Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoeveel gram weegt een suikerklontje?

Hoeveel gram weegt een suikerklontje?

Suikerklontjes worden vaak gebruikt om koffie en thee te zoeten, maar overmatig suikergebruik is schadelijk voor de gezondheid. Het is slecht voor je gebit, gewicht en algehele gezondheid. Hoeveel gram weegt een suikerklontje precies en hoeveel mag je dan dagelijks binnenkrijgen? We bespreken het in dit artikel.

Suikerklontjes worden gemaakt door kristalsuiker vochtig te maken, in blokjes te persen en te laten drogen. Het merendeel van de suikerklontjes in Nederland en België wordt gemaakt van bietsuiker, soms zelfs van eigen bodem.

Het gewicht van een suikerklontje
Een standaard suikerklontje heeft een afmeting van ongeveer 1 centimeter aan elke zijde. Het standaard gewicht van een suikerklontje kan variëren op basis van het merk en het land waar het is geproduceerd. In Nederland wegen suikerklontjes doorgaans tussen de 4 gram. Deze berekening is gebaseerd op de meest voorkomende suikerklontjes die in Nederlandse supermarkten te vinden zijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit gewicht niet universeel is. Er zijn verschillende gewichten beschikbaar, variërend van 3 gram tot 5 gram. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, kan een suikerklontje bijvoorbeeld iets zwaarder zijn. Amerikaanse suikerklontjes wegen gemiddeld tussen de 5 en 6 gram. Bovendien is het belangrijk om te weten dat niet alle suikerklontjes perfect vierkant zijn. Sommige suikerklontjes hebben bijvoorbeeld een rechthoekige vorm, wat invloed kan hebben op het gewicht. Het precieze aantal kan variëren per merk. Het is belangrijk om het etiket te raadplegen om de exacte hoeveelheid suiker te weten te komen.

Hoeveel krijgen we dagelijks binnen?
Nederlanders eten gemiddeld 99 suikerklontjes per week aan toegevoegde suikers, wat neerkomt op 20 kilo per jaar. Een suikerklontje bevat 16 kcal en het eten van te veel toegevoegde suikers kan leiden tot overgewicht en diabetes type 2. Het is belangrijk om niet alleen de suikerklontjes die je zelf toevoegt aan bijvoorbeeld koffie te tellen, maar ook suikers in andere voedingsmiddelen zoals koek, snoep en kant-en-klare producten. Een boterham met hagelslag en een glas frisdrank met snoepjes kan al snel 15 suikerklontjes bevatten.

Hoeveel calorieën bevat een suikerklontje?
Een suikerklontje bevat 16 kcal. Mannen hebben gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig, vrouwen 2.000 kcal. Met 99 suikerklontjes per week krijg je al snel 1 dag aan calorieën binnen via toegevoegde suikers.

Aantal klontjes suiker in frisdrank net zo veel als in fruitsap
In een klein glas sinaasappelsap van 150 milliliter zit 14 gram suiker, wat gelijk staat aan 3,5 suikerklontjes. Frisdrank zoals cola bevat gemiddeld dezelfde hoeveelheid suiker als sinaasappelsap, terwijl appelsap iets meer suiker bevat, namelijk ongeveer 17 gram of 4 suikerklontjes. Water, thee en koffie zonder suiker zijn de beste keuzes om de dorst te lessen, aangezien zoete dranken zoals sap en frisdrank veel suiker en calorieën bevatten. Naast sap en frisdrank bevatten ook energiedranken, kant-en-klare ijskoffies en gezoete zuiveldranken veel suiker.

Hoeveel suiker mogen we dagelijks eten?
Volgens de American Heart Association (AHA) is de maximale hoeveelheid suiker die mannen per dag mogen consumeren 36 gram, wat neerkomt op 9 theelepels of klontjes. Voor vrouwen is dit maximum 25 gram suiker per dag, wat overeenkomt met 6 theelepels of klontjes. Het is belangrijk om te beseffen dat voedingsmiddelen met toegevoegde suikers niet nodig zijn en dat het beter is voor je gezondheid om zo min mogelijk suiker te consumeren. Het wordt aangeraden om producten zoals frisdranken, vruchtensappen, snoep, koekjes en fruit in blik te vermijden.

De geschiedenis van het suikerklontje
Voor de uitvinding van het suikerklontje werd suiker verhandeld in de vorm van suikerbroden die in stukken werden gezaagd of geknipt. In 1840 kwam Jakub Kryštof Rad op het idee om suiker in kubusvorm te maken door vochtige, gemalen en gezeefde suiker tussen twee messingplaten in kubusvormige holtes te persen en te drogen. Hij produceerde kubussen met verschillende afmetingen. In 1843 kreeg Rad patent op zijn uitvinding, maar zijn fabriek ging in 1852 failliet. In 1875 bedacht Eugène François een machine om suikerbroden te zagen en kreeg hier patent op. In de 19e eeuw ontwikkelde Théophile Adant een procedé waarbij suikerpoeder door een centrifuge tot plakken werd gevormd, die vervolgens in blokjes werden gesneden. In 1949 ontwikkelde het bedrijf van Louis Chambon een nieuwe methode waarbij gemalen suiker opnieuw vochtig werd gemaakt en in rotatiemachines in de gewenste vormpjes werd geperst.

Slotwoord
Door het gewicht van een suikerklontje te weten, kun je gemakkelijker berekenen hoeveel suiker je nu aan je koffie of thee toevoegt. Ook kun je berekenen hoeveel klontjes suiker er in je voedingsmiddelen aanwezig zijn. Omdat suiker geen voedingsstoffen biedt, is het verstandig om je inname van suikerklontjes zo laag mogelijk te houden.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.