De voedingswaarde van tonijn

Voedingswaardetabel van tonijn per 100 gram:

Per 100 g / mlTonijnADH*
kcal964,80%
Kj4024,79%
Water (g)76,53,83%
Eiwit (g)21,538,39%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)11,43%
Verzadigd (g)0,3
E.O.V. (g)0,2
M.O.V. (g)0,4
Omega 6 (g)0,068
Omega 3 (g)1,64
Cholesterol (mg)60
Vezels (g)
A (mg)0,4550,00%
B1 (mg)0,1614,55%
B2 (mg)0,1610,67%
B3 (mg)15,496,25%
B5 (mg)0,428,40%
B6 (mg)0,4530,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)155,00%
B12 (ug)3107,14%
C (mg)
D (ug)770,00%
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)10010,00%
Kalium (mg)2507,14%
Calcium (mg)404,00%
Fosfor (mg)20025,00%
IJzer (mg)112,50%
Jodium (ug)3020,00%
Magnesium (mg)3010,00%
Koper (mg)0,1516,67%
Selenium (ug)57103,64%
Zink (mg)0,74,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tonijn
Tonijn vormt in de gehele wereld een geliefde vissoort en wordt daarom grotendeels met uitsterven bedreigd. Tonijn is zowel vers als diepgevroren en in blik verkrijgbaar. Doordat de soort hoog in de voedselketen staat is de opstapeling van kwik bij deze vis vele malen groter dan bij kleinere vissoorten.

Over tonijn
Tonijn behoort tot de oceaanvissen en maakt deel uit van de Scrombriade familie. Dit zijn baarsachtige, straalvinnige vissen. Ook de makreel behoort hiertoe. Tonijnen eten andere vissoorten zoals haring, makreel maar ook kwallen. Ze komen voor in de Atlantische- en Grote Oceaan en in het Middellandse Zeegebied. De tonijn is een grote vissoort en herkenbaar aan de diepgevorkte staart en twee rugvinnen. Het vlees is, in tegenstelling tot andere vissoorten, niet wit maar roze en daarom zeer geliefd.

Er zijn verschillende tonijnsoorten, waarvan de blauwvintonijn het grootst en meest bekend (en tevens het meest bedreigd) is. Andere soorten zijn de witte-, geelvin-, zwartvin-, tonggol en de grootoogtonijn. De witte tonijn staat ook wel bekend als de ‘albacore’. De ‘skipjack’ is een gestreepte tonijnsoort die het best standhoudt. Andere soorten worden of overbevist of worden (zeer sterk) bedreigd. De herkomst en manier waarop er gevist wordt, geeft de duurzaamheid van tonijn aan. Wilde, duurzame tonijnvangst is te herkennen aan het MSC-keurmerk.

Er wordt al meer dan 2000 jaar gevist op tonijn. Dit begon bij de Grieken en Romeinen. Tegenwoordig wordt tonijn ook gekweekt.

Tonijn heeft een hoog gehalte aan kwik vanwege de grootte en levensduur van de vis. Hoe groter de vis, hoe groter de kans dat zware metalen zich opslaan.

Verkrijgbaar
Sinds 2007 worden er in Nederlandse supermarkten geen producten met blauwvintonijn meer verkocht. We eten vooral skipjack en witte tonijn uit blik. Verse tonijn(moten) zijn vaak van de witte (albacore) tonijn. Laat geelvintonijn links liggen, deze worden (ook) met uitsterven bedreigd. Officieel wordt deze tonijn ook niet meer verkocht, maar in restaurants vinden we de tonijnsoort nog wel eens op het menu.

Bewaren
Verse tonijn is beperkt houdbaar en geschikt om in te vriezen. Tonijn uit blik blijft jaren goed.

Toepassing
Tonijn uit blik wordt meestal als broodbeleg geconsumeerd, op pizza’s en in salades gebruikt. Verse tonijn wordt in Nederland veel minder gegeten. Vaak wordt deze tonijn verkocht als moten, welke gebakken kunnen worden, gegrild of gesmoord.

Weetjes/Wist je dat:

  • Zwemmende tonijnen snelheden kunnen behalen van 75 km per uur?
  • Bijna alle gevangen blauwvintonijn wordt geëxporteerd naar Japan waar deze wordt gebruikt in sushi en sashimi?
  • Vroeger exemplaren werden gevangen van rond de 700 kilo? Nu is het gemiddelde gewicht van een tonijn gemiddeld 50 kilo.
  • Er veel zeevogels het slachtoffer worden van de vangst op tonijn? De schattingen liggen rond de 300.000 per jaar. Ook schildpadden en haaien kunnen in de netten verstrikt raken.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van tonijn
Deze vissoort kan erg snel zwemmen, en kan daarbij snelheden halen van ruim 70 kilometer per uur. Bijzonder is dat de kleur van het vlees niet wit is, zoals bij de meeste vissen, maar donkerroze. Dat komt doordat de spieren veel myoglobine bevatten. Dit eiwit transporteert zuurstof naar de mitochondriën van de spiercellen, waardoor deze vis zulke extreem hoge snelheden kan halen. Van de meest verkochte soorten vis is tonijn het rijkste aan selenium. Ook is de vis erg rijk aan eiwitten. het hoge gehalte aan kwik varieert per soort en kan voor kinderen een een risico zijn (1). Omdat tonijn veel selenium bevat, wordt de opname van kwik vermindert (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Gerstenberger SL, Martinson A, Kramer JL. An evaluation of mercury concentrations in three brands of canned tuna. Environmental toxicology and chemistry. 2010; 29(2):237-42.

2. Yamashita Y. Discovery of the strong antioxidant selenoneine in tuna and selenium redox metabolism WJBC. 2010; 1(5):144-.