Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoe kun je je leessnelheid verhogen?

Hoe kun je je leessnelheid verhogen?

Door de hoeveelheid informatie en wetenschappelijke studies die tegenwoordig beschikbaar zijn over voeding en gezondheid, is het gemakkelijk om overweldigd te raken. Gelukkig is er een manier om snel toegang te krijgen tot het laatste nieuws en onderzoeksresultaten op deze gebieden – sneller lezen. Sneller lezen kan je helpen beter geïnformeerd en up-to-date te raken over de laatste medische ontwikkelingen, terwijl je tijd en moeite bespaart. Het kan ook je begrip van complexe wetenschappelijke studies verbeteren en je in staat stellen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over je gezondheid.

Hoe snel kunnen we lezen?
Woorden per minuut, vaak geschreven als “wpm” of “WPM”, is het aantal woorden dat in één minuut verwerkt kan worden. Het wordt vaak gebruikt om te meten hoe snel iemand typt, spreekt of leest. De gemiddelde leessnelheid van een volwassene is ongeveer 200-300 woorden per minuut. Dit is echter slechts een gemiddelde, en de leessnelheid kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leesvaardigheid, concentratievermogen, interesse in de tekst, vermoeidheid en ervaring met het onderwerp van de tekst. Sommige mensen kunnen sneller lezen dan 300 woorden per minuut, terwijl anderen langzamer lezen dan het gemiddelde. Studies hebben aangetoond dat de fysieke eigenschappen van het oog het onmogelijk maakt om sneller te lezen dan 900 woorden per minuut (wpm). Dat komt omdat de anatomie van het oog grenzen stelt aan de snelheid waarmee het alle woorden op elke bladzijde kan opvangen en decoderen.

Wat zeggen wetenschappelijke studies?
In 2019 is er een grondige studie geweest naar hoe het zit met de leessnelheid bij mensen. De hoofdpunten van dit onderzoek waren dat de leessnelheid vaak wordt overschat. Voor Engels stillezen  blijkt de gemiddelde leessnelheid op 238 woorden per minuut te liggen en voor hardop lezen is het 183. Hun uitgebreide conclusie was:

Op basis van de analyse van 190 studies (18.573 deelnemers) schatten we dat de gemiddelde stilleessnelheid voor volwassenen in het Engels 238 woorden per minuut (wpm) is voor non-fictie en 260 wpm voor fictie. Het verschil kan worden voorspeld door rekening te houden met de lengte van de woorden, met langere woorden bij non-fictie dan bij fictie. De schattingen zijn lager dan de getallen die vaak worden genoemd in wetenschappelijke en populaire geschriften. De redenen voor de overschattingen worden bekeken. De gemiddelde mondelinge leessnelheid (gebaseerd op 77 studies en 5965 deelnemers) is 183 wpm. De leessnelheid is lager voor kinderen, oude volwassenen en lezers met Engels als tweede taal. De leessnelheden komen overeen met de maximale luistersnelheid en vereisen geen aanname van leesspecifieke taalverwerking. Binnen elke groep/taak zijn er betrouwbare individuele verschillen, die nog niet volledig worden begrepen. Voor het stil lezen van Engelse non-fictie vallen de meeste volwassenen in het bereik van 175-300 wpm; voor fictie is dat 200-320 wpm. Leestempo’s in andere talen kunnen redelijk goed worden voorspeld door rekening te houden met het aantal woorden dat deze talen nodig hebben om dezelfde boodschap over te brengen als in het Engels.

12 tips om je leessnelheid te verhogen:

 1. Verhoog je leessnelheid geleidelijk: Begin met het lezen van teksten op een normaal tempo en verhoog geleidelijk aan de snelheid. Je kunt dit doen door een stopwatch te gebruiken en te proberen om jezelf te verbeteren naarmate je meer oefent.
 2. Verminder subvocalisatie: Subvocalisatie is het ‘innerlijk stemmetje’ dat je hoort wanneer je aan het lezen bent. Het vertraagt ​​je leessnelheid. Probeer dit te verminderen door bijvoorbeeld een potlood of pen te gebruiken om jezelf te dwingen sneller te lezen.
 3. Lees in blokken: In plaats van elk woord afzonderlijk te lezen, probeer je de tekst in blokken te lezen. Scan de tekst en kijk welke woorden bij elkaar horen om zo in één keer een hele zin of alinea te begrijpen. Dit wordt ook wel Word-chunking genoemd en is een belangrijke techniek om sneller te lezen. Hierbij worden meerdere woorden tegelijk opgenomen, wat een alternatief is voor de traditionele aanpak waarbij elk woord afzonderlijk wordt gelezen. Dit kan worden gedaan door het perifere zicht te gebruiken en woorden mentaal te groeperen. Een mens kan meerdere woorden tegelijk in zich opnemen. Richt je in het begin op het lezen van drie woorden met één blik. Door deze oefening steeds verder uit te breiden, kunnen lezers hun leessnelheid en begrip vergroten.
 4. Verbeter je concentratie: Zorg dat je geconcentreerd blijft tijdens het lezen. Vermijd afleidingen zoals televisie of telefoon en zorg dat je in een stille omgeving leest.
 5. Sla overbodige woorden over: Niet alle woorden in een zin zijn even belangrijk. Probeer de hoofdgedachte uit de zin te halen en sla overbodige woorden over.
 6. Scan de tekst: Scan de tekst eerst op belangrijke woorden en zinnen, zodat je een idee krijgt van de inhoud. Dit kan je helpen om sneller te lezen en toch de belangrijke informatie te onthouden.
 7. Oefen regelmatig: Oefen regelmatig om je leessnelheid te verbeteren. Door te oefenen en jezelf uit te dagen, kun je jezelf trainen om sneller te lezen en toch de inhoud te begrijpen.
 8. Gebruik je vinger of een pen: Gebruik je vinger of een pen om de tekst te volgen terwijl je leest. Dit helpt je om je ogen te focussen en kan je leessnelheid verhogen.
 9. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen: Verhoog je leessnelheid door gebruik te maken van visuele hulpmiddelen, zoals een vergrootglas, grotere lettertypes, of software die de tekst op een bepaalde snelheid laat scrollen.
 10. Verbeter je woordenschat: Stel dat je aan het lezen bent en plotseling stuit je op een woord dat je niet begrijpt. Negeer je het? Probeer je het te vinden aan de hand van de context? Ben je bereid te stoppen en het op te zoeken? Wat je ook doet, je vertraagt enorm. Je zult sneller lezen als je meer woorden in je woordenschat hebt.
 11. Weet waar je naar op zoek bent: Voordat je begint met lezen, weet wat je wilt bereiken. Stel jezelf vragen zoals: wat is de hoofdgedachte van de tekst? Welke informatie zoek ik? Dit zal je helpen om gerichter te lezen en sneller de informatie te vinden die je nodig hebt.
 12. Varieer je leessnelheid: Varieer je leessnelheid afhankelijk van de soort tekst die je leest. Bij sommige teksten wil je misschien langzamer lezen om de details te begrijpen, terwijl je bij andere teksten sneller kunt lezen omdat ze minder complex zijn.

Met deze tips zou je in staat moeten zijn om je leessnelheid te verhogen zonder dat je daarbij de belangrijke informatie mist.

De snelheid verschilt per taal
In 2012 hebben onderzoekers gemeten hoe snel mensen hardop lezen. Ze ontdekten dat de gemiddelde snelheid over 17 verschillende talen 184 woorden per minuut (wpm) bedroeg, oftewel 863 tekens per minuut. Maar het aantal wpm verschilde per taal, ook al gebruikten ze allemaal het Latijnse of Cyrillische alfabet. Bijvoorbeeld, het aantal wpm voor Fins was zo laag als 161 en zo hoog als 228 voor Engels. Dit komt omdat de gemiddelde lengte van een woord in elke taal anders is (langere woorden in talen als het Fins en kortere woorden in het Engels). Maar het gemiddelde aantal tekens per minuut voor alle geteste talen ligt rond de 1000. Deze getallen zijn lager voor Aziatische talen als Arabisch, Hebreeuws, Chinees en Japans die andere schrijfsystemen gebruiken en getest zijn.

Slotwoord
Concluderend, het sneller lezen van gezondheidsartikelen en wetenschappelijke studies kan een onschatbaar hulpmiddel zijn om geïnformeerd en op de hoogte te blijven. Door je op een efficiëntere manier met het materiaal bezig te houden, kan je snel nieuwe informatie ontdekken die je leven of dat van je omgeving ten goede kan komen. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om de snelheid van het lezen, maar ook om het begrijpen van de tekst en het onthouden van de belangrijke informatie.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.