sterker dan spirulina. Daarom zou ik hier terughoudend mee zijn tijdens de zwangerschap….

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend