web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van leverworst

De voedingswaarde van leverworst

Voedingswaardetabel van leverworst per 100 gram:

Per 100 g Leverworst ADH*
kcal 294 14,70%
Kj 1217 14,49%
Water (g) 54,2 2,71%
Eiwit (g) 14,5 25,89%
Koolhydraten (g) 1,8 0,69%
Suiker (g) 0,1
Vet (g) 25,3 36,14%
Verzadigd (g) 8,5
E.O.V. (g) 10,8
M.O.V. (g) 3,4
Omega 6 (g) 2,9
Omega 3 (g) 0,4
Cholesterol (mg) 110
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,5 1,43%
A (mg) 5,26 584,44%
B1 (mg) 0,11 10,00%
B2 (mg) 0,78 52,00%
B3 (mg) 5,9 36,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,15 10,00%
B11 / Foliumzuur (ug) 60,4 20,13%
B12 (ug) 9,43 336,79%
C (mg) 15 20,00%
D (ug) 0,9 9,00%
E (mg) 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 721 72,10%
Kalium (mg) 169 4,83%
Calcium (mg) 13 1,30%
Fosfor (mg) 226 28,25%
IJzer (mg) 1,6 20,00%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 0,59 65,56%
Selenium (ug) 20 36,36%
Zink (mg) 2,44 16,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over leverworst
Leverworst is een worst dat wordt gemaakt van lever. Het bevat in de basis slechts drie ingrediënten: vlees, orgaanvlees en vet, meestal afkomstig van rundvlees of varkensvlees. De meeste leverworst bevat zout, zwarte peper, en uienpoeder, maar je kunt ook koriander, mosterdzaad, nootmuskaat en/of tijm bevatten. Er bestaat ook een smeerbare vorm van leverworst. Het Engelse woord voor leverworst is ‘liverwurst’, dat zij hebben overgenomen van het Duitse ‘leberwurst’. In Nederland kennen we ook onze eigen worsten: Groninger leverworst en Haagse leverworst. Beide zijn een lokale soort leverworst. Groninger leverworst bevat kruidnagel en is grof van structuur doordat deze stukjes lever bevat. De Haagse leverworst bevat weer stukjes spek.

Over de voedingswaarde van leverworst
Leverworst is uiterst voedzaam: het levert vrijwel elke essentiële voedingsstof. Zo is leverworst een uitstekende bron van compleet eiwit, extreem hoog in vitamine A, een belangrijke bron van vitamine B12 en rijk aan de mineralen ijzer en selenium. Ondanks deze voedingsvoordelen van leverworst zijn er toch een paar aandachtspunten die de moeite waard zijn om te weten. Zo bevat worst over het algemeen erg veel natrium en wordt er vaak gebruikgemaakt van goedkope vulstoffen. Een veel voorkomende zorg over het eten van lever is dat ze gifstoffen bevat. De lever slaat echter geen giftige stoffen op. Zijn taak is veeleer om gifstoffen te verwerken en ze veilig te maken of om te zetten in iets dat veilig uit het lichaam verwijderd kan worden. Dat gezegd hebbende kun je uit voorzorg beter kiezen voor biologische lever. Zwangere vrouwen zullen moeten oppassen met het eten van veel lever: er zijn twijfels over de veiligheid van leverinname tijdens de zwangerschap vanwege het hoge gehalte aan vitamine A. Hoge inname van dierlijke vitamine A is in verband gebracht met geboorteafwijkingen. Een tekort aan vitamine A in de zwangerschap is overigens ook gelinkt aan geboorteafwijkingen. Als laatste bevat lever veel purines, die in het lichaam urinezuur vormen. Het is daarom belangrijk je inname te beperken als je jicht hebt.