De voedingswaarde van forel

Voedingswaardetabel van forel per 100 gram:

Per 100 g / mlForelADH*
kcal1266,30%
Kj5266,26%
Water (g)763,80%
Eiwit (g)18,432,86%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)5,88,29%
Verzadigd (g)0,9
E.O.V. (g)1
M.O.V. (g)3,3
Omega 6 (g)0,24
Omega 3 (g)1
Cholesterol (mg)56
Vezels (g)
A (mg)0,222,22%
B1 (mg)0,076,36%
B2 (mg)0,2617,33%
B3 (mg)5,333,13%
B5 (mg)0,918,00%
B6 (mg)0,533,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)51,67%
B12 (ug)8285,71%
C (mg)
D (ug)9,494,00%
E (mg)1,717,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)393,90%
Kalium (mg)45312,94%
Calcium (mg)505,00%
Fosfor (mg)22027,50%
IJzer (mg)1,518,75%
Jodium (ug)85,33%
Magnesium (mg)206,67%
Koper (mg)0,111,11%
Selenium (ug)1629,09%
Zink (mg)0,53,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over forel
De forel is een vissoort behorend tot de familie van zalmachtigen. De populatie is tegenwoordig vrij schaars in het wild. Ze leven in zowel zoet- als zout water in beken en stromingen binnen verschillende Europese landen. Forel wordt in Nederland niet veel gegeten maar in andere landen, zowel ten Noorden als Zuiden van ons, is de vissoort een stuk populairder. Vaak wordt de vis gegrild en als geheel opgediend.

Soorten en verkrijgbaarheid
De forel kent verschillende soorten. De bekendste soorten zijn de beekforel, zeeforel en regenboogforel. Deze laatstgenoemde wordt ook wel (onterecht) zalmforel genoemd, vanwege de roze vleeskleur. Deze kleur is daarentegen afkomstig van het voedsel wat de regenboogforel eet: kreeftjes en garnaaltjes. De beek- en zeeforel vormen eigenlijk dezelfde soort. Het enige verschil is dat de beekforel in zoet- en de zeeforel in zout water leeft.

De forel is flink in aantal achteruit gegaan, mede vanwege stuwwallen, en komt in het wild nog maar weinig voor. Forel wordt daarom al eeuwenlang gekweekt, het gaat hierbij vaak om de regenboogforel. Deze worden deels verhandeld voor horecabedrijven en voor forelvijvers, waar sportvissers kunnen vissen op forel.

Bewaren en toepassing
Forel kan op verschillende manieren worden bereid. Gebakken, gestoomd, gegrild en ook op de barbecue komt deze vissoort tot zijn recht. De forel heeft een zachte, volle smaak en is bij veel viseters een geliefde soort.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: