Voedingswaardetabel van kibbeling per 100 gram:
Per 100 g | Kibbeling | ADH* |
kcal | 221 | 11,05% |
Kj | 927 | 11,04% |
Water (g) | 60,7 | 3,04% |
Eiwit (g) | 24,5 | 43,75% |
Koolhydraten (g) | 2,1 | 0,81% |
Suiker (g) | ||
Vet (g) | 13,8 | 19,71% |
Verzadigd (g) | 1,7 | |
E.O.V. (g) | 6,9 | |
M.O.V. (g) | 4,2 | |
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 85 | |
Transvet (g) | ||
Vezels (g) | 0,2 | 0,57% |
A (mg) | 0,01 | 1,11% |
B1 (mg) | 0,04 | 3,64% |
B2 (mg) | 0,11 | 7,33% |
B3 (mg) | 4,7 | 29,38% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,078 | 5,20% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 4 | 1,33% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 1,4 | 14,00% |
E (mg) | 2,6 | 26,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | |
Natrium (mg) | 445 | 44,50% |
Kalium (mg) | 348 | 9,94% |
Calcium (mg) | 101 | 10,10% |
Fosfor (mg) | 125 | 15,63% |
IJzer (mg) | 0,7 | 8,75% |
Jodium (ug) | 99 | 66,00% |
Magnesium (mg) | 30 | 10,00% |
Koper (mg) | 0,03 | 3,33% |
Selenium (ug) | 48 | 87,27% |
Zink (mg) | 0,6 | 4,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over kibbeling
Kibbeling is een Nederlandse snack, die bestaat uit stukjes witvis die door beslag worden gehaald en vervolgens gebakken. Hierna wordt kibbeling bestrooid met viskruiden. Kibbeling wordt gewoonlijk geserveerd met een saus, meestal tartaarsaus of ravigotesaus.
Voor kibbeling gebruikte men in de 19e eeuw visafval (de wangen) van de kabeljauw. Tegenwoordig wordt kibbeling niet alleen gemaakt van kabeljauw, maar ook van koolvis (meestal pollak), maar soms ook van heek, schelvis of wijting. Kabeljauw is schaarser en dus duurder, waardoor vishandels vaak uitwijken naar goedkopere vissoorten
Herkomst van het woord kibbeling
De etymologiebank vermeldt dat kibbeling West-Vlaams en Zeeuws is voor ‘kieuw’ of ‘tandeloze kaak’ van een vis. Kibbeling werd in het verleden gemaakt van de kieuwen of kaken van gezouten kabeljauw.
Is kibbeling gezond?
Het advies luidt: eet minimaal eenmaal per week vette vis. Kibbeling is weliswaar vet, maar dat is helaas vooral te danken aan het frituren. Daarbij bevat gefrituurde voeding ook acrylamide, dat onderzoekers als ‘mogelijk kankerverwekkend’ beoordelen. Ook bevat kibbeling veel calorieën en relatief veel zout. Verder bevat kibbeling nauwelijks omega 3, maar wel veel omega 6 vetzuren, vanwege de olie waarin de kibbeling wordt gebakken.
Vissoorten die wel een gunstige omega 3/6-ratio hebben zijn haring, makreel, sardientjes en wilde zalm. Als we kijken naar de goede stoffen in kabeljauw, dan valt op dat deze vis rijk is aan selenium, eiwitten en het schaarse jodium.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: