web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van forel

De voedingswaarde van forel

Voedingswaardetabel van forel per 100 gram:

Per 100 g / ml Forel ADH*
kcal 126 6,30%
Kj 526 6,26%
Water (g) 76 3,80%
Eiwit (g) 18,4 32,86%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 5,8 8,29%
Verzadigd (g) 0,9
E.O.V. (g) 1
M.O.V. (g) 3,3
Omega 6 (g) 0,24
Omega 3 (g) 1
Cholesterol (mg) 56
Vezels (g)
A (mg) 0,2 22,22%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,26 17,33%
B3 (mg) 5,3 33,13%
B5 (mg) 0,9 18,00%
B6 (mg) 0,5 33,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1,67%
B12 (ug) 8 285,71%
C (mg)
D (ug) 9,4 94,00%
E (mg) 1,7 17,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 39 3,90%
Kalium (mg) 453 12,94%
Calcium (mg) 50 5,00%
Fosfor (mg) 220 27,50%
IJzer (mg) 1,5 18,75%
Jodium (ug) 8 5,33%
Magnesium (mg) 20 6,67%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 16 29,09%
Zink (mg) 0,5 3,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over forel
De forel is een vissoort en behoort tot de familie van zalmachtigen. De forel is tegenwoordig vrij schaars in het wild. Ze leven in zowel zoet- als in zout water bij voorkeur in koele heldere stromen en meren binnen verschillende Europese landen. Forel wordt in Nederland niet veel gegeten maar in andere landen, zowel ten noorden als zuiden van ons, is deze vissoort een stuk populairder. Vaak wordt de vis gegrild en als geheel opgediend.

Soorten en verkrijgbaarheid

De bekendste soorten forel zijn: de beekforel, de zeeforel en de regenboogforel. Deze laatstgenoemde wordt ook wel (onterecht) ‘zalmforel’ genoemd, vanwege zijn zalmroze vleeskleur. Deze kleur ontstaat door het menu van deze zalm van kreeftjes en garnaaltjes. De beek- en zeeforel behoren tot dezelfde soort. Het enige verschil is dat de beekforel in zoet- en de zeeforel in zout water leeft.

De forel is, onder meer door stuwdammen, in aantal gedecimeerd. Mede hierom wordt forel al eeuwenlang gekweekt. Hierbij gaat het vaak om de regenboogforel. Deze soort wordt veel geleverd aan de horeca en aan forelvijvers, waar sportvissers kunnen vissen op forel.

Bewaren en toepassing
Forel kan op verschillende manieren worden bereid. Gebakken, gestoomd, gegrild en ook op de barbecue komt deze vissoort tot zijn recht. De forel heeft een zachte, volle smaak en is bij veel viseters een geliefde soort.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: