Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kreeft

De voedingswaarde van kreeft

Voedingswaardetabel van kreeft per 100 gram:

Per 100 g / ml Kreeft ADH*
kcal 82 4.10%
Kj 345 4.11%
Water (g) 81 4.05%
Eiwit (g) 16 28.57%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 2 2.86%
Verzadigd (g) 0.4
E.O.V. (g) 0.5
M.O.V. (g) 0.8
Omega 6 (g) 0.013
Omega 3 (g) 0.53
Cholesterol (mg) 160
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0.12 10.91%
B2 (mg) 0.1 6.67%
B3 (mg) 1.5 9.38%
B5 (mg) 1.4 28.00%
B6 (mg) 0.06 4.00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 6 2.00%
B12 (ug) 2 71.43%
C (mg)
D (ug)
E (mg) 3.6 36.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 300 30.00%
Kalium (mg) 240 6.86%
Calcium (mg) 60 6.00%
Fosfor (mg) 200 25.00%
IJzer (mg) 1 12.50%
Jodium (ug) 139 92.67%
Magnesium (mg) 32 10.67%
Koper (mg) 1 111.11%
Selenium (ug) 49 89.09%
Zink (mg) 2.2 14.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kreeft
Kreeft, ook wel ‘zeekreeft’ genoemd, behoort tot de familie van de kreeftachtigen. Je vindt ze over de hele wereld, zowel in zoet als in zout water. Zoetwaterkreeften zijn vaak flink kleiner van stuk.

Voor veel mensen is kreeft een echte delicatesse en er wordt dan ook veel op gevist. Met name op de Amerikaanse en de Europese kreeft. De kleur van kreeften is bruin tot blauw-zwart met wat oranje of rode vlekken.

De typische rode kleur ontstaat pas bij het koken. De kreeft is een nachtdier en gaat in het donker op zoek naar voedsel. Overdag zit de kreeft verscholen in een schuilplaats.

Verkrijgbaar
Kreeften kunnen besteld worden bij een vishandel. In restaurants in het duurdere segment staat kreeft vaak op de kaart. Kreeft eten is zelden diervriendelijk. Kreeften worden zowel levend als dood (ingevroren) verhandeld. Het percentage ligt op 75% levende en 25% ingevroren dieren. Liggend op ijs is de kreeft vaak verdoofd en lijkt dus dood, maar een levende kreeft herken je aan de samengebonden scharen. In het buitenland is het heel gewoon om een kreeft uit een aquarium te kiezen, die later op je bord belandt. Wie kreeft wil eten, moet zich wel bewust zijn van hoe er met kreeften wordt omgegaan.

Toepassing
Kreeft wordt bijna altijd in zijn geheel gekookt en opgediend op grote schalen. Ook kan er een deel van de kreeft besteld worden. Resten verdwijnen vaak in soepen of sauzen. Bij het eten van kreeftenvlees wordt speciaal bestek gebruikt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.