web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van macadamia

De voedingswaarde van macadamia

Voedingswaardetabel van macadamia per 100 gram:

Per 100 g / ml Macadamia ADH*
kcal 785 39,25%
Kj 3239 38,56%
Water (g) 1,6 0,08%
Eiwit (g) 7,8 13,93%
Koolhydraten (g) 13,4 5,15%
Suiker (g)
Vet (g) 76,1 108,71%
Verzadigd (g) 11,9
E.O.V. (g) 59,3
M.O.V. (g) 1,5
Omega 6 (g) 1,4
Omega 3 (g) 0,03
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 8 22,86%
A (mg)
B1 (mg) 0,7 63,64%
B2 (mg) 0,09 6,00%
B3 (mg) 2,4 15,00%
B5 (mg) 0,7 14,00%
B6 (mg) 0,36 24,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3,33%
B12 (ug)
C (mg) 1 1,33%
D (ug)
E (mg) 0,6 6,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 4 0,40%
Kalium (mg) 363 10,37%
Calcium (mg) 70 7,00%
Fosfor (mg) 198 24,75%
IJzer (mg) 2,7 33,75%
Jodium (ug) 2 1,3%
Magnesium (mg) 118 39,33%
Koper (mg) 0,5 55,56%
Selenium (ug) 12 21,82%
Zink (mg) 1,29 8,60%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de macadamia
De macadamianoot is één van de minst bekende eetbare noten in ons land. Ook in andere delen van de wereld kent deze noot geen grote populariteit. Slecht 1% van de wereldwijde notenproductie gaat om de macadamia.

Herkomst en groeiwijze
Oorspronkelijk komt de macadamia uit Australië waar de Aboriginals de noten als eerste aten. De noten groeien aan macadamiabomen, die ongeveer 60 jaar oud kunnen worden. De bomen worden in het wild maximaal 20 meter hoog en wel 15 meter breed. Van de  negen macadamiasoorten zijn er slechts twee eetbaar. De bomen groeien alleen in regenrijke gebieden in de tropen. Pas na een jaar of zes geeft de boom de eerste vruchten, na 20 jaar bereikt de boom de maximale productie.

De macadamiavrucht groeit in een bolster met daarin het zaad. De noot wordt beschermd door een harde schil. De rijpe noten vallen vanzelf uit de boom. De noten worden doorgaans met de hand geraapt. Hierna worden de noten, inclusief dop, een paar weken in de zon of in een droogoven gedroogd. Het is belangrijk om de opengebarsten bolster op tijd te verwijderen van de vrucht, omdat de macadamia gevoelig is voor schimmel.

Verkrijgbaar
De noten komen grotendeels uit Australië, maar ook Zuid-Afrika en Hawaï nemen een groot deel van de wereldproductie voor hun rekening. Macadamianoten worden rauw of geroosterd gegeten. Ook wordt er soms notenolie van gemaakt. Omdat de notendop vrij hard is en gevoelig is voor schimmelvorming, wordt de macadamia vrijwel alleen gedopt verkocht. De olie gewonnen uit macadamianoten zien we vaak terug in zeep, shampoo en andere cosmetica.

Macadamianoten zijn vrij prijzig. Dit vanwege het vele handwerk en het feit dat de noten lastig te verwerken en zeer schimmelgevoelig zijn.

Bewaren
Bewaar macadamianoten goed afgesloten op een donkere plek. Zo blijven ze heel lang goed. Omdat de noten vrij veel olie bevatten is het belangrijk deze op een koele plaats te bewaren. Zo voorkom je dat de vetten gaan oxideren en ranzig worden.

Toepassing
Macadamianoten hebben een zachte, volle smaak en halen daardoor de smaak van verschillende gerechten flink op. Goed te combineren met kip en visgerechten. Geroosterd (op een lage temperatuur in een droge koekenpan) komt er nog meer aroma vrij uit de noten. Lekker door een salade of verwerkt in een zelfgemaakte muesli of granola. Van de (rauwe) noten kan je ook een smeerbare pasta maken als alternatief broodbeleg.

Wist je dat:

  • De macadamianoot van alle noten de moeilijkste noot is om te kraken?
  • Macadamia’s rijk zijn aan palmitoleïnezuur? Dit is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur, dat valt onder de omega 7-vetten.
  • Macadamianoten rauw in de winkel liggen. Ze zijn niet gebrand of gebakken, maar smaken toch heel vol en compleet.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van macadamia
Macadamia noten bevatten palmitoleïnezuur, wat valt onder de omega 7-vetzuren. Onderzoekers stellen dat palmitoleïnezuur in staat is het lipidenprofiel van het bloed te verbeteren waardoor ontstekingsmarkers kunnen dalen (1). Ook kan dit vetzuur gunstig werken bij hoge suikerspiegels van diabetespatiënten (2). De olie van macadamia’s wordt vaak toegevoegd aan crèmes voor onder meer het gezicht vanwege de antimicrobiële werking (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Bernstein AM, Roizen MF, Martinez L. Purified palmitoleic acid for the reduction of high-sensitivity C-reactive protein and serum lipids: a double-blinded, randomized, placebo controlled study. Journal of clinical lipidology. 2014; 8(6):612-7.

(2) Yang ZH, Miyahara H, Hatanaka A. Chronic administration of palmitoleic acid reduces insulin resistance and hepatic lipid accumulation in KK-Ay Mice with genetic type 2 diabetes. Lipids in health and disease. 2011; 10:120.

(3) Wille JJ, Kydonieus A. Palmitoleic acid isomer (C16:1delta6) in human skin sebum is effective against gram-positive bacteria. Skin pharmacology and applied skin physiology. 2003; 16(3):176-87.