Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tilapia

De voedingswaarde van tilapia

Voedingswaardetabel van tilapia per 100 gram:

Per 100 g Tilapia (rauw) ADH* Tilapia (bereid) ADH*
kcal 86 4,30% 86 4,30%
Kj 543 6,46% 128 1,52%
Water (g) 80,3 4,02% 71,6 3,58%
Eiwit (g) 17,9 31,96% 26,6 47,50%
Koolhydraten (g) 0 0,00% 0 0,00%
Suiker (g)
Vet (g) 1,6 2,29% 2,7 3,86%
Verzadigd (g) 0,5 0,8
E.O.V. (g) 0,5 0,8
M.O.V. (g) 0,3 0,5
Omega 6 (g) 0,2 0,3
Omega 3 (g) 0,1 0,2
Cholesterol (mg) 47 57
Vezels (g) 0 0,00% 0 0,00%
A (mg) 0,001 0,11% 0 0,00%
B1 (mg) 0,05 4,55% 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,05 3,33% 0,07 4,67%
B3 (mg) 4 25,00% 4,7 29,38%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,18 12,00% 0,123 8,20%
B11 / Foliumzuur  (ug) 24 8,00% 6 2,00%
B12 (ug) 1,1 39,29% 1,86 66,43%
C (mg) 0,00% 0,00%
D (ug) 24,3 243,00% 21,9 219,00%
E (mg) 0,7 7,00% 0,8 8,00%
Vitamine K (ug) 1,7 1,42% 0,00%
Natrium (mg) 52 5,20% 56 5,60%
Kalium (mg) 353 10,09% 380 10,86%
Calcium (mg) 18 1,80% 14 1,40%
Fosfor (mg) 181 22,63% 204 25,50%
IJzer (mg) 20,2 252,50% 0,7 8,75%
Jodium (ug) 4 2,67% 0,00%
Magnesium (mg) 28 9,33% 34 11,33%
Koper (mg) 0,02 2,22% 0,08 8,89%
Selenium (ug) 28 50,91% 54 98,18%
Zink (mg) 0,34 2,27% 0,41 2,73%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tilapia

Tilapia is een exotische vissoort die de laatste decennia zeer populair is geworden in Europa. Mild van smaak, goedkoop en gemakkelijk te krijgen. Het is tegenwoordig één van de meest gebruikte vissoorten in de Nederlandse keuken. Het vlees van de tilapia is stevig, bevat geen graten en heeft een milde smaak. De vis wordt hoofdzakelijk als filet verkocht.

Soorten

Tilapia is een verzamelnaam voor een honderdtal tropische vissoorten. Deze vormen samen de familie van baarsachtigen.

Herkomst

De tilapia komt oorspronkelijk uit Afrika (Egypte en Ethiopië) maar is ook uitgezet in andere werelddelen. De vis komt zowel in brak als in zoet water voor en verspreidde zich razendsnel. Vroeger werd er alleen gevist op tilapia, tegenwoordig wordt de vis op grote schaal gekweekt; ook wel ‘aquacultuur’ genoemd. Door de introductie in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, nam de teelt exponentieel toe. Ze worden in grote bassins gekweekt in onder meer: China, de Filipijnen, Taiwan, Indonesië en Thailand. Tegenwoordig wordt de vis ook op kleine schaal gehouden in Nederland en België.

De vis stelt weinig eisen aan waterkwaliteit, voedsel en leefomstandigheden, waardoor zij in grote getale op een kleine oppervlakte kunnen worden gehouden. In de gangbare kweek wordt het water met pesticiden ‘schoon’ gehouden. Samen met de preventieve antibiotica om de tilapia gezond te houden, levert dit een behoorlijke milieubelasting top en zorgt er tevens voor dat het niet de meest gezonde vis is om te eten.

Verkrijgbaar

Inmiddels kan je in elke supermarkt tilapia(filet) kopen. Op de versafdeling of uit de diepvries. Het beste kan je kiezen voor tilapia met het ASC-keurmerk. Deze vis is afkomstig uit bassins waar deze vis zo wordt gekweekt dat het milieu wordt ontzien. Denk aan minder antibioticagebruik, duurzaam visvoer en betere arbeidsomstandig-heden. Omdat tilapia voor grootschalige productie bijna niet meer in het wild wordt gevangen bestaat er geen MSC-keurmerk voor deze vissoort.

Bewaren

Verse tilapia is kort houdbaar. Als je de vis uit de diepvries koopt, is het belangrijk de vis thuis rustig in de ijskast te laten ontdooien om te verwerken of direct weer in de diepvries te leggen. Daar blijft de vis nog maanden goed.

Toepassing

Door de stevige structuur van tilapia kan je hem bakken, roerbakken, grillen en pocheren. Combineer tilapia niet met uitgesproken smaken, maar juist met lichte,  ingrediënten met een zachte smaak, zoals sla, avocado, aardappel, mais, courgette, pompoen, gierst, etc.

Wist je dat:

  • Tilapia’s muilbroeders zijn? Dit betekent dat zij gelegde eitjes uitbroeden in hun bek.
  • De wereldproductie van tilapia in 2015 maar liefst 6,38 miljoen ton bedroeg? 5,67 miljoen hiervan was afkomstig uit de aquacultuur. Dat betekent dat het in 90% van de gevallen om kweekvis gaat.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: