De voedingswaarde van kabeljauw

Voedingswaardetabel van kabeljauw per 100 gram:

Per 100 g / mlKabeljauwADH*
kcal723.60%
Kj3043.62%
Water (g)81.94.10%
Eiwit (g)16.429.29%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)0.71.00%
Verzadigd (g)0.1
E.O.V. (g)0.1
M.O.V. (g)0.4
Omega 6 (g)0.08
Omega 3 (g)0.21
Cholesterol (mg)52
Vezels (g)
A (mg)0.1112.22%
B1 (mg)0.1210.91%
B2 (mg)0.1510.00%
B3 (mg)212.50%
B5 (mg)0.153.00%
B6 (mg)0.1510.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)82.67%
B12 (ug)271.43%
C (mg)11.33%
D (ug)0.99.00%
E (mg)0.646.40%
Vitamine K (ug)0.10.08%
Natrium (mg)676.70%
Kalium (mg)3309.43%
Calcium (mg)161.60%
Fosfor (mg)26533.13%
IJzer (mg)0.45.00%
Jodium (ug)196130.67%
Magnesium (mg)258.33%
Koper (mg)
Selenium (ug)2341.82%
Zink (mg)0.53.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
De kabeljauw is een populaire witvis die vrij algemeen bekend is. Zowel voor beroeps- als sportvissers is deze soort erg geliefd.  Een bekend familielid van de kabeljauw is de koolvis, een goedkoper alternatief. Kabeljauw is erg veelzijdig en kan op verschillende manieren verwerkt worden. Kabeljauw is zowel als hele vis, filet en in moten verkrijgbaar.

Herkomst
De kabeljauw is een vissoort die voorkomt in de Atlantische oceaan, in koudere wateren zoals in de Noordzee bij de kust van Noorwegen en IJsland maar ook in Canada. Uit de Noordzee komt slechts een klein deel van de vangst.

Kabeljauwen worden maximaal zo’n 150 cm lang. De vissoort leeft in grote scholen op diepten van 20 tot 600 meter dicht bij de bodem. Ze leggen grote afstanden af naar vaste paaigebieden. Het is een roofvis en eet voornamelijk kleine schelp- en schaaldiertjes zoals kreeftjes, garnalen, krabbetjes en mosselen. Vrijwel alle delen van de kabeljauw worden na de vangst gebruikt. Tot aan de tong en viseitjes aan toe.

Verkrijgbaar
Kabeljauw is in verschillende vormen verkrijgbaar. Er worden drie soorten onderscheiden:  de Atlantische-, Pacifische-, en Arctische kabeljauw. In supermarkten vinden we vooral kabeljauwfilet en het kabeljauwhaasje. Kabeljauw is zowel vers of diepgevroren verkrijgbaar.
Let op het MSC-logo want veel kabeljauw wordt overbevist, De Viswijzer adviseert om alleen kabeljauw te kopen die wordt gevangen in de Barentszzee bij Noorwegen of Alaska. De IJslandse populatie schijnt na jaren nu ook redelijk stabiel te zijn.

Bewaren
Bewaar kabeljauw koel en consumeer binnen een paar dagen. Verse kabeljauw ruikt neutraal en mag geen sterke visgeur hebben. Kabeljauw kan ook goed ingevroren worden voor later gebruik.

Toepassing
Kabeljauw wordt al eeuwen gegeten. Niet alleen vers, maar ook gezouten, gerookt of gedroogd. Dit zijn conserveringstechnieken uit de Middeleeuwen. Hierdoor kon kabeljauw lang bewaard worden.
Tegenwoordig wordt kabeljauw meestal vers verkocht en thuis gestoomd, gebakken of verwerkt in een soep, saus of ovengerecht.
De vis is vrij neutraal van smaak en heeft stevig vlees. Door de milde smaak combineert kabeljauw goed met allerlei ingrediënten. In pittige gerechten valt de smaak van kabeljauw grotendeels weg, houd daar rekening mee. Kabeljauw is ook niet zo geschikt om te grillen op de barbecue, de vis valt snel uit elkaar.

Weetjes/Wist je dat:

  • Gedroogde kabeljauw stokvis wordt genoemd? Een populaire manier van kabeljauw eten in Mediterrane landen en Scandinavië.
  • Een kabeljauw maximaal 60 jaar kan worden?
  • De kabeljauw beschikt over een intern ‘anti-vries’ systeem waardoor hij in staat is om in zeer koude wateren te kunnen leven?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: