web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kibbeling

De voedingswaarde van kibbeling

Voedingswaardetabel van kibbeling per 100 gram:

Per 100 g Kibbeling ADH*
kcal 221 11,05%
Kj 927 11,04%
Water (g) 60,7 3,04%
Eiwit (g) 24,5 43,75%
Koolhydraten (g) 2,1 0,81%
Suiker (g)    
Vet (g) 13,8 19,71%
Verzadigd (g) 1,7  
E.O.V. (g) 6,9  
M.O.V. (g) 4,2  
Omega 6 (g)    
Omega 3 (g)    
Cholesterol (mg) 85  
Transvet (g)    
Vezels (g) 0,2 0,57%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,11 7,33%
B3 (mg) 4,7 29,38%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,078 5,20%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 1,4 14,00%
E (mg) 2,6 26,00%
Vitamine K (ug)   0,00%
Natrium (mg) 445 44,50%
Kalium (mg) 348 9,94%
Calcium (mg) 101 10,10%
Fosfor (mg) 125 15,63%
IJzer (mg) 0,7 8,75%
Jodium (ug) 99 66,00%
Magnesium (mg) 30 10,00%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 48 87,27%
Zink (mg) 0,6 4,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kibbeling
Kibbeling is een Nederlandse snack die bestaat uit stukjes witvis die door het beslag zijn gehaald en vervolgens gebakken. Hierna wordt de kibbeling bestrooid met viskruiden. Kibbeling wordt gewoonlijk geserveerd met een saus, meestal tartaarsaus of ravigotesaus. In de negentiende eeuw gebruikte men visafval (de wangen) van kabeljauw. Vandaag de dag wordt kibbeling niet alleen gemaakt van kabeljauw, maar ook koolvis (meestal pollak), maar soms ook heek, schelvis of wijting. Kabeljauw is schaarser en hierdoor duurder, waardoor visboeren vaak uitwijken naar andere vissoorten die gunstiger zijn geprijsd.

Herkomst van het woord kibbeling
De etymoligiebank vermeldt dat kibbeling West-Vlaams en Zeeuws is voor kieuw, kaak van een vis, tandeloze kaak. Kibbeling werd in het verleden gemaakt van de kieuwen of kaken van gezouten kabeljauw.

Is kibbeling gezond?
Hoewel het advies is om minimaal eenmaal per week vette vis te eten, valt kibbeling hier niet onder. Kibbeling is gefrituurd, dat inhoudt dat het veel calorieën bevat. Daarnaast bevat gefrituurde voeding zoals kibbeling ook acrylamide, dat als mogelijk kankerverwekkend is beoordeeld. Ook bevat kibbeling relatief veel zout. Daarnaast bevat kabeljauw nauwelijks omega 3 vetzuren, maar wel veel omega 6 vanwege de olie waarin het is gebakken. Vissoorten die wel een gunstig omega 3/6-ratio hebben zijn haring, makreel, sardientjes en wilde zalm. Als we kijken naar de goede stoffen in kabeljauw, dan valt op dat deze vis rijk is aan het schaarse jodium, selenium en eiwitten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: