Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tonijn

De voedingswaarde van tonijn

Voedingswaardetabel van tonijn per 100 gram:

Per 100 g / ml Tonijn ADH*
kcal 96 4,80%
Kj 402 4,79%
Water (g) 76,5 3,83%
Eiwit (g) 21,5 38,39%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 1 1,43%
Verzadigd (g) 0,3
E.O.V. (g) 0,2
M.O.V. (g) 0,4
Omega 6 (g) 0,068
Omega 3 (g) 1,64
Cholesterol (mg) 60
Vezels (g)
A (mg) 0,45 50,00%
B1 (mg) 0,16 14,55%
B2 (mg) 0,16 10,67%
B3 (mg) 15,4 96,25%
B5 (mg) 0,42 8,40%
B6 (mg) 0,45 30,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 15 5,00%
B12 (ug) 3 107,14%
C (mg)
D (ug) 7 70,00%
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 100 10,00%
Kalium (mg) 250 7,14%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 200 25,00%
IJzer (mg) 1 12,50%
Jodium (ug) 30 20,00%
Magnesium (mg) 30 10,00%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 57 103,64%
Zink (mg) 0,7 4,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tonijn
Tonijn is overal in de wereld een geliefde vissoort en wordt mede daarom met uitsterven bedreigd. Tonijn is zowel vers als diepgevroren en in blik verkrijgbaar. Doordat de soort hoog in de voedselketen staat is de opstapeling van kwik bij deze vis vele malen groter dan bij kleinere vissoorten.

Over tonijn
Tonijn behoort tot de oceaanvissen en maakt deel uit van de Scrombriade-familie. Dit zijn baarsachtige, straalvinnige vissen. Ook de makreel behoort hiertoe. Tonijnen eten andere vissoorten zoals haring, makreel maar ook kwallen. Ze komen voor in de Atlantische en Grote Oceaan en in het Middellandse Zeegebied. De tonijn is een grote vissoort en herkenbaar aan de diepgevorkte staart en twee rugvinnen. Het vlees is, in tegenstelling tot andere vissoorten, niet wit maar roze en ook daarom zeer geliefd.

Er wordt al meer dan 2000 jaar gevist op tonijn. Tegenwoordig wordt tonijn ook gekweekt. Er zijn verschillende tonijnsoorten, waarvan de blauwvintonijn het grootst en meest bekend (en tevens het meest bedreigd) is. Andere soorten zijn de witte-, geelvin-, zwartvin-, tonggol en de grootoogtonijn. De witte tonijn staat ook wel bekend als de ‘albacore’. De skipjack is een gestreepte tonijnsoort die qua aantallen het best standhoudt. Andere soorten worden of overbevist of op andere manieren ernstig bedreigd. De herkomst en manier waarop ze worden gevangen, bepalen de duurzaamheid van tonijn. Wilde, duurzame tonijnvangst is te herkennen aan het MSC-keurmerk.

Verkrijgbaar
Sinds 2007 worden er in Nederlandse supermarkten geen producten met blauwvintonijn meer verkocht. We eten vooral skipjack en witte tonijn uit blik. Verse tonijn(moten) zijn vaak van de witte (albacore) tonijn. Laat ook de geelvintonijn links liggen, deze worden (ook) met uitsterven bedreigd. Officieel wordt deze tonijn ook niet meer verkocht, maar in restaurants vinden we de tonijnsoort nog wel eens op het menu.

Bewaren
Verse tonijn is beperkt houdbaar en geschikt om in te vriezen. Tonijn uit blik blijft jaren goed.

Toepassing
Tonijn uit blik wordt meestal als broodbeleg gegeten of verwerkt in pizza’s en salades. Verse tonijn wordt in Nederland veel minder gegeten. Verse tonijn wordt vaak verkocht in moten, die gebakken, gegrild of gesmoord kunnen worden.

Wist je dat:

  • Zwemmende tonijnen snelheden kunnen behalen van 75 km per uur?
  • Bijna alle gevangen blauwvintonijn wordt geëxporteerd naar Japan waar deze wordt gebruikt in sushi en sashimi?
  • Vroeger exemplaren werden gevangen van rond de 700 kilo? Nu is het gemiddelde gewicht van een tonijn gemiddeld 50 kilo.
  • Er veel zeevogels het slachtoffer worden van de vangst op tonijn? De schattingen liggen rond de 300.000 per jaar. Ook schildpadden en haaien kunnen in de netten verstrikt raken.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van tonijn
Deze vissoort kan snelheden halen van ruim 70 kilometer per uur. Bijzonder is dat de kleur van het vlees niet wit is, zoals bij de meeste vissen, maar donkerroze. Dat komt doordat de spieren veel myoglobine bevatten. Dit eiwit transporteert zuurstof naar de mitochondriën van de spiercellen, waardoor deze vis zulke extreem hoge snelheden kan halen.

Van de meest verkochte soorten vis is tonijn het rijkst aan selenium. Ook is de vis erg rijk aan eiwitten.

Tonijn heeft een hoog gehalte aan kwik vanwege de grootte en levensduur van de vis. Hoe groter de vis, hoe groter het risico dat zware metalen zich opstapelen. Het hoge gehalte aan kwik varieert per soort en kan voor kinderen een risico zijn (1). Gelukkig maakt het hoge seleniumgehalte het kwik deels onschadelijk omdat het de opname belemmert. (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Gerstenberger SL, Martinson A, Kramer JL. An evaluation of mercury concentrations in three brands of canned tuna. Environmental toxicology and chemistry. 2010; 29(2):237-42.

2. Yamashita Y. Discovery of the strong antioxidant selenoneine in tuna and selenium redox metabolism WJBC. 2010; 1(5):144-.