De voedingswaarde van kreeft

Voedingswaardetabel van kreeft per 100 gram:

Per 100 g / mlKreeftADH*
kcal824.10%
Kj3454.11%
Water (g)814.05%
Eiwit (g)1628.57%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)22.86%
Verzadigd (g)0.4
E.O.V. (g)0.5
M.O.V. (g)0.8
Omega 6 (g)0.013
Omega 3 (g)0.53
Cholesterol (mg)160
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)0.1210.91%
B2 (mg)0.16.67%
B3 (mg)1.59.38%
B5 (mg)1.428.00%
B6 (mg)0.064.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)62.00%
B12 (ug)271.43%
C (mg)
D (ug)
E (mg)3.636.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)30030.00%
Kalium (mg)2406.86%
Calcium (mg)606.00%
Fosfor (mg)20025.00%
IJzer (mg)112.50%
Jodium (ug)13992.67%
Magnesium (mg)3210.67%
Koper (mg)1111.11%
Selenium (ug)4989.09%
Zink (mg)2.214.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kreeft
Kreeft, ook wel zeekreeft genoemd, behoort tot de familie van de kreeftachtigen. Je vindt ze over de hele wereld, zowel in zoet als zout water. Zoetwaterkreeften zijn vaak een stuk kleiner van stuk.
Ze vormen voor veel mensen een echte delicatesse en er wordt dan ook veel op gevist. Met name op de Amerikaanse en de Europese kreeft. De kleur van kreeften is bruin tot blauw-zwart met wat oranje of rode vlekken. De typische rode kleur ontstaat pas tijdens het koken. Het is een nachtdier en gaat in het donker op zoek naar voedsel. Overdag zit de kreeft verscholen in een schuilplaats.

Verkrijgbaar
Kreeften kunnen besteld worden bij een vishandel. In restaurants van het duurdere segment staat ook kreeft op de kaart. Kreeft eten is niet altijd diervriendelijk. Kreeften worden zowel levend als dood (ingevroren) verhandeld. Het percentage ligt op 75% levende en 25% ingevroren dieren. Liggend op ijs is de kreeft vaak verdoofd en lijkt dus dood, maar een levende kreeft herken je aan de samengebonden scharen. In het buitenland is het heel normaal om een kreeft uit een aquarium uit te kiezen, welke later op je bord belandt. Wie kreeft wil eten doet er goed aan het dierwelzijn in acht te nemen.

Toepassing
Kreeft wordt bijna altijd in zijn geheel gekookt en opgediend op grote schalen. Ook kan er een deel van de kreeft besteld worden. Resten verdwijnen vaak in soepen of sauzen. Door middel van speciaal bestek wordt het kreeftenvlees van de rug en scharen opgegeten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: