Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van suiker

De voedingswaarde van suiker

Voedingswaardetabel van kristalsuiker (tafelsuiker) en rietsuiker per 100 gram:

Per 100 g Kristalsuiker ADH* Rietsuiker ADH*
kcal 400 20,00% 400 20,00%
Kj 1700 20,24% 1700 20,24%
Water (g) 0 0,00% 0 0,00%
Eiwit (g) 0 0,00% 0,5 0,89%
Koolhydraten (g) 100 38,46% 99,5 38,27%
Suiker (g) 100   99,5  
Vet (g) 0 0,00% 0 0,00%
Verzadigd (g) 0   0  
E.O.V. (g) 0   0  
M.O.V. (g) 0   0  
Omega 6 (g) 0   0  
Omega 3 (g) 0   0  
Cholesterol (mg) 0   0  
Transvet (g) 0   0  
Vezels (g) 0 0,00% 0 0,00%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B11 / Foliumzuur (ug) 0 0,00% 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0 0,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 0 0,00% 5 0,50%
Kalium (mg) 4 0,11% 48 1,37%
Calcium (mg) 0 0,00% 29 2,90%
Fosfor (mg) 0 0,00% 3 0,38%
IJzer (mg) 0,1 1,25% 0,9 11,25%
Jodium (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Magnesium (mg) 2 0,67% 9 3,00%
Koper (mg) 0,02 2,22% 0,11 12,22%
Selenium (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Zink (mg) 0 0,00% 0 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over suiker
De namen tafelsuiker, kristalsuiker of gewone suiker verwijzen naar sucrose, dat een disacharide is en bestaat uit glucose en fructose. Deze suikers zijn zoet smakende, in water oplosbare, koolhydraten.

Het woord suiker stamt af van het woord śarkarā (Sanskriet) dat ‘gemalen suiker’ betekent. Het het Perzische ‘shakar’, hebben de Fransen in de 12e eeuw omgevormd tot ‘sucre’. Op onze beurt maakten wij daar ‘suiker’ van en de Engelsen ‘sugar’. Een theelepel suiker levert gemiddeld 4 gram suiker, een suikerklontje weegt ook ongeveer 4 gram. Aangezien 1 gram suiker 4 kcal bevat, kun je zeggen dat 1 suikerklontje 16 kcal telt.

Het verschil tussen kristalsuiker en rietsuiker
Tussen kristal- en rietsuiker is op nutritioneel vlak weinig verschil, maar de herkomst en productiemethode zijn wezenlijk anders. Kristalsuiker komt bijna altijd van bieten en rietsuiker komt, zoals de naam al zegt, van riet. Riet is een grassoort. Bietsuiker wordt gemaakt volgens een proces waarbij suikerbieten gesneden worden om het natuurlijke suikersap eruit te halen. Dit sap wordt gezuiverd en verhit tot een geconcentreerde siroop, die gekristalliseerd wordt tot kristalsuiker. Vandaar de naam ‘kristalsuiker’.

Rietsuiker wordt volgens een soortgelijke methode gemaakt. Witte suiker afkomstig van rietsuiker wordt vaak gezuiverd met verkoolde runderbeenderen. Beenderkool helpt bij het bleken en filteren, zodat er witte suiker ontstaat. Biologische rietsuiker met een lichtbruine kleur is niet gezuiverd met beenderkool. Kristalsuiker van bieten wordt gemaakt zonder beenderkool, wat belangrijk kan zijn voor veganisten of vegetariërs. Naar schatting komt 55 à 60% van alle verkochte suiker in ons land van suikerbieten. Bietsuiker neigt naar een karamelachtig aroma, terwijl rietsuiker gekenmerkt wordt door een zoetere nasmaak met een fruitig aroma.

Is suiker gezond?
Ongeacht de bron is geraffineerde suiker in wezen pure sucrose, een verbinding die bestaat uit glucose en fructose. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het consumeren van te veel biet- of rietsuiker bijdragen tot gewichtstoename en het ontstaan van chronische aandoeningen, zoals diabetes, hartziekten en leverproblemen.

Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers voegen vaak calorieën toe zonder voedingsstoffen. Deze voedingsmiddelen en dranken worden ook wel ‘lege calorieën’ genoemd. Volgens het diabetesfonds eet een Nederlander dagelijks gemiddeld 110 gram suiker. In totaal zijn dit 28 suikerklontjes per dag en meer dan 10.000 suikerklontjes (40 kilo) per jaar. Het officiële advies is dat suiker niet meer dan 5% zou mogen uitmaken van de energie die je uit eten en drinken haalt. We hebben dus nog heel wat te winnen. Iedereen van 11 jaar en ouder zou per dag maximaal zo’n 30 gram aan geraffineerde suiker mogen binnenkrijgen, dus we moeten dagelijks 80 gram minder suiker zien te eten.

Gezondheidsorganisaties, zoals de American Heart Association, raden aan je inname van toegevoegde suiker tot het minimum te beperken. Dit kan je het beste doen door thuis gezonde maaltijden te bereiden en geen voedingsmiddelen en dranken te kopen die toegevoegde suiker bevatten.

Suiker en onze tanden
Suiker kan schadelijk zijn voor je gebit. Bacteriën in je mond voeden zich met suiker en geven zure bijproducten af, die het glazuur aantasten en demineralisatie van de tanden veroorzaken.

Functies van suiker in levensmiddelen

Suiker is een zoetmiddel, maar kan ook andere functies hebben, zoals:

  • behouden van versheid en voedselkwaliteit
  • conserveren van jam en gelei
  • verbeteren van de smaak in bewerkt vlees
  • fermenteren van brood en augurken
  • bulk toevoegen aan ijs en body aan koolzuurhoudende frisdrank.

Gezonde suiker
Het is voor je gezondheid beter toegevoegde suikers te vermijden en alleen te kiezen voor van nature aanwezige suikers. Voedingsmiddelen die natuurlijke suikers bevatten (zoals fruit) bevatten namelijk ook vitaminen, mineralen en vezels.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.