De voedingswaarde van haring

Voedingswaardetabel van haring per 100 gram:

Per 100 g / mlHaringADH*
kcal21610.80%
Kj90610.79%
Water (g)643.20%
Eiwit (g)1832.14%
Koolhydraten (g)0.50.19%
Suiker (g)
Vet (g)1622.86%
Verzadigd (g)5
E.O.V. (g)3
M.O.V. (g)6
Omega 6 (g)0.19
Omega 3 (g)2.4
Cholesterol (mg)80
Vezels (g)
A (mg)0.044.44%
B1 (mg)0.043.64%
B2 (mg)0.2214.67%
B3 (mg)3.220.00%
B5 (mg)0.612.00%
B6 (mg)0.4530.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)62.00%
B12 (ug)8.5303.57%
C (mg)0.60.80%
D (ug)6.262.00%
E (mg)0.44.00%
Vitamine K (ug)0.10.08%
Natrium (mg)11011.00%
Kalium (mg)3008.57%
Calcium (mg)383.80%
Fosfor (mg)28035.00%
IJzer (mg)112.50%
Jodium (ug)28.919.27%
Magnesium (mg)3010.00%
Koper (mg)0.088.89%
Selenium (ug)4683.64%
Zink (mg)0.573.80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Haring is zo’n typische vissoort die vrijwel alleen in het Noordelijk halfrond wordt gegeten, al sinds de 17e eeuw. ‘Haringhappen’ is bijvoorbeeld een echte Nederlandse uitdrukking waarbij één of meerdere haringen met de hand worden gegeten, gedoopt in uitjes en vasthoudend aan de staart. De klassieke manier om haring te consumeren is rauw. Haring is erg gezond vanwege de omega 3 vetzuren. Omdat wij haring dus doorgaans rauw eten, blijven deze gezonde vetten behouden.

Herkomst
De haring is familie van de straalvinnige vissen en komt voor in wateren op het Noordelijk halfrond. Daar waar de vis rondzwemt, wordt hij ook gegeten. In zuidelijke landen is de vis veel minder populair. Haringen zwemmen in scholen van soms wel miljoenen missen.  De naam straalvinnige vis komt voort uit het feit dat deze familieleden stralen in hun vinnen hebben. Deze stralen ondersteunen de huid. Haringen worden in de natuur maximaal 45 cm lang en nooit zwaarder dan 1 kilo. De vis is zilverkleurig met een grijze of blauwgroene rug. De periode van overbevissing ligt achter ons. Na een tijdelijk verbod op de haringvisserij heeft de soort zich aanzienlijk hersteld.

Verkrijgbaar
Veel mensen wachten elk jaar op de maatjesharing, ook wel Hollandse Nieuw genoemd. Dit de benaming voor de eerste haringen van het seizoen. Deze periode loopt van mei t/m juli, waarin de haring haar hoogste vetpercentage heeft. Haring mag alleen Hollandse Nieuwe heten als de vis minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier is verwerkt.  Buiten deze maanden is haring ook verkrijgbaar, maar draagt het dus niet deze naam.

Haring is tegenwoordig voorverpakt in elke supermarkt verkrijgbaar. Ook op de markt- of bij de viswinkel is haring te koop. Veel haring draagt het MSC-logo. De vis wordt (nog) niet overbevist.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: