web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van leverworst

De voedingswaarde van leverworst

Voedingswaardetabel van leverworst per 100 gram:

Per 100 g Leverworst ADH*
kcal 294 14,70%
Kj 1217 14,49%
Water (g) 54,2 2,71%
Eiwit (g) 14,5 25,89%
Koolhydraten (g) 1,8 0,69%
Suiker (g) 0,1
Vet (g) 25,3 36,14%
Verzadigd (g) 8,5
E.O.V. (g) 10,8
M.O.V. (g) 3,4
Omega 6 (g) 2,9
Omega 3 (g) 0,4
Cholesterol (mg) 110
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,5 1,43%
A (mg) 5,26 584,44%
B1 (mg) 0,11 10,00%
B2 (mg) 0,78 52,00%
B3 (mg) 5,9 36,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,15 10,00%
B11 / Foliumzuur (ug) 60,4 20,13%
B12 (ug) 9,43 336,79%
C (mg) 15 20,00%
D (ug) 0,9 9,00%
E (mg) 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 721 72,10%
Kalium (mg) 169 4,83%
Calcium (mg) 13 1,30%
Fosfor (mg) 226 28,25%
IJzer (mg) 1,6 20,00%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 0,59 65,56%
Selenium (ug) 20 36,36%
Zink (mg) 2,44 16,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over leverworst
Leverworst is een worst gemaakt van lever. Hij bevat in de basis slechts drie ingrediënten: vlees, orgaanvlees en vet, meestal afkomstig van rundvlees of varkensvlees. De meeste leverworst bevat zout, zwarte peper en uienpoeder, maar de worst kan ook koriander, mosterdzaad, nootmuskaat en/of tijm bevatten. Er bestaat ook een smeerbare vorm van leverworst. Het Engelse woord voor leverworst is ‘liverwurst’, dat zij hebben overgenomen van het Duitse ‘Leberwurst’. In Nederland kennen we ook onze eigen worsten: Groninger leverworst en Haagse leverworst. Beide zijn een lokale soort leverworst. Groninger leverworst bevat kruidnagel en is grof van structuur doordat hij kleine stukjes lever bevat. In de Haagse leverworst zitten weer stukjes spek.

Over de voedingswaarde van leverworst
Leverworst is uiterst voedzaam: het levert vrijwel elke essentiële voedingsstof. Zo is leverworst een uitstekende bron van compleet eiwit, extreem hoog in vitamine A, een belangrijke bron van vitamine B12 en rijk aan de mineralen ijzer en selenium. Ondanks deze mooie voedingswaarden zijn er helaas toch een paar aandachtspuntjes. Zo bevat worst over het algemeen erg veel natrium en wordt er vaak gebruikgemaakt van goedkope vulstoffen. Een andere punt van zorg is dat lever doorgaans gifstoffen bevat. De taak van de lever is immers gifstoffen te verwerken en ze om te zetten in stoffen die veilig uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Vandaar dat je voor de zekerheid beter  biologische lever kan kopen. Verder moeten zwangere terughoudend zijn met het eten van lever vanwege het hoge gehalte aan vitamine A. Hoge inname van dierlijke vitamine A is in verband gebracht met geboorteafwijkingen. Een tekort aan vitamine A in de zwangerschap is overigens ook gelinkt aan geboorteafwijkingen. Als laatste bevat lever veel purines, die in het lichaam urinezuur vormen. Het is daarom belangrijk niet al te vaak lever te eten als je last hebt van jicht.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: