De superfoods Chlorella en Spirulina

Chlorella en spirulina zijn de laatste jaren steeds bekender in Nederland. Vooral in het oosten staan beiden al jaren bekend als extreem voedend en helend. Waar zit de kracht en wat kunnen ze voor ons doen?

Chlorella is een eencellige groene zoetwateralg en spirulina is een zoutwateralg. De naam chlorella staat voor “een groen blaadje”. Het leuke is dat chlorella in 1890 is ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.J. Beijerinck. De kracht van chlorella en spirulina zit hem in de hoeveelheid chlorofyl. Dit is de groene kleur en is omgezet zonlicht d.m.v. fotosynthese. Naast het bladgroen bevatten chlorella en spirulina ook een grote hoeveelheid essentiële vetzuren zoals omega-3. Daarnaast ook veel eiwitten, vitaminen en spoorelementen. Wanneer chlorella of spirulina gedroogd zijn, bevat het ongeveer 45% proteïne, 20% vet, 20% koolhydraten, 10% mineralen/vitaminen en 5% vezels. Chlorella en spirulina bevatten alle vitamines, behalve vitamine D. Chlorella bevat, naar verhouding, een zeer hoge doses aan vitamine B12 en is daarmee uitstekend voedsel voor vegetariërs. Daarnaast zijn chlorella en spirulina ook rijk aan DNA/RNA en helpen je lichaam om veroudering te vertragen.

Door de rijke samenstelling geven deze algen erg veel energie en kunnen niet alleen ingezet worden bij voorjaarsmoeheid, maar ook najaarsmoeheid.

Er zijn verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte in supplementen zijn de soorten Chlorella Pyrenoidosa en Chlorella Vulgaris.

Detoxen
Chlorella is waarschijnlijk een van de krachtigste natuurlijke ontgifters van moeder natuur. Deze alg bindt zware metalen aan zich zoals kwik, lood, nikkel en aluminium, die vervolgens via de normale spijsverteringswegen het lichaam kunnen verlaten. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken tijdens een chlorellakuur.

Spirulina is ook een ontgifter, maar een stuk milder.

Niet alleen heeft chlorella het vermogen om zware metalen uit het lichaam te verwijderen, ook toxines als xeno-oestrogenen, dioxines en pesticiden kunnen door middel van chlorella verwijderd worden uit het lichaam.

Darmflora
Chlorella en spirulina zijn een prebiotica voor de darmflora, de probiotica. Hierdoor vermindert het obstipatie. Het reinigt ook de darmen waardoor je naar verloop van tijd meer energie zult  krijgen.

Vermoeidheid
Chlorella en spirulina ontgiften het lichaam. Hierdoor kun je in het begin last krijgen van een ziek gevoel of hoofdpijn. De toxines circuleren dan in het lichaam en worden afgevoerd. Dit is juist positief en geen reden tot paniek. Wanneer echter de klachten langer dan enkele weken aanhouden, kan het zijn dat de grote eiwitfracties van chlorella moeilijk voor je darmen zijn om te verteren. In dat geval kun je beter uitwijken naar spirulina of tarwegras. Deze hebben min of meer dezelfde eigenschappen, maar dan milder.

Verschil tussen spirulina en chlorella
Chlorella is een zeer sterke ontgifter, terwijl spirulina een stuk milder is. Ook de eiwitfracties van spirulina zijn een stuk kleiner en daardoor makkelijker verteerbaar. Chlorella kan weer meer vitamine B12 bevatten en is daarom aan te raden voor vegetariërs. Overigens is het afhankelijk van de voedingsbodem waar spirulina en chlorella op gekweekt worden, hoe hun vitamine en mineralenprofiel eruit zien. Zo kan het voorkomen dat chlorella in een voedingsarme omgeving minder tot geen vitamine B12 bevat. Chlorella bevat minder eiwit dan spirulina en veel minder bèta-caroteen, maar wel weer twee keer zoveel nucleïnezuren en chlorofyl en is hiermee een zeer sterke ontgifter.

Zwangerschap
Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, kunnen beter wegblijven bij sterke detoxers zoals chlorella en spirulina zijn. Er kunnen toxines, gifstoffen, vrijkomen die het kind via de moedermelk of placenta kunnen belasten. Het beste is om ruim voor de zwangerschap al een periode je lichaam te zuiveren en te voeden. Goede voeding zorgt voor zowel mannen als vrouwen voor een verbeterde vruchtbaarheid.

Toepassing
Chlorella en spirulina zijn verkrijgbaar in poeder en pilvorm. Pillen of tabletten zijn makkelijk in te nemen en meestal vrij van vreemde additieven zoals magnesium stearaat of bindmiddelen. Ik kies zelf altijd voor poeder omdat dit niet alleen makkelijk is te doseren, maar ook eenvoudig is toe te voegen aan vloeibare smoothies. Voor zowel spirulina als chlorella is het aan te raden niet meer in te nemen dan 10 gram per dag, verdeeld over de dag. De algen zijn beslist geen vervanging voor sla, groente of fruit omdat de dosering relatief laag is en er daarom een beperkte hoeveelheid mineralen in het lichaam komen. Meer nemen zal leiden tot een overdosering die moeheid of hoofdpijn kunnen veroorzaken. Het is normaal dat bij de aanvang van een algenkuur de eerste dagen moeheid, hoofdpijn en sufheid optreedt, veroorzaakt door de gifstoffen die plots vrijkomen. Bouw daarom de dosering rustig op, zodat de lever de tijd heeft om de toxines af te voeren. Drink ook voldoende water tijdens een spirulina- of chlorellakuur.

Het beste is om de supplementen niet continu in te nemen, maar af en toe een periode van rust in te bouwen. De kans bestaat anders dat je lichaam aan het supplement gaat wennen wat daardoor minder krachtig gaat werken op de lange termijn.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.