Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kabeljauw

De voedingswaarde van kabeljauw

Voedingswaardetabel van kabeljauw per 100 gram:

Per 100 g / ml Kabeljauw ADH*
kcal 72 3.60%
Kj 304 3.62%
Water (g) 81.9 4.10%
Eiwit (g) 16.4 29.29%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 0.7 1.00%
Verzadigd (g) 0.1
E.O.V. (g) 0.1
M.O.V. (g) 0.4
Omega 6 (g) 0.08
Omega 3 (g) 0.21
Cholesterol (mg) 52
Vezels (g)
A (mg) 0.11 12.22%
B1 (mg) 0.12 10.91%
B2 (mg) 0.15 10.00%
B3 (mg) 2 12.50%
B5 (mg) 0.15 3.00%
B6 (mg) 0.15 10.00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8 2.67%
B12 (ug) 2 71.43%
C (mg) 1 1.33%
D (ug) 0.9 9.00%
E (mg) 0.64 6.40%
Vitamine K (ug) 0.1 0.08%
Natrium (mg) 67 6.70%
Kalium (mg) 330 9.43%
Calcium (mg) 16 1.60%
Fosfor (mg) 265 33.13%
IJzer (mg) 0.4 5.00%
Jodium (ug) 196 130.67%
Magnesium (mg) 25 8.33%
Koper (mg)
Selenium (ug) 23 41.82%
Zink (mg) 0.5 3.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
De kabeljauw is een vrij algemeen bekende en populaire witvis. Zowel bij beroeps- als sportvissers is deze soort erg geliefd. Een bekend familielid van de kabeljauw is de koolvis, een goedkoper alternatief. Kabeljauw is erg veelzijdig en kan op verschillende manieren verwerkt worden. Kabeljauw is zowel als hele vis, als filet en in moten verkrijgbaar.

Herkomst
De kabeljauw is een vissoort die voorkomt in de Atlantische Oceaan, in koudere wateren zoals in de Noordzee bij de kust van Noorwegen en IJsland en in Canada. Uit de Noordzee komt slechts een klein deel van de vangst.

Een kabeljauw wordt maximaal zo’n 150 cm lang. De vissoort leeft in grote scholen, dicht bij de zeebodem op diepten van 20 tot 600 meter. Ze leggen grote afstanden af naar vaste paaigebieden. Het is een roofvis die voornamelijk kleine schelp- en schaaldiertjes zoals kreeftjes, garnalen, krabbetjes en mosselen eet. Vrijwel alle delen van de kabeljauw worden na de vangst gebruikt: tot aan de tong en de eitjes toe.

Verkrijgbaar
Kabeljauw is in verschillende vormen verkrijgbaar. We onderscheiden drie soorten: de Atlantische-, de Pacifische-, en de Arctische kabeljauw. In supermarkten vinden we vooral kabeljauwfilet en het kabeljauwhaasje. Kabeljauw is zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar. Let op het MSC-logo, want kabeljauw wordt overbevist. De Viswijzer adviseert alleen kabeljauw te kopen die wordt gevangen in de Barentszzee bij Noorwegen of Alaska. De IJslandse populatie schijnt na jaren nu ook redelijk stabiel te zijn.

Bewaren
Bewaar kabeljauw koel en consumeer de vis binnen een paar dagen. Verse kabeljauw  mag geen sterke visgeur hebben. Kabeljauw kan ook goed ingevroren worden voor later gebruik.

Toepassing
Kabeljauw wordt al eeuwen gegeten. Niet alleen vers, maar ook gezouten, gerookt of gedroogd. Dit zijn conserveringstechnieken uit de middeleeuwen. Hierdoor kon kabeljauw lang bewaard worden. Tegenwoordig wordt kabeljauw meestal vers gekocht en thuis gestoomd, gebakken of verwerkt in een soep, saus of ovengerecht.

De vis heeft een vrij neutrale smaak en stevig vlees. Door de milde smaak combineert kabeljauw goed met allerlei ingrediënten. Houd er rekening mee dat de smaak in pittige gerechten goeddeels weg kan vallen. Kabeljauw is ook niet zo geschikt om te grillen op de barbecue, de vis valt snel uit elkaar.

Wist je dat:

  • Gedroogde kabeljauw ‘stokvis’ wordt genoemd? Stokvis is populair in mediterrane landen en in Scandinavië.
  • Een kabeljauw maximaal 60 jaar kan worden?
  • De kabeljauw beschikt over een ‘anti-vries’ systeem waardoor hij in staat is in zeer koude wateren te leven?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.