web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van haring

De voedingswaarde van haring

Voedingswaardetabel van haring per 100 gram:

Per 100 g / ml Haring ADH*
kcal 216 10.80%
Kj 906 10.79%
Water (g) 64 3.20%
Eiwit (g) 18 32.14%
Koolhydraten (g) 0.5 0.19%
Suiker (g)
Vet (g) 16 22.86%
Verzadigd (g) 5
E.O.V. (g) 3
M.O.V. (g) 6
Omega 6 (g) 0.19
Omega 3 (g) 2.4
Cholesterol (mg) 80
Vezels (g)
A (mg) 0.04 4.44%
B1 (mg) 0.04 3.64%
B2 (mg) 0.22 14.67%
B3 (mg) 3.2 20.00%
B5 (mg) 0.6 12.00%
B6 (mg) 0.45 30.00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 6 2.00%
B12 (ug) 8.5 303.57%
C (mg) 0.6 0.80%
D (ug) 6.2 62.00%
E (mg) 0.4 4.00%
Vitamine K (ug) 0.1 0.08%
Natrium (mg) 110 11.00%
Kalium (mg) 300 8.57%
Calcium (mg) 38 3.80%
Fosfor (mg) 280 35.00%
IJzer (mg) 1 12.50%
Jodium (ug) 28.9 19.27%
Magnesium (mg) 30 10.00%
Koper (mg) 0.08 8.89%
Selenium (ug) 46 83.64%
Zink (mg) 0.57 3.80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Haring is zo’n typische vissoort die, al sinds de 17e eeuw, vrijwel alleen op het noordelijk halfrond wordt gegeten. ‘Haringhappen’ is bijvoorbeeld een echt Nederlandse uitdrukking. Hierbij wordt de haring bij de staart gepakt, in uitjes gedoopt en ‘afgehapt’, waarbij de hand met de haring boven de opengesperde mond hangt. Haring wordt vrijwel altijd rauw gegeten. Dat is belangrijk want op die manier blijven de vele gezonde omega 3-vetzuren in de vis behouden.

Herkomst
De haring is familie van de straalvinnige vissen en komt voor in wateren op het noordelijk halfrond. Daar waar de vis zwemt, wordt hij ook gegeten. In zuidelijke landen is de vis veel minder populair. Haringen zwemmen in scholen van soms wel miljoenen vissen. De naam ‘straalvinnige vis’ heeft te maken met de stralen in de vinnen van deze vissenfamilie. Deze stralen ondersteunen de huid. Haringen worden in de natuur maximaal 45 cm lang en nooit zwaarder dan 1 kilo. De vis is zilverkleurig met een grijze of blauwgroene rug. De periode van overbevissing ligt achter ons. Na een tijdelijk verbod op de haringvisserij heeft de soort zich aanzienlijk hersteld.

Verkrijgbaar
Veel mensen wachten elk jaar op de maatjesharing, ook wel ‘Hollandse nieuwe’ genoemd. Dit de benaming voor de eerste haring van het seizoen, dat loopt van mei t/m juli, waarin de haring haar hoogste vetpercentage heeft. Haring mag alleen ‘Hollandse nieuwe’ heten als de vis minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier is verwerkt. Buiten deze maanden is haring ook te koop, maar dan gewoon als ‘haring’.

Haring is tegenwoordig voorverpakt in elke supermarkt verkrijgbaar. Ook op de markt of bij de viswinkel is haring te koop. Veel haring draagt het MSC-logo. De vis wordt (nog) niet overbevist.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: